Kostüm mü iç çamaşırı mı

JLO, Rihanna, Beyonce ve Madonna ile dünya sahnelerinde başlayan mayo-kostüm akımının Türkiye’deki en sıkı takip-çileri Hadise, Gülşen ve Hande Yener hiç şüphesiz. Ancak bir farkla. Yabancı şarkıcıların kostümleri alkış alıyor, bizimki-lerin kostümleriyse pek beğenilmiyor. Ünlü modacı Raşit Bağzıbağlı, ‘Onların giydiği kostüm, bizimkiler ise iç çamaşırına benziyor’ diyerek o farkı gündeme taşıdı. Bundan kastı ne? Yoksa biz çekememezlik mi yapıyoruz? Nerede o eski şaşa-alı sahne kostümleri? Sordum.

Haberin Devamı

Kostüm mü iç çamaşırı mı

BİZİMKİLERİN KOSTÜMLERİ KALİTESİZ

PARİS Hilton, Doutzen Kroes, Petra Nemcova, Yolanthe Cabau gibi ünlü isimlere tasarımlarını giydiren ünlü modacı Raşit Bağzıbağlı, kimin ne giydiğinden ziyade giyilen kostümün kalitesi özelinde yorum yaptığını belirterek, “Önüme 2-3 kostüm fotoğrafı geldi. İç çamaşırı benzetmesini de o fotoğraflara bakarak yaptım çünkü bakınca ortada bir kostüm göremedim. Daha çok fantezi iç çamaşırına benziyordu. Beyonce, JLO gibi starların giydikleri daha ağır. Kaliteli kumaş-materyallerden yapılmış. Bizimkilerinki ise daha hafif. Aradaki en büyük fark bu. Belki de bütçe sıkıntısı yaşıyorlardır, bilemem ama giydikleri kostümler kalite algısını aşağı çekiyor. Buna saç, kıyafet uyumsuzluklarını da ekleyin. Benim sahne kostümü tasarlamak gibi bir iddiam yok, bu iş beni pek heyecanlandırmıyor ama olsa inan en kaliteli kumaşlar, materyaller kullanırdım. Hakkını verirdim. Bahsettiğimiz sanatçılarımız da sahneden iyi para kazanıyorlar. Yurtdışındaki bu trendleri uygulamak istiyorlarsa o sanatçıların modacıları ile çalışmalarını tavsiye ederim, tek başlarına değil” diyor.

Haberin Devamı

İŞLEMEYE DOYDUK

Gönül Yazar, Ajda Pekkan, Bülent Ersoy gibi ünlülerin kostümleri düşünüldüğünde bugünkü sahne modasının bambaşka bir noktaya vardığı aşikâr. Bağzıbağlı bunun dünyada yeni bir akım olduğunu söylüyor ‘ama’ diyerek şöyle de bir parantez açıyor: “Yurtdışında çok fazla işleme giyiliyor. Kendall Jenner ve Jennifer Lopez daha yeni ful işlemeli kostüm giydiler. Tabii bizim sahneler yıllardır işlemeli kıyafetlere doydu! O nedenle bizim sanatçılar sahnede sadeleşmeye çalışıyor. Ama ABD’de durum tam tersi. Hem kırmızı halıda hem de sahnede işlemeler hâkim. Kullanılan kumaşlar ise çok kaliteli.”

Kostüm mü iç çamaşırı mı

Haberin Devamı

ADRIANA LIMA İLE PİŞTİ

Hadise’nin 2019’da Almanya’da konserde giydiği sahne kostümü ile ünlü manken Adriana Lima bir iç çamaşırı defilesinde boy göstermişti (altta).

UCUZ BİR KOPYA GİBİ

LONDRA Moda Haftası’nda pet şişelerin geri dönüşümünden elde edilen kumaşlardan yaptığı özel koleksiyonu ile göz dolduran tasarımcı Neslişah Yılmaz da Raşit Bağzıbağlı ile aynı görüşte. Yılmaz, “Daha kolay ulaşılabilir ve ucuz olması nedeniyle iç çamaşırına benzeyen kostümlere yöneliyor ama aslında onlar kostüm bile değil. Üzerine birkaç değişiklik yapıp ilgi çekici hale getirmeye çalışıyorlar ama olmuyor. Mesela, Jennifer Lopez’in giydiği mayo kostümlere bakın; el işçiliği ağır, uzun zamanda yapılan, couture parçalar. Kalıp, oturuş, gusto olarak farklı. Özel dikim. Elinize alınca bile kolay bir parça olmadığı belli. Al müzeye koy, sergile! Haliyle, gösterdikleri bu özen ve harcadıkları paranın da karşılığını seyirciden alıyorlar. Bizim sanatçılarınkine bakalım; iç çamaşırı mı, sahne kıyafeti mi? Belli değil. Kimin, neyi, nasıl taşıdığına değil elbisenin duruşuna bakıyoruz. Alın elinize kostümü; daha hafif olduğunu, özensiz kumaştan yapıldığını, kalıp gibi durmadığını anlarsınız. Masanın bir ayağını kırdığınızda masa nasıl sağlam durmuyorsa bunda da aynı. İşçilikten, kalıptan, kumaştan, alt yapıdan ödün verdiğinizde bir star kostümü gibi durmuyor. Aksine ucuz bir kopya oluyor” diyor.

Haberin Devamı

FAVORİM GÜLŞEN

Ylmaz, mayo-kostüm giyenler arasında favorisinin ise Gülşen olduğunu söylüyor. Nedenini şöyle anlatıyor: “Vücudunu iyi tanıyor. Abartılı olmayan, daha minimal parçalar seçiyor. Kostümlerinde mutlaka bir detay var. Seksi ama klas bir görüntü. Hadise ve Hande Yener cephesinde ise işler biraz farklı. Onlarınki sadece seksi. Biraz özensiz. Göğüs, bacak, sırt dekoltesi konuşulsun isteniyor gibi...”

DÜNYA STARLARI BÜYÜK PARA HARCIYOR

BÜLENT Ersoy, Seda Sayan, Demet Akalın ve Deniz Seki başta olmak üzere çok sayıda ünlü ismi giydiren ünlü modacı Gülşah Saraçoğlu dünya starları ile bizimkileri kıyaslamayı pek çok nedenden doğru bulmuyor. Nedir o nedenler? Şöyle devam ediyor: “Beyonce, Madonna, Rihanna gibi yıldızların giydiği kostümler dünya çapında en az konserleri kadar ses getiriyor çünkü adı üzerinde onlar dünya starı ve o kostümlere inanılmaz büyük kaşeler ödüyorlar. Öyle büyük paralar ki bu bahsettiğim, o starların giydiği kostüm fiyatına burada sahneye çıkan sanatçı arkadaşlarımız vardır. Dünya starlarının giydiği kostümleri hazırlayan modacılar ile benim kaşem de bir değil. Anlayacağınız aynı kategoride değiliz. O nedenle böyle bir kıyası doğru bulmuyorum. Sonuçta o isimleri dünyadaki herkes tanıyor. Konserlerine on binler değil milyonlar gidiyor. Onlar dünyanın her noktasına ulaşabiliyor. Bizim o kadar geniş ve sonsuz imkânlarımız yok.

 

Yazarın Tüm Yazıları