En gözde meslekler: Astroloji ve şeflik

Bir araştırmaya göre gençlerin, hele de pandemiyle birlikte alışkanlıkları kadar meslek tercihleri de değişti. Her 10 kişiden en az 2-3’ü şef ya da astrolog olmak istiyor. Bunun için eğitim alanların sayısında hızlı bir artış var. Her iki alanda da özellikle çevrimiçi eğitimlerde yer bulmak neredeyse imkânsız. Peki ama astroloji ve mutfak merakının sebebi ne? Bu işlerin zorlukları yok mu? İşin uzmanları anlatıyor…

Haberin Devamı

İKİ TABAK YAPMAK İLE ŞEF OLUNMAZ

DÜNYA Aşçılar Olimpiyatı’nda Türkiye’ye ilk defa 3 olimpiyat madalyası kazandıran tek Türk şef Rafet İnce gençlerin mesleğe ilgisinden memnun. “Ama” diyor, parantez açıyor: “Bizim mutfak pembe panjurlu değil! İki yemek pişirmek ya da bir yarışmada birinci olmakla şef olunmuyor.” ‘Peki ne oldu da onlarca kişi bir anda şef olmaya merak sardı?’ Şef İnce “Son 3 yıldır ekranlarda sayısı hızla artan yemek programları, yemek yarışma programları ilginin fitilini ateşledi. Bu işi farklı bir boyuta taşıdı. Pandemi de etkili oldu. Bu süreçte mutfakta bir şeyler yarattığını ve bundan keyif aldığını fark eden kişiler de bu işi profesyonel yapma isteği oldu. Aman dikkat! 3-5 tabak yapmak, bir TV programında birinci seçilmek sizi şef yapmaz. Şeflik dipsiz bir kuyu. Çok çalışmak, araştırmak, öğrenmek gerek. Teknik bilmeden, eğitim almadan, bir mutfakta çalışmadan, staj yapmadan bu iş olmaz” diyor.

Haberin Devamı

MUTFAK SERT BİR YER

“Neden bu kadar katı, zor olmak zorunda?” Şef İnce’nin yanıtı net: “Çünkü en ufak bir yanlış en güzel anları mahvedebilir, birilerini canından edebilir. Mesela 500 kişilik bir düğün yemeğinde yapılacak en ufak hata o kadar kişinin zehirlenmesine yol açabilir ya da 100 kişilik bir organizasyonda 99 kişiyi memnun edersin de birinin tabağından kıl çıkar, at 30 yıllık kariyeri çöpe... O nedenle ‘A, ne kolay iş’ diye bakmayın. Çok okumak, araştırmak, sürekli çalışmak, dünya mutfaklarını takip etmek, yeniliğe açık olmak, disiplinli olmak gerek. Mutfak sert ve zor bir yerdir.”

En gözde meslekler: Astroloji ve şeflik

AĞZI İYİ LAF YAPANI HERKES ŞEF ZANNEDİYOR

PEKİN, Tokyo, Singapur, Hong Kong ve Bangkok’ta global mutfakların derinliklerine inen ve Michelin yıldızlı restoranlarda baş aşçılık, mutfak koordinatörlüğü yapan Fatih Tutak, “Dışarıdan çok karizmatik görünen, gayet çekici bir iş. Bizleri izleyen gençler haliyle özeniyor ama işte öyle zannettikleri kadar kolay değil. ‘2-3 yıl okudum, 5-10 yıl çalıştım, şef oldum!’ Öyle bir dünya yok. Herkes ‘star’ olmak istiyor ama zor! Bir işyeri, hastane yemekhanesinde ya da esnaf lokantasında çalışanlar da Michelin yıldızlı restoranlarda çalışanlar da şef. Herkes en iyi restoranlarda çalışacak diye bir durum yok. Bu iş uzun saatler, bıkmadan, çalışmayı, sabretmeyi, arzu etmeyi ve tutarlı olmayı gerektirir. Yaptığınız işi sonuna kadar aynı kalite ve standartta yapmanız lazım” diyor.

Haberin Devamı

DİSİPLİN VE SAYGI ŞART

Şef Tutak’ın bu işi yapmak isteyenlere önerilerine gelince: “Öncelikle hedef belirlesinler. Nasıl bir aşçı olmak istiyorlar? Dünyadaki diğer şefler tarafından saygı ile anılan bir şef olmak mı? Ki en zoru bu; saatlerinizi, günlerinizi, yıllarınızı bu işe adamanız lazım. Bugün ekranlarda ağzı çok iyi laf yaptığı için, halk tarafından çok iyi olduğu sanılan ama gerçek şefler arasında şefliği kabul edilmeyenler var. Gerçek şeflerin seçtiği şef olmak zordur. Bunun içinse eğitim, mutfakta pişmek ve özveri şart. Temel aşçılık becerilerinin tam olması lazım. Geleneksel pişirme tekniklerini bilmeden modern bir şey yaratmak mümkün değil. Profesyonel bir mutfakta işe geç kalmamak, disiplinli ve saygılı olmak, söz dinlemek, soru sormak önemlidir. Önce usta olacaksınız, sonra şef! Çıraklığını yapmadığınız işin de ustalığı, şefliği olmaz. Yoksa özenip, başlayıp sonra da pes eden çok insan var.”

Haberin Devamı

En gözde meslekler: Astroloji ve şeflik

İLGİ GÜZEL AMA BÜYÜCÜLER DE ‘ASTROLOĞUZ’ DİYOR

2020’ye dair yaptığı isabetli tahminleri ile adından sıklıkla söz ettiren astrolog Dinçer Güner, ilginin pandemiye dair öngörülerinin tutması ile arttığını, birçok kişinin ‘Benim burcum neydi?’ kafasından çıkıp astrolojiye ‘Dünya siyasetinde, ekonomide, hayatta neler olacak?’ gözüyle bakmaya başladığını söylüyor. Bu elbette büyük bir artı! Ancak Güner herkesin astrolog olmak istemesine bir o kadar temkinli: “Çünkü bir şey ne kadar popüler olursa içi o derece aynı hızla boşalır. Astrolojide eğitim çok önemlidir. Şu an Türkiye’de gerçek astroloji eğitimi veren ben de dahil 7-8 kişi var ve eğitim süresi en az 3 yıldır. Ama bu ilgiyi fırsat bilerek, durumu avantaja dönüştürmeye çalışacak kişiler elbette vardır ve olacaktır. Bugün 8 ayda sertifika veren var. Tüm bunlar endişe verici. Bu işin bu kadar popüler olması elbet güzel ama ister istemez eğitimlerin kalitesini düşürecek. Tüm bunların önüne geçmek için 8 astrolog, 1 yıl önce, Profesyonel Astroloji Derneği kurduk. Bu dernek üzerinden federasyonlaşmayı düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

BİRAZ ENDİŞELİYİM

Ayrıca, astroloji adı altında suya yumurta kıranlar, mum yakanlar, toprağa bir şeyler gömenler... Ritüeller yapanlar var. Astrolojinin temelinde ritüel yoktur. Bu iş tarihte, Avrupa’da katledilen büyücüler, cadılar onların işidir. Gerçek astroloji bu değil. Yeni ay, dolunay zamanlarında ritüel yapmazsınız. Doğru zamanda harekete geçmek vardır astrolojide. Diyelim iş kuracaksınız, doğru zamanda imza atmayı beklersiniz. ‘Bu dönemde şunu yapabilirsin’ diyerek zaman seçmek başka; eline taş, toprak, kâğıt alıp, ‘Bunları yazın, sonra yakın, sonra da suya atın’ demek başka. Maalesef bu işin içini boşaltan bu. Yine bazıları ‘Yurtdışından sertifika veriyoruz’ diyor. Bunun da bir geçerliliği yok ki. Neyin, nasıl pazarlandığına dikkat edilmeli. Kişinin hangi ekole yakın hissettiğini anlaması, ona göre eğitim alması gerekir. Bu işi layıkıyla yapmak için okumak, gelişmek, araştırmak da şart.”

 

Yazarın Tüm Yazıları