İsviçre’de kabak molası

Yeşile kaçan gri renkli kabuğu kesildiğinde turuncu bir sürpriz yapan balkabağının, midesine düşkün bünyelerde yapacağı ilk çağrışım, “tatlı” olur. Vakt-i zamanında sobalı evde yaşamış olanlar, kabak tatlısının yapıldığı gecelerde çekirdeklerinin de keyifle çitlendiğini hatırlayacaktır.

Haberin Devamı

Türk sofralarında yemeğin kapanışına konuk olan kabak, İsviçre mutfağında daha çok başlangıç ya da ana yemek fasıllarında tüketiliyor. Sofradaki sıranın haricinde İsviçrelilerin, kabağı şekerle buluşturma yöntemleri de farklı... Dünyada peynir ve çikolataları ile tanınıyor olmasına karşın, ülkenin tarımla uğraşılan bölgelerinde kabak yetiştiriciliği hatrı sayılır bir öneme sahip. Geçtiğimiz yıl Zürih Kantonu’nda yaşayan Beni Meier adlı çiftçi, 935,5 kilograma ulaşan dünyanın en büyük kabağını üretti. Yemek kültürleri ile isim yapan İtalya ve Fransa’nın komşusu olan İsviçre, mutfağı ile ön plana çıkmamış olsa da denenmeye değer tatlara sahip. Bu hafta İsviçre yemeklerinden bazı örnekleri Başkent’e taşıyan bir mekanı ziyaret ettim.

İsviçre’de kabak molası

Haberin Devamı

ÜÇLÜ APERATİF TABAĞI

Panora AVM’de hizmet veren Mudo Cafe, konuklarına dünya mutfağının yanı sıra İsviçre’den Türkiye’ye ulaşan reçetelerle hazırlanan tatları sunuyor. Ahşap parçaları ile yapılan dekorasyona, farklı mobilyalar ve loş ışığın eşlik ettiği mekanda, siz menüden seçim yapmaya çalışırken, aperatif tabağı ve mini ekmekler masanıza ulaşıyor. Zeytinyağında kuru domates, yeşil zeytin ve cevizi buluşturan karışıma; piko ve remulade soslar eşlik ediyor. Turşu, kapari ve mısır katkılı piko, acı severlere hitap ediyor. Kapari, kornişon, dereotu, mayonez ve hardal karışımı ile oluşturulan remulade sos ise ekmeğe sürülerek keyifle yenilebilir. Eğer hazırlık süreci zaman alacak bir yemek seçimi yaptıysanız, aperatif tabağının açlığı bastırma açısından önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

BALKABAĞI ÇORBA OLDU

Menüdeki İsviçre esintisini ilk hissettiren üye, balkabağı çorbası oluyor. Soğan ve köri katkısı ile püre haline getirilen balkabağı, Türkiye’deki baskın alışkanlıkları yıkıp, çorbaya dönüşüyor. Üzerinde krema, kabak çekirdeği, karabiber ve bir parça tortilla ile servis edilen çorbayı, ön yargılarınızdan arınarak denemelisiniz. İçinde bulunduğumuz sezonda, alışkanlık yapabilecek derecede lezzetli olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Çorbanın ardından ana yemeğe geçmeden önce İsviçre’den komşu ülke İtalya’ya uğramakta fayda var. “İtalyanların içli köftesi” şeklinde tanımlayabileceğimiz “arancini”yi denemenizi öneriyorum. İçine mozarella peyniri gizlenen risotto topları, galeta unu ile kaplandıktan sonra kızartılıyor. Üzerine yoğurt, salça ve kuru nane eklenen arancini, sıcak şekilde servis ediliyor. Mekanda tadına bakabileceğiniz; pastırma, biber ve maydanoz dolgulu paçanga böreği de ana yemek öncesi hoş bir seçenek olabilir.

Haberin Devamı

KIRMIZI ETLİ RÖŞTİ

İsviçre mutfağında popüler bir “yemek altlığı” olan “röşti”yi de Mudo Cafe’de deneyebilirsiniz. Münüde “Kalps schnitzel mit röşti” adıyla anılan yemeğin tadına bakmanızı öneriyorum. Rendelendikten sonra kızartılan patateslerin üzerine süt danadan elde edilen bonfile parçaları ekleniyor. Kırmızı etler; porçini, istiridye ve kültür mantarı ve krema ile soteleniyor. Keyif alarak yediğim röşti; tortilla dilimleri arasında, brokoli, kabak, biber ve havuçtan oluşan bir garnitür seti servis ediliyor. Röştiyi, patates mücverine benzetmenin yanlış olmayacağını düşünüyorum. Ayrıca mekanda tadına baktığım risotto yatağında levrek de hoş bir deneyim oldu. Kapari, kornişon turşu, dereotu ve rokanın eşlik ettiği yemek, kırmızı et tüketmeyenlerin tercihi olabilir.

Haberin Devamı

PALETTE CHEESECAKE

Mudo Cafe’de tatlı kapanışı cheesecake ile yapabilirsiniz. Lezzetli bulduğum cheesecake, ressam paletine benzer ilginç bir tabakta; elma, greyfurt dilimleri ve nar taneleri eşliğinde sunuluyor. Sipariş verirken; frambuaz, çikolata ya da limon soslarından birini tercih edebilirsiniz. Mekanda zaman zaman gerçekleştirilen piyano dinletileri, yemeğinizin keyfini artırıyor. Menüden seçeceğiniz ürün, karmaşık bir reçeteye sahipse, servis süresi uzun olabiliyor. Siz de bu süre içerisinde açık mutfakta, masanıza ulaşacak yemeğin hazırlık sürecini izleyerek vakit geçirebilirsiniz.

MENÜDE NE VAR

- Balkabağı çorbası 10 TL
- Arancini 7,5 TL
- Röşti 30 TL
- Paçanga böreği 10,25 TL
- Cheesecake 12,50 TL

Yazarın Tüm Yazıları