New York Moda Kuralları: Konforlu ve şık

Moda maratonu ayına girmiş bulunuyoruz. Endüstriye yön verecek trendlerin en önemli duraklarından biri, şüphesiz moda haftaları takviminin başlangıcı New York.

Haberin Devamı

Peki Sonbaharda neler giyeceğiz, neler demode olacak? İşte yerinden değerlendirmelerim


Senede iki kere dünya moda endüstrisine yön verecek trendlerin ortaya çıktığı moda markalarının pret-a-porter yani hazır giyim koleksiyonlarının birbiri ardından sunulduğu haftalara yine ilk olarak New York Moda Haftası ile start verildi. Buradan bayrağı Londra, Milano ve son olarak Paris devralıyor. Mart 16-21 arası ise İstanbul moda haftası yer alacak. Son 20 yılın en keskin soğukları, kar fırtınaları ve öğlen saatlerinde bile -14”ü gösteren hava raporu eşliğinde bir New York Moda Haftası daha sona erdi… Geriye de bu izler kaldı
- Joseph Altuzarra, Amerika’nın yeni jenerasyon çıkardığı en öne çıkan tasarımcılardan biri. Kering gurubu kendisine yatırım yaptıktan sonra da tasarım çizgisini iyice oturttu ve New York’un en beklenen şovlarından biri olmaya başladı. Derin yırtmaçlı etekleri de New York’un belirgin trendlerinden biri yapmayı başardı.
- Proenza Schouler haftanın en iyi koleksiyonlarından birine imza attı. Whitney Müzesindeki defilede, sanatçılar Helen Frankenthaler ve Robert Morris referanslı etnik havanın modern ve özgür formlarla ustaca birleşmesi ile tavrı güçlü, dinamik ve iddialı bir koleksiyondu. Tasarımcı ikili on seneyi aşkın bir süredir markalarını devam ettirseler de koleksiyonları her seferinde New York’un taze ve yeni nefesi olmayı başarıyorlar.
- Calvin Klein, 60’ların ünlü mimar ve fotoğrafçısı İtalyan Carlo Molino’dan aldığı ilhamla neredeyse tamamı patchwork deriden oluşan rock’n’roll bir koleksiyon sundu. Derinin deri ile kombinlenmesinden çekinilmediği koleksiyonda, 60’lar ve uzay çağına gönderme yapan elbiseler de ilgi odağıydı.
- Ralph Lauren, Kızılderililer referansının hakim olduğu koleksiyonunda sofistike renk kombinasyonları ve maskülen-feminen silüetleriyle haftanın dikkat çeken koleksiyonlarındandı. Kanye West’in de ön sıradan izlediği defilenin sonunda izleyicileri selamlayan 75 yaşındaki efsane tasarımcı ayakta alkışlandı.
- Alexander Wang, New York Moda Haftası’nda NBA All Stars gibi epeyce etkisi hissedilen spor organizasyonlarındaki atletik giyimin en hararetli temsilcilerinden. Bu sezonki koleksiyonu ise tamamı simsiyah renkte, biraz heavy metal, biraz grunge, biraz da japon lolitaları tadında agresif bir şovdu.
- Donna Karan son zamanlardaki en güçlü kolesiyonuyla moda haftasında sıkça gördüğümüz maskülen silüetler ve formlar eğilimini podyuma taşımıştı. Brokar paltolar, klasik gabardin kemerli blazer ceketler, origami katlamalı büstiyerler ve organze panelli eteklerle New York gecelerinden aldığı ilhamla elegan ve güçlü bir koleksiyon sergiledi.
- Thom Browne, Amerikan modası ve New York moda haftası için olası heyecansız, vasat veya uçlardan kaçınan ve hep politikada da olduğu gibi ortaya yakın bir tasarım anlayışı önyargısını yıkan tasarımcıların başında geliyor. Gotik, romantik ve bu temalarla birlikte gitmesi ince bir ayar gerektiren modernlikle ve set tasarımı artı mizanseni ile haftanın en çok konuşulan defilesiydi.

- Vera Wang, siyah ve beyazdan oluşan monokrom koleksiyonunda oversiz- maskülen ceketler, beyaz gömlekler, tafta etekler ve trençkot kemerleri ve arada beliren deriden çiçek aplikeleri ile minimal ve yeni romantik bir hava yakalamış.

Haberin Devamı

- Victoria Beckham, yüksek moda çevrelerinde ve moda endüstrisi basınının gözünde rüştünü tasarımcı olarak ispat etmiş, önemli moda eleştirmeni Suzy Menkes de markanın teknik tasarımlarını tasarım ekibinin yapmasına rağmen son söz kreatif direktör gibi çalışan Victoria Beckham olduğunun altını çizerek de Beckham’a destek vermişti. Rahat silüetlerin, paltoların, arada patlayan pop renklerin öne çıktığı koleksiyonda New York Moda Haftası’nın bir diğer trendi olan kısa bol paça pantolonlar da dikkat çekti.
- Michael Kors, 30’ların silüetlerini optimistik lüks anlayışı ile harmanlamış. Camel, gri, altın rengi ve lacivertten oluşan sofistike renk paleti ile modern bir kadın sundu.

Haberin Devamı



Öne çıkan 5 trend:



- Maskülen-feminen sınırlarının keskinliğini yitirdiği, cinsiyet ayrımının iyiden iyiye azalmaya başladığı koleksiyonlar çoğunluktaydı. Bu trendin kapsamında Klasik kesimli takım elbiseler altın çağını yaşayacak.
- Gocuk ve derinin hâkimiyeti hissedildi.
- Patchwork ve pilise her yerdeydi.
- Öne çıkan renk paleti: altın rengi, bordo, kahverengi
- 90’lar, gotik, grunge akımları yeniden aramızda.

Yazarın Tüm Yazıları