Elvan Yarma

Türk vatandaşlarının vizesiz gidebileceği 65 ülke

3 Ekim 2017
Yaz geldi, herkesi bir tatil telaşı aldı. Türk vatandaşları için sadece pasaportla, vizesiz gidilen ülkeleri araştırdık. İşte hem yurt dışına çıkıp hem de vize masrafını düşünmemek isteyenler için vizesiz gidilen 65 ülkenin listesi.

Hem yurtdışına çıkmak hem de vize masrafı yapmak istemiyorsanız işte size vizesiz gidilen ülke seçenekleri. Avrupa'dan Asya'ya birçok ülkenin bulunduğu bu güzel ülkelerle farklı bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz... İşte Dışişleri Bakanlığı'nın son güncellemesine göre umuma mahsus (bordo) pasaportla 90 gün boyunca vizeden muaf tutulduğunuz ülkeler

VİZESİZ GİDİLEN ÜLKELER

Andorra

Arjantin

Arnavutluk

Bahamalar (Karayipler'de masmavi bir okyanusta yüzdüğünüzü hayal edin! Görüntü de bu, şahane değil mi?)

Yazının Devamını Oku

En tropikal balayı: Tayland

9 Ağustos 2017
Balayında tüm gün güneşin altında ızgara tavuk gibi yatma fikrini saçma bulan bir çiftiz! Tam da bu yüzden, eşim Toprak'la birlikte yağmur ormanlarında ıslanacağımız, bambaşka bir kültür keşfedeceğimiz Tayland’ı seçtik.
Yazının Devamını Oku

Katar çöllerinde gece yıldızların altında uyumak...

28 Haziran 2017
Küçük Prens kitabını okumayan yoktur herhalde… Çöle düşen pilotun Küçük Prens’le karşılaşmasıyla başlar masal. İşte her şey “Çölde bir gece geçirme” fikriyle ortaya çıktı! Öyle Avrupa’ya gidip sıradan bir balayı planlayacağımıza çölde yıldızların altında, zifiri karanlığın ve sessizliğin ortasında aşkımızı tutkuyla hissetmeye karar verdik.

Peki çölde gece konaklamak için ne yapmak lazım? İlk iş Katar Havayolları ile Doha’ya uçtuk. Uçaktan indiğimiz gibi kavurucu çöl havası iliklerimize işledi. Çöle geçmeden önce bir gece Doha’da şehir merkezinde kalmaya karar verdik. Böylece Arap kültürünü de görmüş olacaktık. Doha’da 30’a yakın 5 yıldızlı otel var. İçlerinden W Doha Hotel’i tercih ettik. Balayında olmanın en güzel kısmı kaldığınız otellerde size hazırlanan balayı sürprizleri galiba! Biz bu konuda öyle şımardık ki, her yıl tatil yerine balayına çıkabiliriz :) 

Hotelin Spice Market adını verdikleri restoranı Katar’da oldukça meşhurmuş. Adı üstünde restoranda baharatın dibini gördük! Zaten Arap, Lübnan ve Türk mutfağı birbirine çok benziyor. O yüzden Katar’da aç kalmanız mümkün değil. Bu arada restorandaki favorilerimiz black pepper shrimps... karides sevenler mutlaka denesin...

Gece hayatına gelince Katar’da şeriat yasaları geçerli olduğundan sadece 5 yıldızlı otellerde içki satışı yapılabiliyor. Hal böyle olunca gece hayatının kalbi de otellerdeki gece kulüplerinde atıyor. En popüler gece kulüpleri Society (Hilton), Skyview (St Regis) ve X Lounge (Shark Village) imiş

Gündüz ise Katar’da yapılacak pek bir aktivite yok. İslami Eserler Müzesi görülmeye değer, bir de Doha’nın meşhur Souq Waqif’ı. Bizim Kapalıçarşı’nın ufağını düşünün. Mimarisinden tutun da hediyelik eşyalara  kadar aynı.

İslami Eserler Müzesi

Yazının Devamını Oku

İstanbul'daki mavi bayraklı plajlar (2017)

17 Haziran 2017
Yaz tatiline henüz çıkamayanlar ya da tatilde İstanbul'da vakit geçirecekler için en mühim sorular: İstanbul'da nerede denize girmeli? Hangi koylar daha temiz? Mavi bayraklı plajları belirleyip, denetleyen Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) in hazırladığı raporda bu yıl kötü bir sürpriz var! İstanbul bir mavi bayrağını daha kaybetti! İşte İstanbul'un mavi bayraklı en temiz plajları
Yazının Devamını Oku

Denizkızı gerçek midir?

11 Ocak 2017
Küçük denizkızı masalını hatırlamayanınız yoktur. Küçükken yatmadan önce çoğumuz kırmızı saçlı Ariel'le suyun derinliklerinde rüyalara daldık. Mitolojiye göre ise denizkızları binlerce yıl önce yaşamış yaratıklar. Fakat 2012'de Animal Planet'in Madagaskar açıklarında çektiği video denizkızlarının gerçek olduğu iddiasına dair önemli bir ipucuydu. Peki denizkızlarının binlerce yıllık tarihinin ardında yatan gizem ne?

Animal Planet'in sualtı belgeselinden tam bir ay sonra NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) "Suda yaşayan insansı varlıklarla ilgili bugüne kadar hiçbir resmi belge tespit edilmemiştir" açıklamasında bulunmuştu. Yani bir anlamda suyun derinliklerinde yarı insan yarı balık canlıların yaşadığını kesin bir dille reddetti. 

Animal Planet'in belgeseli bir kurguydu ama bu görüntülere baktığınızda ne kadar gerçekçi göründüğünü fark edeceksiniz. Belgesel de kurgu belgesel formatında sunulmuştu. 

DENİZKIZI EFSANESİ NEREDEN GELİYOR?

Gelelim tarih boyunca ne gibi denizkızı mitlerinin karşımıza çıktığına...

Yazının Devamını Oku

Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı Zonguldak'ta bulundu

11 Ocak 2017
Bir ağaç düşünün, gölgesinde oturduğunuzda sizi tarihin ilk çağlarına kadar götürsün. Dili olsa, konuşsa bilirsiniz ki tarihi yeniden yazdırır. Fotoğraflarda gördüğünüz porsuk ağacı 4112 yaşında. Türkiye'nin en yaşlı ağacı ve dünyada bilinen en yaşlı 5 ağaçtan birisi...

Müjdeyi Orman ve Su İşleri Bakanlığı Zonguldak İl Şube Müdürü Sezgin Örmeci Facebook hesabından verdi. Dünyada bilinen en yaşlı 5 ağaçtan biri olan Zonguldak'taki bu devasa ağaç aynı zamanda dünyanın en yaşlı porsuk ağacı olarak kayıtlara geçti. Böyle bir ağaç elbette ki yeşiline sahip çıkan Karadeniz'de olabilirdi.

Porsuk ağaçlarının bir önemli özelliği ise eski çağlardan beri hayata yeniden tutunmanın simgesi olmaları. Ağacın yaşı çevresindeki yıllık halkalar sayılarak tespit edildi. Tespiti yapanlar ise doktor Murat Yıldız ve Ercan Oktan. 

Porsuk ağacının tohumunun ilk filizlendiği zaman ise bronz çağı!

4112 yaşındaki porsuk ağacı bilimsel verilere göre 8000. yaşını da görebilir. Bize düşen görev ise atalarımızın atalarına şahit olan bu özel ağacın değerini bilip, korumak...

Yazının Devamını Oku

İstanbul'da en güzel düğün fotoğrafları nerede çekilir?

9 Kasım 2016
Yüzyıllardır birçok medeniyeti kollarında büyütmüş İstanbul, yeni filizlenen aşkları da büyütmeye hazır. Hem de bir ömür boyu! Eğer düğün fotoğraflarınıza baktığınızda hayal kırıklığına da uğramak istemiyorsanız, bu yerleri ajandanıza not edin! Düğün yapacak çiftlerin arasında son yıllarda hızla yayılan trend, İstanbul'un tarihi ve doğal mekanlarında ölümsüz fotoğraflar çektirmek. Peki, en güzel düğün fotoğrafları İstanbul'da nerede çekilir? Ünlü fotoğrafçı Cem Türkmen'den düğün fotoğrafları için şahane ipuçları
Yazının Devamını Oku

Şimdi tam mevsimi: Porcini mantarı İstanbul'da lezzete dönüşüyor

21 Ekim 2016
Bir mantar düşünün. Mantarı sevmeyene bile sevdirecek kadar lezzetli! Üstelik şimdi tam mevsimi: Porcini mantarı. Taksim’de yer alan Grand Hyatt Istanbul sonbahara özel hazırladığı porcini menüsüyle bu mantarın en nefis sunumlarını midenizle buluşturuyor.

Her sonbaharda eylülün ikinci haftasından kasım ortasına kadar porcini mantarını taze taze yiyebiliyorsunuz. Üstelik sanıldığının aksine o kadar pahalı da değil. Taksim’de yer alan Grand Hyatt Istanbul, konumu itibariyle şehrin gürültüsünden uzak 34 isimli restoranında sonbaharın bize hediyesi taze porcini mantarı menüsüyle renklendirdi. 

Şef Murat Dağlıoğlu'nun sunumuyla bu nefis lezzetleri tam mevsiminde tadabilirsiniz. Tavsiyem, porcini mantarlı çorba (yanında karides ile servis ediliyor). Porcini mantarı sayesinde, çorbanın tadını öyle yoğun alıyorsunuz ki bir tabak bile yetmeyebilir. Pancarlı ve Porcini mantarlı Risotto'ya da bayılacaksınız. Pancar, risottoya ayrı bir rayiha vermiş. 

Porcini mantarlı çorba

Porcini mantarlı tarifler arasında deniz mahsulleriyle yapılan salata ya da ana yemeğin yanı sıra ravioli ve risottolu seçenekler de yer alıyor.

Sonbahar menüsünde yer alan diğer lezzetler ise; taze baharatlı zeytin yağı eşliğinde, ahtapot ve radicchio ile harmanlanmış porcini salatası; porcini ve Manyas lor dolgulu safran soslu ravioli; tereyağı sosuyla lezzetlendirilmiş porcini ve ıspanaklı, dinlendirilmiş bistecca kemikli kaburga; taze soğan-ıspanak sos ile taçlandırılmış sote porcini üzerinde ızgara palamut fileto. 

Yazının Devamını Oku