Bu kadarına pes! Astrolojik kürtaj

Tüm hayatımı yıldızlar ve gezegenlerin konumu üzerinden şekillendirmiyor olsam da astrolojiye meraklıyım. Bana göre astroloji, en yalın anlatımı ile bir ‘olasılıklar ilimi’. Oxford Sözlüğü astroloji için, “Göksel cisimlerin hareketi ile göreceli pozisyonları ve bunların insan hayatı üzerindeki ‘varsayılan’ etkilerinin incelemesi” diyor. Sosyal medyada gezinirken gördüğüm bir tweet ise astroloji konusunda bana ilk kez ‘Bu kadar da olmaz!’ dedirtti. Astrolog Barış Özkırış tweet’inde hamile bir kadının çocuğu oğlak burcu olmasın diye kürtaj yaptırdığını yazıyordu. Çocuğu istemediği burçta doğacak diye kürtaj olmak! Ne kadar gerçek ve ahlaki? Sordum.

Haberin Devamı

İŞTE O TWEET

ASTROLOG Barış Özkırış, “Doktor dostum hamile bir kadının çocuğu oğlak burcu olmasın diye kürtaj yaptırmak istediğini bildirdi. Yapmayın arkadaşlar! Astroloji bu değil! Felsefe gibi, insanı ve hayatı anlamak için kullanın. Mutlak hükme varmak, önyargı için kullanmayın. Bilgiyi zehre çevirmeyin” uyarısı ile sosyal medyayı salladı. Tweet’i binlerce etkileşim aldı. Özkırış’ın yazdığı bu iddia aslında uzun süredir sosyal medyada dolanıyor.

Bu kadarına pes Astrolojik kürtaj


O nedenle ‘Olay gerçek mi değil mi, gerçek ise ne düşünüyor?’ diye öğrenmek için kendisini aradım ama o hem yazdıklarını sildi hem de telefonlara çıkmadı. Peki, bu durum gerçek olabilir mi? Astrologların bu tarz taleplere yaklaşımı nedir? Ünlü astrologlara sordum.

Haberin Devamı

ETKİLEŞİM ALMAK İÇİN YAPMIŞ

Profesyonel Astroloji Derneği Başkanı-Astrolog Dinçer Güner’i arıyorum. Kürtaja karar vermek kendi içinde zaten zor ve sıkıntılı bir süreçken bir de bunu astroloji uğruna yapmak ne kadar gerçekçi ve mantıklı? Bugüne kadar danışanları ile arasında böyle bir diyalog yaşandı mı? Güner diyor ki: “Bence bu tweet kurgu. Etkileşim amaçlı yazılmış. 12 yıldır danışmanlık veriyorum, böyle bir durumla karşılaşmadım. Anneler-anne adayları genelde ‘Çocuğum sağlıklı olacak mı, geleceği nasıl olacak, mutlu olacak mı?’ diye sorar. Bunun yaşandığına inanmıyorum. Etkileşim almak için spekülasyon yapmış.”

MÜKEMMEL AN YOKTUR

Anne adaylarının daha çok hangi saat ya da hangi gün doğum yapmanın uğurlu ve kısmetli olacağına dair sorular sorduğunu da belirten Güner, “Ben kadere inanırım. O nedenle tam bir saat vermekten kaçınırım ama bazen ‘Şu 3-5 gün gökyüzünde olumlu açılar var’ derim ama asla karışmam” diyor ve önemli bir saptamada bulunuyor: “En mükemmel zamanlamayı, en muhteşem günü, en harika anı da seçsen astrolojide zorlanmayı temsil eden Satürn, mücadeleyi temsil eden Mars gezegenleri var. Yani doğum haritan ne kadar mükemmel olursa olsun bu hayatta hepimizin zorlandığı, mücadele ettiği alanlar olacaktır. İnsan böyle olgunlaşır. Mükemmel ‘an’ diye bir şey yoktur. Ne yapsan ne etsen de istediğin kurguyu yaratamazsın. Bizim dernek olarak da durduğumuz nokta burası. Astrolojinin etik ilkeleri var ve buna bağlı kalınmasını çok önemsiyorum.”

Haberin Devamı

Bu kadarına pes Astrolojik kürtaj

MÜKEMMEL HARİTA DİYE BİR ŞEY YOK

Astrolog Kristin Demirci, sağlık konusunda spesifik tarih belirtmeyi etik bulmadığını belirterek, “Astrolog kendi hayatı için istediğini yapabilir ancak başkası adına böyle bir konuda görüş bildiremez. İnsanlar bu durumdan ciddi zarar görebilir. Kaldı ki mükemmel harita, mükemmel an diye bir şey de yoktur! İnsanlar kulaktan dolma bilgi ile gereksiz kaygıya kapılabiliyorlar bazen ancak her bebek doğum anını-ilk nefes alacağı anı kendi seçer. O nedenle doğum saati ya da ameliyat gibi spesifik bilgiler vermiyorum. Etik bulmuyorum. Danışanlarım böyle sorular yönelttiğinde ise doktorlarına güvenmelerini tavsiye ediyorum. İlla bir yorum yapılacak ise dönemsel değerlendirmeler yapmak daha faydalı. Yani doğum anı değil de hamile kalmanın güzel olabileceği dönemlere bakılabilir ama bilinmeli ki bu yorum da kişiye özeldir. Genelleme yapılamaz. Mesela kişi bir çocuğun sorumluluğunu almaya hazır mı? Buna da bakılabilir. Çünkü eşlerin kendi hayatlarında aşamadığı, iyileştiremediği her mevzu çocuğun haritasına yansır. Bunlara enerji harcanmalı, bu tip etik olmayan mevzulara değil” diyerek uyarıyor.

Haberin Devamı

SEÇİMLERİN KADERİNDİR

ASTROLOG Aygül Aydın da astrolojiye ilgi duyanların daha çok doğum saati ya da günü danıştıklarını belirterek bugüne ka-darki meslek hayatında böylesi bir kürtaj durumu ile karşılaşmadığını söylüyor. Aydın, “Gün sormak başka, çocuk aldırmak başka... Allah’ın takdir ettiğine engel olmak! Astroloji ile alakası yok bunun. Astroloji bu değil. Unutulmamalı ki olması gereken olur. Her insanın bir kaderi vardır ve her şeyin tarihi de zaten önceden bellidir. İnsanın bir külli bir de cüzi iradesi vardır. Allah size seçimler verir. Bir çocuk veriyor diyelim. Doğurup doğurmamak? O senin iraden” diyor.

BEN BAŞKA O BAŞKA

Aydın, geçtiğimiz yıl kendisi ile aynı gün ve aynı saatte doğan bir kadın ile tanışmış. ‘Buradan bakınca birebir aynı kaderi ya-şıyor olmamız lazım gelmez mi?’ diye soruyor, şöyle devam ediyor: “Ama değil! Aynı dönemlerde benzer sıkıntı ve mutlulukları yaşamışız ama bu durumlar karşısında onun seçimleri ile benimkiler bambaşka olduğu için hayat onu başka beni de bambaşka bir noktaya getirmiş. Yani astroloji -karar verme noktasında- yol gösterici olabilir ancak kaderiniz seçimlerinizin toplamıdır.” 

Haberin Devamı

Bu kadarına pes Astrolojik kürtaj

MERCAN YAY BURCU

1 Aralık’ta kızı Mercan’ı kucağına alan oyuncu Özge Özpirinçci bir röportajında burç sorusuna, “Berrak Tüzünataç ile ‘Akrep’ burcu olmasın diye el ele verip dua ediyoruz. Akrep kadınını çok seviyorum. Ne var ki kendine çok zarar verebilen bir burç” diyerek gayet esprili bir şekilde yaklaşmıştı. Özpirinçci’nin kızı Yay burcu oldu.

Bu kadarına pes Astrolojik kürtaj

BOŞANMA DAVASI

BUGÜNLERDE eşi futbolcu Özer Hurmacı’nın kendisine şiddet uyguladığı iddiası ile gündemde olan Mihriban Hurmacı 5 ay önce eşine, ‘Doğum haritasına baktım, beni aldatıyor’ diyerek boşanma davası açmıştı. Çift daha sonra barışmıştı.

 

Yazarın Tüm Yazıları