Rekora yüzen çocuk

8 yaşındayken ailesi yüzmeyi çok sevdiğini fark edip, destekleme kararı alıyor. Şimdi çok sevdiği yüzme sporu bugün ona bir dolu ödüller kazandırdı ve kazanmaya da devam ediyor.

Haberin Devamı

Rekora yüzen çocuk

 Bu haftaki röportaj konuğum Atakan Malgil… Pırıl pırıl bir çocuk ve henüz 13 yaşına yeni girdi.

 8 yaşındayken ailesi yüzmeyi çok sevdiğini fark edip, destekleme kararı alıyor. Şimdi çok sevdiği yüzme sporu bugün ona bir dolu ödüller kazandırdı ve kazanmaya da devam ediyor.

Sadece yaşı nedeniyle sadece Türkiye içindeki yarışmalara katılabiliyor. 13’e basmasıyla birlikte yurtdışı yarışları da devreye girecek.

 

Ve 13 olmasıyla beraber rekor denemeleri de başladı. 29 Aralık 2018’de bir rekor denemesi daha olacak…

Haberin Devamı

Bu süreçte aile yaşadıkları şehri bile değiştiriyor… Adana Mersin arasında resmen mekik dokuyorlar… Yani Atakan için müthiş fedakârlıklar yapıyorlar.

 

Buyurun bu başarılı çocuğun hikayesine beraber devam edelim…

 

Atakan Malgil kimdir, biraz seni tanıyabilir miyiz?

20.07.2005’de Adana’da doğdum.  İlkokulu AGİD’te okudum. Orta okul 1. sınıfı Güzelyalı Orta Okulu’nda okuduktan sonra Mersin’e taşındık.

 

Neden?

Tamamen yüzmem ile ilgili.  Şimdi de eğitimime Mersin TED’te devam ediyorum.  Orta dereceli öğrenciyim. Spor yapmayı ve müzik dinlemeyi severim.

 

Kaç yaşında yüzmeye başladın?

8 yaşında.

 

Ailesi olarak nasıl desteklemeye başladınız?

Okan Malgil:  Atakan 8 yaşlarındayken, denize gittiğimizde anne ve babası olarak rahat denize giremiyorduk.  Sürekli peşimizden geliyor, kıyıda durmuyordu.  Tabii ki korkuyorduk boğulacak diye.

İşte o yaz eşim ile konuştuk ve yüzme dersi aldırmaya karar verdik.  Bunun üzerine Bilfen’de 8 saat özel ders alması için yüzme hocası ile anlaştım. Henüz 1. saat dersinde eğitim veren hocası Atakan’ın yetenekli olduğunu söyledi ve beni bir yüzme kulübüne yönlendirdi. Bende zaman kaybetmeden oraya kaydını yaptırdım ve yüzme hayatımıza başladık.

 

Haberin Devamı

Ailede başka yüzücü var mı?

Yok

 

Spor, hayatını nasıl şekillendirdi Atakan?

Çok olumlu etkileri oldu. Mesela sadece bu sporu yapmıyorum. Kulübümüz var. Orda güzel Kaliteli arkadaşlar edindim.  Bu yaşta takım olarak hareket etmeyi öğrendim.   Artı sağlık anlamında da çok faydasını gördüm.  Bunun yanında 12 yaşına kadar büyüdüğüm yerden yani Adana’dan Mersin’e taşındık. Eğitimime ve spor faaliyetime Mersin TED Spor Kulübünde devam ediyorum.

 

Bugüne kadar neler yaptın? Kaç madalyan var?

Adana birinciliklerim, bölge birinciliklerim çok var. Türkiye birinciliklerim 20’nin üzerinde.  Adana, bölge ve Türkiye birinciliklerini sayarsak 50’nin üzerinde madalyam var. Bunların 40’dan fazlası Altın Madalya.

 

Haberin Devamı

Yurtiçi ve yurtdışında hangi yarışlara katıldın?

Yurt içinde çok yarışa katıldım, sadece 2018 yılını söylesem yeterli sanırım, 14.03.2018 tarihinde Yüzme federasyonunun düzenlediği Türkiye Ferdi Yüzme Kış Şampiyonasında 7 yarışa katıldım, 4 Türkiye Birinciliği, 3 Türkiye ikinciliği alarak turnuvanın en değerli Sporcusu seçildim. Yine, Yüzme federasyonunun düzenlediği Türkiye Ferdi Yüzme Yaz Şampiyonasında 9 yarışa katıldım. 6 Türkiye Birinciliği 1 Türkiye ikinciliği, 2 Türkiye üçüncülüğü alarak yine turnuvanın en değerli sporcusu seçildim. Yurt dışı yarışı olarak, 12.03.2016 tarihinde Almanya’nın Wetzlar bölgesinde düzenlenen 10. Frühjahrsschwimmfest turnuvasında Türkiye’yi temsilen katıldım. 8 yarış yüzdüm, 8 altın madalya aldım. Sonra Turnuva Özel kupasını aldım.  Yurt dışı yarışımın başka olmaması yaşım ile alakalı 13 yaşından sonra yurt dışı yarışları başlıyor aslında. Önümüzdeki yıldan itibaren yurt dışı yarışlarım olacak.

 

Haberin Devamı

Biliyorsun Adana’nın çok ünlü yenilmez armadaları var… Onların hayatlarını hiç inceldin mi?

Evet,  babam eskiden Adana olarak yüzmede çok iyi olduğumuzu babam anlattı. Tabi detaylı bir incelemem olmadı. Hedefim olimpiyatlarda yüzmek olduğu için Daha çok olimpiyat yüzen sporcuların hayatları ile ilgileniyorum. Onların nasıl yaşadıkları, nasıl antrenman yaptıkları ile ilgileniyorum.

 

Mesela o yenilmez armadalardan idolün olan isimler var mı?

Eskilerden Erdal Acet ismi dikkatimi çekiyor. Gerçekten o dönemin efsane yüzücülerinden. 

Şuan yaşayan ve halen Master’lar yüzme yarışlarına Katılan Nesrin Olgun Aslan da ilgilendiğim ve dikkatimi çeken büyüklerimdir.

 

Haberin Devamı

Bir gün Atakan Malgil’i nerelerde görürüz?

Hedefim olimpiyatlara katılmak ve orda başarılı olmak. Tabii ki çok uzun bir yol bu. Olimpiyattan önce basamaklar var, Avrupa Gençler şampiyonası, Dünya Gençler şampiyonası gibi. Önce buralarda başarılı olmam gerekiyor. Çok çalışacağım ve inşallah 2024 yılında olimpiyatlarda görebilirsiniz.

 

Adanalı, Atakan’dan haberdar mı? Adana olarak çocuğunuza herhangi bir destek var mı?

Adanalı olarak Yüzme sporu ile ilgilenen herkes Atakan’ı bilir. Ancak Adana için söylemiyorum Ülkemizin genel sorunu var, bir kaç dal dışında spora önem verilmiyor. Dolayısı ile Adana’dan da destek yok. Antrenman yapacak 50 Metre kapalı havuzumuz bile yok.

 

Atakan gibi kaç çocuk var Adana’da?

4-5 yıldır bu camianın içindeyim, gerçekten çok yetenekli çocuklar var. Ancak ailelerin de bir yere kadar gücü yetiyor ve yüzme sporunu bırakmak zorunda kalıyor çocuklar. Devletin desteği bu anlamda çok önemli.

 

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Zahmetli olmasına karşın Yüzme sporunu çok seviyorum ve isteyerek yapıyorum. Hedeflerim doğrultusunda ilerlemeye çalışacağım. Ayrıca Başarılarımda emeği geçen başta Volkan Burak TUNCİL ve Umut ÖZBEK hocama, TED Mersin Spor Kulübüne teşekkür ederim.

Yazarın Tüm Yazıları