Mutlu olmak için ilişkilerinizi gözden geçirin

Sosyal ilişkilerinizi çeşitlendirerek ve çevrenize farklı insanlar katarak mutluluk düzeyinizi arttırabilir misiniz? Bilimsel bir çalışmanın sonuçlarına göre, evet!

Haberin Devamı

Mutluluk düzeyimiz üzerinde diğer insanlarla kurduğumuz ilişkilerin önemli bir etkisi var. Bu yıl ilişkilerinizi bu bakış açısıyla bir daha değerlendirin. Örneğin çevrenizde sürekli olumsuzluklara odaklanan bir insan, sizin modunuzu da hızla düşürmüyor mu? Mutluluğun ve mutsuzluğun bir ölçüde bulaşıcı olduğunun bir kanıtı bu. Üstelik bu insanları tanımanız da gerekmiyor. Twitter’da takip ettiğiniz kişilerin sürekli olumsuz paylaşımlarına maruz kalmak bile bazen mutluluk dozumuzu ciddi şekilde düşürebiliyor.

Mutlu olmak için  ilişkilerinizi gözden geçirin

Peki, bencil bir mutluluk anlayışıyla o an olumsuz duygulara kapılmış bir dostumuzu hemen yaşamımızdan çıkarmamız mı gerekiyor? Veya hayatın gerçeklerinden tamamen kaçarak mı yaşamalıyız? Hayır, önerim bunlardan biri değil. Çözüm çok daha basit; sosyal ilişkilerinizde çeşitliliği arttırarak mutlu olmayı başarmak. Harvard Business School’da yayımlanan ‘2023’te Daha Mutlu Nasıl Yaşanır: Sosyal Çevrenizi Çeşitlendirin’ başlıklı yazıyı okuyunca bu çıkarımı yaptım. Yazı sosyal çevremizin hayatımız üzerindeki etkilerini inceleyen bilimsel bir çalışma ve sonuçlarına dair.

Haberin Devamı
“Bilim, sosyal sermayenizin sizi bankadaki servetinizden çok daha fazla mutlu edeceğini kanıtladı.”

Duygusal çeşitliliğimiz artıyor

Son birkaç yılda, özellikle COVID-19 salgınıyla birçoğumuzun sosyal çevresi daraldı. İlişkileri sürdürmek zorlaştı. Belki de bu süreçte hayatımızdaki birçok insanla bağımızı kaybettik. Oysa bahsettiğim araştırmanın sonuçları sosyal ilişkilerimizdeki çeşitliliği arttırmanın ve çevremizi farklılaştırmanın hem genel sağlığımız hem de mutluluğumuz üzerinde ölçülebilir derecede olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre dar çevremizi genişletip farklı insanlarla etkileşim kurmaya başladığımızda duygusal çeşitliliğimiz artıyor. Bu da hayata farklı açılardan bakmamızı sağlıyor.

Örneğin hayatın ne kadar kötüye gittiğinden yakınan bir arkadaşımız varken diğer taraftan hâlâ iyi şeylerin de olduğunu anlatan bir arkadaşımıza yer açabiliyoruz. Neden hayatımızdan o olumsuz figürleri tamamen çıkarmıyoruz diye soranlar oluyordur. Çünkü bazen o kişiler hayatınızdan çıkaramayacağınız kişiler olabiliyor. Veya çok sevdiğiniz ve normalde çok iyi vakit geçirdiğiniz bir arkadaşınızın da dönemsel olarak modu düşebiliyor. Onu kaybetmek yerine yanında olmayı seçiyoruz.

Haberin Devamı

Yabancıyla sohbet mutlu ediyor 

Aile bireylerimizle veya bizim için değerli insanlarla iletişim kurmak çoğunlukla iyilik halimizi yükseltiyor. Ancak sevdiklerimiz veya partnerimiz yerine rastgele bir yabancıyla iletişim kurmanın bizi çok daha fazla mutlu ettiği anlar da oluyor. Çünkü bizim için değerli olan insanlarla ilişkilerimizde kontrolü elden bırakmıyoruz. Oysa tanımadığımız insanların yanında daha rahat olabiliyor, farklı deneyimlere daha açık hale geliyoruz. Uzmanlar pandemi sonrası yeni normalin önemli bir parçasının hayatımızdaki farklı insanlarla bağlantılar aramak ve bunları geliştirmek olacağını söylüyor. “Eski arkadaşlarınızla tekrar iletişim kurun, mahallenizdeki esnafla veya iş arkadaşınızla sohbet edin” diye öneriyorlar.

Haberin Devamı

Üstelik bunu yapmak için fazla zamana ihtiyacınız yok. Bir kişiyle üç saat kahve sohbeti yapacağınıza onun bir saatini başkasına ayırmak bile başlangıç için yeterli olabilir. Kurduğunuz yeni ilişkiler sosyal varlığınızı güçlendirecek. Bilim, sosyal sermayenizin sizi bankada biriktirdiğiniz servetinizden çok daha fazla mutlu edeceğini kanıtladı. Şimdiye kadar bu bilgiyi hayatınıza geçirmediyseniz hadi bu yıl tam zamanı.

 

Yazarın Tüm Yazıları