Kim bu boynuzlu kürk miğferli şamanlar

ABD, tarihinin en karanlık gecesini yaşadı. Trump destekçileri Kongre’yi bastı. 4 ölü var. Kongre’den film sahnelerini aratmayan fotoğraflar geldi. O fotoğraflar da bir grup vardı ki dünya “Kim bunlar?” diye sordu. Elinde ABD bayrağı, kafasında tüylü, boynuzlu miğferi ile kongre basan bu grup kim? Amaçları ne? Neye inanıyorlar? Amerikan siyaseti araştırmacısı Yunus Emre Erdölen’e sordum, o da cevapladı.

Haberin Devamı

Kim bu boynuzlu kürk miğferli şamanlar

AKSİYON FİLMLERİNİ ARATMAYAN GECE

6 Ocak olaylarının en akılda kalacak fotoğrafı kongreyi basan Viking dövmeli, boynuzlu miğferli grup. Kim bunlar?

5 yıl önce, 2016 ABD Başkanlık seçimi öncesi Clinton, danışmanları ve diğer Demokratik Partili seçkinlerin, Washington’daki bir pizza restoranının merkezinde olduğu çocuk istismarcısı bir şebekeyi yönettiği iddiaları internet üzerinde yayılmıştı hatırlarsanız. İşte bu komplo teorilerini yayan ve seçkin Demokrat Partili isimleri çocuk istismarcısı şebekeyle bağlantılandıran Pizzagate komplo teorisini ortaya atan grup Q(Anon) grubuydu. Kongreyi basan boynuzlu-kürklü miğferli, Viking dövmeli adamlar da bu grubun üyeleri. Aşırı sağcı komplo teorileri hareketi olarak biliniyorlar. İslam ve Yahudi karşıtı, ırkçı söylemlerle sosyal medya üzerinden örgütlenen bu grup, daha sonra buralarda yasaklanınca komplo teorilerini alternatif medya uygulamaları üzerinden yaymaya devam etti.

Haberin Devamı

Kim bu boynuzlu kürk miğferli şamanlar

UÇUK KOMPLO TEORİLERİ

En uçuk komplo teorileri neler?

Pizzagate mesela. Tüm demokratların pedofili olduğu, pizza dükkânlarında çocuk sattıklarına inanıyorlar. Aralık 2016’da silahlı bir kişinin bir pizzacıya tüfekle ateş açması, söylentilerin ne kadar tehlikeli olabileceğini de göstermişti. Daha 3 hafta önce bu grup, Amerika’nın Çin tarafından işgal edildiğini yayarak, binlerce insanı sokağa döktü. QAnon’a göre ABD aslında Müslümanlar tarafından yönetiliyor, Obama da zaten Müslümandı. Biden aslında öldü. Yerindeki ise dublörü. Her şeyde bir ‘üst akıl’ olduğuna inanan, içlerinde Nazi sempatizanlarının olduğu, COVID-19’un uydurma olduğuna inanan (Trump’ın sarı kravat takması bunun ispatı) farklı gerçeklikte yaşayan heterojen bir grup bu.

KONGRE BİNASI SEMBOL

Garip bir ritüel ve Hıristiyanlık öncesi kıyafetlerle karşımıza çıktılar. Var mı bunun bir anlamı?

Haberin Devamı

Aslında var. Dikkat çekmek. Bu kişiler komplo şamanları olarak biliniyorlar. Bir nevi liderler. Komplo teorilerini çok iyi anlatan, geniş kitleleri ikna kabiliyetleri yüksek, karizma sahibi bu kişiler her söylemlerini; Hıristiyanlık öncesi döneme öykünerek, pagan geleneğinde de olduğu gibi ayinler, kıyafetlerle bezeyerek yani bir nevi ritüelleştirerek daha fazla kişiyi etkilemeyi başarıyor. Amerika’nın gerçek sahibi olduklarına inanan bu grubun öfkesi aslında sisteme! Kongre binası da bu anlamda bir sembol, yıllardır yok sayıldıkları siyasi düzeni temsil ediyor. 2. sınıf insan muamelesi gördüklerine inanan bu şamanlar ‘ayrıcalıklı’ konumlarını geri almak istiyorlar. Grup içinde şarkıcı, aktör, avukat, asker, doktor, öğretmen... Çok farklı eğitim düzeyinden kişi var.

Haberin Devamı

Kim bu boynuzlu kürk miğferli şamanlar

TRUMP TAM BİR QANON SEVER

Trump’ın bu gruba bakışı ne?

Anonim şekilde başlayan teorilerin takipçi sayısı Trump döneminde patladı. Trump, Qanon’u ve diğer komplo teorisyenlerini, onlar da Trump’ı çok seviyor ve her fırsatta birbirlerine selam çakıyorlar. Trump bu kitle üzerindeki etkisinin farkında ve bu gücü bir tehdit olarak kullanmaktan kaçınmıyor da.

MAHKEME KAPISI ARALANDI

Bir ABD Başkanı’nın tutuklandığına da şahit olur muyuz dersiniz?
Bu gruplar çok tehlikeli. Birçok kez suikast girişiminde, silahlı eylemlerde bulundular. Uzun zamandır FBI takibi altındalar ama buna rağmen ‘ellerini kollarını sallayarak’ kongre bastılar. Şimdi artık Biden resmen başkan. Trump da yemin törenine katılacağını açıkladı. Bundan sonra ne olur? Trump için mahkeme kapısı aralandı. Ama vergi nedeniyle mi yoksa görevini kötüye kullanmaktan mı ya da gece yaşanan olaylardan dolayı mı yargılanacak? İşte bunu göreceğiz.

DÜNYA BU FOTOĞRAFLARI UNUTMAYACAK

Haberin Devamı

GLOBAL stratejist Hakan Akbaş: “Amerikan derin devletinin darbe peşinde olduğunu, dış güçlerin Trump’a darbe yapacaklarına inanan Q grubu ‘Trump’a sahip çıkmamız lazım’ bilinciyle sahnedeydi. Bunu yaratan ise yine Trump’ın kendisiydi. Komplo teorisyenlerine duyduğu sevgiyi her fırsatta dile getirdi. Karşılığında aldığı gücü de seçim sürecinde kullanmaktan çekinmedi. 6 Ocak olayları, seçimin başından beri ‘Geliyorum’ diyor ama duyan olmadı! Bu şamanlar dün ilk kez ortaya çıkmadılar. Trump’ın mitinglerine bakın! Q pankartları taşıyan, aynı kostümleri giyen insanları görürsünüz. Bu şamanlar için ‘Trump’ın adamları’ demek yanlış olmaz. Bir ABD Başkanı’nın, bir kitleyi söyledikleri ile kışkırtması, şiddeti adres göstermesi duyulmuş, görülmüş iş değil. Demokrasi adına kara bir gece. Bir film senaryosu olsa ‘Hadi canım, senarist abartmış, böyle de senaryo olmaz’ denilebilecek durum. Ayrıca kongrenin batı kapısının 500 metre ötesinde FBI’ın merkezi var. Islık çalsanız oraya ajan dolması lazımdı. Bu belli bir sabotajı da akla getiriyor ki Trump hapse giren ilk başkan bile olabilir.”

 

Yazarın Tüm Yazıları