Güntekin Onay

Bu kalite ve tecrübe kazanmalıydı

21 Eylül 2023
Gerçekçi olmak gerekirse 2-2 G.Saray için iyi bir skor olmadı.

Bir Şampiyonlar Ligi maçına bundan daha iyi bir başlangıç yapılamazdı. Galatasaray, baskılı, agresif ve hareketliydi. Ön alanda yapılan pres ile ilk 25 dakika Kopenhag savunmasını bunalttılar. Ancak 2 kez İcardi, 3 kez de Kerem Aktürkoğlu ile yakalanan fırsatlardan gol çıkmadı.

Hadi İcardi’nin pozisyonlarında yanında rahatsız eden bir savunmacı vardı ama Kerem, defalarca attığı gollük pozisyonlarda, uygun durumda sakin kalamadı ve net gol vuruşlarını yapamadı. Bu kadar iyi oynarken böyle bir maçta yakaladığın fırsatları değerlendireceksin. Kopenhag’ın ilk golünde Muslera gibi deneyimli bir kalecinin kısa düşen lob pası kabul edilemez bir hataydı. Bu seviyelerde bu hataların faturası ne yazık ki ağır oluyor.

OKAN BURUK’TAN MESAJ

İkinci yarıya da gereken kararlılık ve baskıyla başlayamadık. Fiziksel olarak daha üstün olan Kopenhag, tehditkar hücumlar yaptı ve savunma arkasında bırakılan boşluğu iyi kullanıp ikinci golü buldu. Bu golde de kaptan Muslera gereksiz yere kaleye boşaltıp kenara doğru çıkmıştı.

Okan Buruk, değişikleri ile takımının direncini ve temposunu arttırmak istedi. Dört değişiklik birden “Biz bu maçı henüz bırakmadık” mesajıydı. Kopenhag’ın 10 kişi kalmasının ardından da taze oyuncuların da hareketliliği ve baskısıyla arka arkaya 2 gol bulup harika bir geri dönüşe imza attık.

MAURO iCARDi GERiLEMiŞ

2-0’DAN maçı 2-2’ye getirecek karakteri ortaya koymak güzel ancak grupta kağıt üzerinde 3 puana en yakın olunan bir maçta alınan beraberlik gerçekçi olmak gerekirse iyi bir skor olmadı. Galatasaray’da İcardi milli arada fiziksel olarak geriye gitmiş. Hakim Ziyech ise henüz hazır değil.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/xBP6KcHpjaA" title="Ramos olsa Onuachu vuramazdı | Szymanski&#39;yi Alex&#39;e benzetiyorum | Süper Lig&#39;de play-off iddiaları" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Trabzonspor akılcı oynadı

18 Eylül 2023
Siyah beyazlı takım net bir şekilde Nenad Bjelica’nın tuzağına düştü. 

Beşiktaş, net bir şekilde Trabzonspor Teknik Direktörü Bjelica’nın tuzağına düştü. İlk 30 dakikalık bölümde topla oynayan ve rakip yarı alanda özgüvenli bir görüntü ortaya koyan Beşiktaş’ın sahte üstünlüğü karşısında Trabzonspor, rakibine pozisyon vermedi. Orta alanda sahanın en başarılı ismi yeni transfer Mendy ile kazandığı toplarla orta alanı hızlı geçmeyi hedefleyen Bjelica, Beşiktaş’ın zaaflarından iyi faydalandı.

ONUR’U OYNATMAK YANLIŞTI 

İkinci yarının başında da hızlı geçişler yapmak için Trezeguet hamlesiyle 3’üncü golü aradı. Beşiktaş’ta ise Şenol Güneş elindeki en güçlü kadroyla sahaya çıktığını düşünmüyor sanıyorum. Onur, Masuaku yokken zorunluluktan sol bek oynadı ve sadece Sivas maçında iyi oynadı diye Trabzonspor deplasmanında forma vermek yanlıştı.

Masuaku ve Aboubakar’ın yedek soyunmaları, yine zorunluluktan stoper oynayan Necip’in bir kez daha 11 başlaması tartışılacak tercihler. Teknik adamlar özellikle zorluk derecesi yüksek böyle maçlara ellerindeki en güçlü ve kaliteli kadroyla çıkarlar. Ancak Şenol Hoca’nın adalet anlayışına bakış açısı farklı. Son maçlarda iyi oynayan Onur ve Necip’i kesmiş olsa veya kadroya geç katılan ve 1 antrenmana katılan Aboubakar ile 11’de sahaya çıksa adaletsiz davranacağını düşünüyor olmalı. Bu kararlara saygı duymak gerekiyor ve her teknik adamın bir tarzı var. Şenol Hoca yeni transferleri de genellikle oynatmak için beklemeyi tercih eden bir antrenör.

ONUACHU BÖYLE ÇOK GOL ATAR 

Şu bir realite ki Beşiktaş’ın maçın hiçbir bölümünde Trabzonspor’un agresif oyununa cevap veremediğini ve pozisyon üretemediğini gördük. Açıkçası Beşiktaş, kanatları iyi kapatıp, oyun kurucu Amir’e baskı yapan her takıma karşı zorlanır. Çünkü oyun planı kanat forvetleri içeri sokup bekleri hücuma çıkartıp alan yaratmak ve Amir ile oyunun yönünü değiştirip beklerin çizgilere çıkmasıyla rakip savunmayı genişletme üzerine kurulu bir stratejisi var. Belli ki Hırvat teknik adam Beşiktaş’ı iyi analiz etmiş. Dün net Trabzonspor galibiyetinde Bjelica’nın payı büyük. Trabzonspor’da 2.01’lik Onuachu böyle çok kafa golü atar. Bir diğer yeni transfer Mendy de orta alana büyük dinamizm katmış.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/tCjlTz6_PFs" title="Rakip takımdan hangi oyuncuyu alarak transfer çalımı atardınız? | Icardi &amp; Szymanski &amp; Zaha &amp; Tadic" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Milli maçlar sonrası Kartal’ın önü açık

4 Eylül 2023
Alternatiflerin de artmasıyla birlikte Şenol Güneş’in eli güçlendi.

Beşiktaş, milli ara öncesindeki son maça sadece kazanarak ve moralli girmedi. Kadrodaki alternatifleri çoğaltıp Chamberlain, Rashica, Rebiç, Cenk, Zaytinudov ve hatta Ghezzal’ın dönüşleriyle birlikte tüm sorunlarından arınmış bir takım olarak büyük de özgüven yakaladı. Şenol Güneş yoğun maç takviminde elindeki dar oyuncu grubunu çok iyi yönetti ve bu süreci son derece başarılı geçti.

DiSiPLiN VE UYUM ÜST DÜZEYDE

Masuaku ve Salih’in yokluğunda dün yerlerine görev yapan Onur ve Chamberlain’in performansları siyah beyazlıların ihtiyacı olan forma rekabetini de en üst seviyeye taşıyacaktır. Beşiktaş’ta oyun disiplini ve saha içi uyumu en üst düzeyde. Orta alanda Hadziahmetoviç ve Gedson kontrolü ele geçirip oyunu çok iyi yönlendiriyor. Dün Chamberlain de sezonun devamında çok faydalı olacağının sinyallerini verdi. Uyumlu, istekli ve dinamik Beşiktaş, Istanbul’a yenilgisiz gelen Sivasspor’a hiç şans tanımadı ve sahanın her bölgesinde büyük bir üstünlük işe oynadılar. Colley-Necip ikilisi 2 maçtır hatasız oynuyor. Necip, stoper pozisyonunda ustalaştı. Daha önceden alanını veya adamını kaybediyor veya geride oyun kurarken hata yapabiliyordu ancak şu an son derece olgun ve stoperde nasıl oynaması gerektiğini biliyor.

ŞUBATTAN BERi KAYBETMiYOR

Görünen o ki Colley de bu ligin en çok kafa golü atan stoperi olacak. Beşiktaş geçen sezon şubat ayı başından beri resmi maç kaybetmiyor. Geçen sezonun son çeyreğinden beri devam eden oturmuş bir oyun ve uyumlu bir grup var. Alternatiflerin de artmasıyla birlikte teknik direktör Şenol Güneş’in eli güçlendi. Milot Rashica çok çalışkan ve kaliteli. Uyum sorunu da yaşamadığı ortada. Yoğun maç takvimini sadece Pendikspor beraberliği ile minimum hasarla atlatan Beşiktaş’ın milli maç arasından sonra önü açık.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/8D_odI_awv8" title="Icardi, Türkiye tanıtım elçisi gibi | Sezona en iyi başlayan Fenerbahçe | Beşiktaş neşesini kaybetti" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Kartal; kararlı, güçlü ve disiplinliydi

1 Eylül 2023
Beşiktaş, ilk maçta deplasmanda kazandığı maçın avantajını maç boyunca hiç aklından çıkarmadan emniyetli bir futbol sergiledi.

İlginç olan Lucescu'nun takımı da maç hem 0-0 devam ederken hem de yenik duruma düştükten sonra aynı disiplin ile riskten uzak bir plan tercih etti. Orta alanda Salih-Gedson ve Hadziahmetoviç 3’lüsü sahaya büyük bir enerji koyarak Beşiktaş’ın üstünlüğü ele almasını sağladı. Sol bek pozisyonunda oynayan Onur da sıcak havaya rağmen yüksek temposuyla kanadını çok olumlu kullandı. Dün isim isim değerlendirme yapmak yerine sahada görevini yapmayan tek bir Beşiktaşlı oyuncu görmedik. Tek eleştiriliebilecek isim ise Muleka idi. Bir forvetin pozisyona girmesi önemli ama Muleka kaçırmaması gereken bazı şansları kullanamadı.

ABOU BİR ŞAHESER

Aboubakar’ın olağanüstü golü, 2’nci yarıdaki arzulu oyunu saha içindeki aldığı sorumluluk Beşiktaş için vazgeçilmez değerde bir santrfor olduğunu bir kez daha gösterdi. Savunmada eksiklere rağmen kaptan Necip ve Colley hatasız bir performans ortaya koydular. Rashica çalışkan ve faydalı, sonradan oyuna giren Rebiç de önceki maçlarıma oranla daha kuvvetli ve istekliydi. Beşiktaş, Şenol Güneş yönetiminde elindeki mevcut kadrodan optimum düzeyde verim almayı sürdürüyor. Özellikle de Ghezzal’ın takıma katılmasıyla hücumda daha üretken ve verimli bir Beşiktaş izleyeceğiz.

GHEZZAL'LA DAHA DA İYİ OLACAK

Beşiktaş, Şenol Güneş yönetiminde elindeki mevcut kadrodan optimum düzeyde verim almayı sürdürüyor. Özellikle de Ghezzal’ın takıma katılmasıyla hücumda daha üretken ve verimli bir Beşiktaş izleyeceğiz.

Tur önemliydi ve ülke puanı açısından kazanarak gruplara kalmak oldukça sevindirici. Avrupa’da 6’da 6 yapan Şenol Güneş ve takımı yürekten bir alkışı hak ediyor.

Yazının Devamını Oku

Masuaku çıktı, maç korku filmine döndü

25 Ağustos 2023
İlk yarıda Dinamo Kiev karşısında fazla sorun yaşamayan Beşiktaş, Masuaku’nun sakatlanıp çıkmasıyla kendi sol kanadında ciddi tehlikeler yaşamaya başladı.

Dinamo Kiev’in ilk yarım saatlik bölümdeki ön alan baskısı Gedson ve Hadziahmetovic’in ofansif bölgeyle bağlantısını keserken top kayıpları yüzünden olgun ataklar yapamadı Beşiktaş... 30’uncu dakikadan sonra oyunun kontrolünü eline alan Karakartal, Aboubakar’ın penaltı golüyle de devrenin sonunda soyunma odasına 1-0’lık üstünlükle gitti. İlk yarıda Dinamo Kiev karşısında fazla sorun yaşamayan Beşiktaş, Masuaku’nun sakatlanıp çıkmasıyla kendi sol kanadında ciddi tehlikeler yaşamaya başladı.

UMUT MERAŞ DA AKSADI

Dinamo Kiev’in Zaynutdinov’un pozisyonu kaybetmesiyle bulduğu ilk gol, ardından aynı kanattan yarattığı tehlikelerin ardından Şenol Güneş, Umut Meraş’ı sol beke aldı. Muleka’nın yerine Rashica oyuna dahil olup sağ kanada geçerken Zaynutdinov ise orta alanın solunda görev yaptı. Colley’nin müthiş kafa golüyle yakaladığımız üstünlüğü koruyamadık ve bu kez de sol bek pozisyonunda Umut Meraş’ın aksamaya başladığını gördük. Nitekim 2’nci Kiev golünde de Dinamo’lu oyuncu kafayı Umut Meraş’ın üzerinden vurdu.

SON 12 DAKİKADA TEHDİT ARTTI

Şenol Güneş’in 86’daki Oxlade-Chamberlain ve Cenk Tosun hamlelerinden sonra da duraklamalarla birlikte kalan 11-12 dakikalık sürede Beşiktaş’ın ofansif tehdidi çok arttı. Rashica’nın hazırladığı pozisyonda Zaynutdinov’un golüyle duraklamalarda da olsa hak ettiğimiz galibiyeti elde ettik.

MASUAKU'NUN ALTERNATİFİ YOK

Dün Gedson ve kalesinde 2 gol görmesine rağmen kaleci Mert çok iyi bir performans ortaya koydular. Ancak sadece Masuaku’nun çıkması ile sol kanadımızdan sürekli açıklar verilmesi Masuaku’nun kadroda alternatifi olmadığını bir kez daha gösterdi.

Her şeye rağmen deplasmanda alınan 3-2’lik galibiyet özellikle kanatları etkili ve hızlı kullanan tehditkar bir Dinamo Kiev karşısında memnuniyet verici. Beşiktaş, Muleka ve Umut Meraş’ı en azından kiraya verip kadro kalitesini arttırmalı.

Yazının Devamını Oku

Yürüyerek oynarsan maç kazanamazsın

21 Ağustos 2023
24 günde 6. resmi maçını oynayan Beşiktaş’ta inanılmaz bir yorgunluk ve tükenmişlik vardı.

Beşiktaş, 24 günde 6’ıncı resmi maçını oynamanın sıkıntısını dün çok ciddi bir şekilde yaşadı. Siyah beyazlılarda inanılmaz bir yorgunluk ve tükenmişlik vardı. Pendikspor gibi mütevazı bir ekip karşısında adeta yürüyerek top oynayan Beşiktaş, golü de bir duran toptan Colley ile buldu. Geçen hafta Karagümrük karşısında da ilk 45 dakika sahada adeta yürüyerek oynayan siyah beyazlılar, perşembe günü de Neftçi maçında oyuncu değişikliklerine kadar sahada üretkenlikten ve dinamizmden çok uzaktı.

KADRO DERiNLiĞi YETERSiZ

Bunun nedeni kadro derinliğinin olmaması ve bu yoğun maç takviminde hep aynı futbolcularla oynayan Beşiktaş’ın aşırı yıpranmasıydı. Yeni transferlerin hiçbiri fiziksel olarak hazır değil. Oyuna girdikten sonra katkı yamadılar.

BAZILARININ ALTERNATiFi YOK

Günümüz futbolu artık fiziksel güç ve dayanıklılığa yönelik. Biraz düşüş yaşayınca sahada istediklerinizi yapmanız mümkün değil. Dün maçın 1-1 bitmesinden ziyade 1-1’e geliş şekli Beşiktaş açısından düşündürücü. Kadroda bazı oyuncuların alternatifleri yok. Orta alan rotasyonu dar. Bu sıcak havalarda yoğun maç takvimini bu kadroyla kaldıramadıkları da ortada.

GERÇEKLERLE YÜZLEŞMELi

‘İlk maçında Hatayspor karşısında hezimete uğrayan Pendikspor’u nasıl olsa yeneriz’ duygusu da futboldaki en tehlikeli realitelerden biri. Beşiktaş, dün bu gerçekle yüzleşmek zorunda kaldı. Bakalım bu şok beraberlikten siyah beyazlılar dersler çıkarabilecek mi?

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/zjEXLlLTZQ0" title="Dusan Tadic, yeni Alex de Souza | Altay Bayındır&#39;a tepkiler haklı mı? | Beşiktaş aradan sıyrılabilir" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

İlk yarı herkesi uyuttular, ikinci yarı kıpırdadılar

15 Ağustos 2023
Beşiktaş, sonradan oyuna girenlerin katkılarıyla tempoyu artırıp kazandı.

Karagümrük-Beşiktaş maçının İlk 45 dakikası sadece uykuya dalma sorunu olanlar için iyi karşılaşmaydı. Rakip kaleyle hiçbir ilgisi olmayan, santrforu Salih Dursun olan bir Karagümrük ve böyle bir rakip karşında sahada adeta yürüyerek top oynayıp da maç kazanmayı düşünen bir Beşiktaş...

İlk yarıdaki yavaş ve temposuz oyununun golü veya pozisyonları getirmesi söz konusu değildi.

İkinci yarıda topu daha hızlı dolaştıran, ön alanda daha nitelikli baskı yapan Beşiktaş, dolayısıyla gole de çok daha yakın bir futbol oynamaya başladı.

EN KÖTÜ PENALTISINI ATTI 

Aboubakar, belki de kariyerinin en kötü penaltısını kullanırken, ilerleyen bölümlerde Aboubakar ve Onur yakalanan fırsatlarda da direği geçemedi.

Rebic’in girmesiyle sol kanattaki etkinliğini artıran Beşiktaş, Masuaku’yu da daha fazla hücuma sokmaya başladı. Günün 2 başarılı ismi Onur ve Gedson’un işbirliği ile gelen gol geç de olsa siyah beyazlı ekibin ikinci yarıdaki oyunuyla hakettiği bir gol oldu.

Ancak dün Fatih Karagümrük yerine ofansif gücü daha yüksek bir takım Beşiktaş’ın rakibi olsa 0-0 giden bölümlerde siyah beyazlıların başını fazlasıyla ağrıtabilirdi.

YÜKSEK TEMPO ŞART

Yazının Devamını Oku

Salih Uçan harika, kulübe yeterli değil

11 Ağustos 2023
Beşiktaş, Neftçi Bakü deplasmanında tur için gereken skoru aldı ve lig öncesi büyük ölçüde görevi tamamladı.

Dünkü 3-1’lik zaferde başrol oyuncusu Salih Uçan idi. Salih, olgun ve istekli oyununu yeteneği ve zekasıyla birleştirince ortaya adeta bir resital çıktı. Aboubakar’ın attığı klas goldeki derin pası; Muleka’nın golünde Gedson’a verdiği tek dokunuş pası Salih’in kalitesini ortaya koydu ve maça da damgasını vurdu. Sahanın yıldızı Salih, 3’üncü golü de atarak güzel futbolunu taçlandırdı.

TAŞLAR YERİNE OTURMUŞ

Beşiktaş, hazırlık maçları ve Tirana dahil oynanan 3 resmi karşılaşmayla birlikte lige hazır bir görüntü ortaya koydu. Siyah beyazlılarda saha içinde herkesin görevi netleşmiş durumda ve taşlar yerine oturmuş. Özellikle orta alanda Amir, Gedson ve Salih arasındaki pas bağlantısı çok güçlü. Forvette Aboubakar, büyük bir silah ve attığı gollerin dışında Beşiktaş’ın rakip yarı alanda kalmasını da sağlıyor. Muleka’nın sezona golcü bir kimlikle başlaması siyah beyazlılar açısından sevindirici ve bunda Aboubakar’ın yarattığı boş alanların da etkisi göz ardı edilmemeli.

BAZI İSİMLERİN ALTERNATİFİ YOK

Cenk ve Ghezzal gibi önemli eksikler henüz takımla birlikte değil. Zamanla Rebic de takıma adapte olacaktır ancak yine de Beşiktaş’ın tüm olumlu görüntüsüne rağmen -sadece dünkü maç özelinde değil- 65’inci dakikadan kulübeden yeterli katkıyı ve kaliteyi alamadığı için zorlandığına tanıklık ediyoruz. Güçlü bir 11 var ancak başta Aboubakar, Masuaku ve Gedson olmak üzere bazı isimlerin alternatifleri olmadığı gibi oyuna sonradan katılıp maçın seyrini siyah beyazlıların lehine çevirecek isimler kulübede yok.

DEĞİŞİKLİK SONRASI ZORLANDI

Dün de Neftçi karşısında 77’de yapılan değişiklerin ardından Salih, Amir ve Aboubakar çıktıktan sonra çok zorlanan Beşiktaş gördük. Lig ve Avrupa takviminin yoğunluğunu da hesaba katınca Beşiktaş’ın kadro genişliğini artırması şart. Her ne kadar rakipler üst düzey olmasa dahi sezon başı olması itibarı ile Beşiktaş’ın skorlardan bağımsız belli bir oyun gücü ve anlayışı oturmuş durumda. Önemli olan bir kazaya uğramamak idi ancak Beşiktaş, görevini yaptı ve tur biletini kulübe zaafiyetine rağmen almayı başardı.

Yazının Devamını Oku