Yanıklara lavanta, isiliklere aynısefa...

Evet, yaz mevsiminin güzellikleri saymakla bitmez. Ama bir yandan da yazlık sorunlar; yanıklar, isilikler, sinek ve böcek ısırıkları hepimizin huzurunu kaçırır... Bir de klimanın yaydığı bakteriler var elbette. Tüm bu sorunları gidermek içinse doğal yağlardan yararlanabiliriz.

Haberin Devamı

Doğanın sunduğu şifalı bitkilerin yağlarından yararlanarak yaz mevsiminde sıklıkla karşılaştığımız sorunları çözmek mümkün. Bazen tek bir yağ bazense bir yağ karışımını evimizde ve plaj çantamızda bulundurarak yazın keyfini sonuna kadar çıkarabiliriz. 

Yanıklara lavanta, isiliklere aynısefa...

Güneş alerjisine tamanu

Güneş ışınlarından UVB deri kanserlerinin gelişiminde rol oynuyor. UVA bu etkiyi hızlandırıyor. UVA deride güneşin etkisiyle oluşan birçok alerjik reaksiyondan da sorumlu. Bazı insanlarda bu çok daha hissedilir şekilde kendisini gösteriyor.
1 yemek kaşığı tamanu yağına 5 damla günlük (frankincense) yağıyla 5 damla lavanta yağını damlatarak alerjik reaksiyonun geliştiği bölgelere sabah ve akşam sürebiliriz. Bu yağların göz gibi hassas yerlere temas etmemesi gerektiğini de unutmayın ve halihazırda kortizon içerikli bir krem sürüyorsanız onunla eşzamanlı olarak bu karışımı kullanmayın.

Haberin Devamı

Günde dört defa sprey olarak kullanılabilir

Yanıkların etkisini azaltmak için kullanılan ilk müdahale yağıdır. Lavanta yağını, lavanta çiçek suyuna (hidrolatı) birkaç damla koyup yanan yerlere spreyleme şeklinde günde dört defa uygulayabiliriz. Evde hazırlayacağımız 1 yemek kaşığı tamanu yağı, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ve 5 damla lavanta yağından oluşan karışım da yanıklar için uygundur. Ancak yanıklarda kullanacağımız lavanta yağının bir keton bileşiği olan kâfuru yüksek miktarlarda içermediğinden emin olmalıyız. Aksi takdirde yağ alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Yanıklara lavanta, isiliklere aynısefa...

Klimanıza temiz hava üfletin

Klimalar, filtreleri kirlendikçe bakterilerin yayılmasına yol açıyor. Bunu önlemek için klima filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi önemli. Bir diğer önemli konu da filtrelerde bakterilerin birikmesini önlemek. Bunun için klimaların filtrelerine antibakteriyel özellikli yüksek uçucu yağlarla hazırlayacağımız spreyi sıkabiliriz. Bunlar hangi yağlar mı? Çay ağacı, lavanta, karanfil, nane... Bu uçucu yağları 100 ml suya 5’er damla damlatarak hazırlayacağınız karışımı sprey şeklinde kullandığımızda hem klimadan çıkan havanın kalitesini arttırabilir hem de ortamın mis gibi kokmasını sağlayabiliriz.

Haberin Devamı

Güneş koruyucu doğal yağlar

Güneşten korunmada en etkili yol, düzenli olarak cildimize uygun bir güneş koruyucu ürün kullanmak. Ayrıca 10.00-16.00 arasında direkt güneş altında kalmamak gerekiyor. Doğal UV filtre sunan yağlardan da güneşten korunmak için yararlanabiliriz. 4 yemek kaşığı tamanu yağıyla 2 yemek kaşığı avokado yağını karıştırıp cildinizi yaklaşık 1 saat koruyabilecek bir güneş koruyucu hazırlayabilirsiniz. Karışımın koruma süresini daha uzatmak istiyorsanız eczaneden doğal mineral çinko oksit alarak karışıma 4 gram ekleyin.

Sinek ve böcekleri kovuyor

Güzel yaz akşamlarının keyfini kaçıran sorunların başında sinek ve böcek ısırıkları geliyor. Uçucu yağlarla onlara karşı kovucu etkiye sahip bir sprey hazırlamak mümkün. Bu spreyi 120 ml (yarım su bardağı) lavanta çiçeği suyuna, haşereleri kokularıyla kaçıran lavanta, nane, sedir, citronella, karanfil ve palmarosa uçucu yağlarının her birinden 10’ar damla koyarak hazırlayabiliriz. Yatak odamızdaysa bu uçucu yağ karışımını bir hava yayıcıya damlatarak aynı koruyucu etkiyi elde etmek mümkün.

Haberin Devamı

Yanıklara lavanta, isiliklere aynısefa...

Kırmızı döküntüleri önlüyor

Vücudun çok terleyen bölgelerinde kırmızı döküntüler şeklinde ortaya çıkan isiliğin oluşmasını engellemek için pamuklu ve vücudu sarmayan kıyafetler tercih etmeli; sentetik ve naylon giysilerden uzak durmalıyız. İsiliğe yatkın kişilerin yeterince sıvı alması da önemli ancak yazın aşırı sıcaklarında tüm önlemleri almamıza rağmen isilikten yine de kaçamayabiliriz.
O noktada şifalı bitki yağları yardımımıza koşabiliyor. 1 yemek kaşığı aynısefa yağına 2 damla lavanta yağı damlatarak hazırlayacağımız karışımı sabah, öğlen ve akşam isilik olan bölgeye sürebiliriz.

Uzmana danışın

Yazıda geçen yağlar doğal ürünler ama her cilt tipinin tepkisi farklı olabiliyor. Bu nedenle yağları veya yağ karışımlarını önce cildinizin ufak bir bölgesinde az miktarda deneyip alerji yapmadığından emin olun. Ve kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın. Bir diğer önemli nokta da bu yağlardan istenen etkiyi görmemiz için yağın kalitesi. Güvenli ve etkili bir yağı sadece eczanelerden temin edebileceğimizi unutmayalım.

 

Yazarın Tüm Yazıları