Deprem denge kaybını arttırdı

Yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen vertigo rahatsızlığı, baş dönmesi ve denge kaybıyla kendini gösteriyor. Prof. Dr. Nuri Özgirgin deprem nedeniyle oluşan kaygı ve stresin vakalarda ciddi bir artışa neden olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun yüzde 10’unda vertigo var. Bu da Türkiye’de yaklaşık
8 milyon kişinin bu sorunu yaşadığı anlamına geliyor. Ayrıca vertigo görülme sıklığı yaş ilerledikçe artıyor. 60 yaş üzerindeki her 3 kişiden 1’inde baş dönmesi ve dengesizlik şikâyeti var. 80 yaş üzerinde bu oran yüzde 85’lere yükseliyor. Son dönemde ülkemizdeki vakalarda ciddi bir artışla karşı karşıyayız çünkü deprem vertigonun tetikleyicileri arasında. Yaşanan yoğun kaygı ve stres, baş dönmesi ve dengesizliği tetikliyor. Uluslararası Vestibüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin’in konuyla ilgili görüşlerini aldık.
Deprem denge kaybını arttırdı

Baş dönmesinin çözümü var
Vertigo yani baş dönmesi çocuklar dahil her yaşta görülebilir ama iç kulak denge hücrelerinde dejenerasyon meydana geldiği için ileri yaşlarda yaygınlaşıyor. Vertigonun tek bir nedeni yok. Bu soruna bağlı semptomların oluşmasında iç kulak ve sinir hastalıkları dışında ani tansiyon değişiklikleri, bazı virüsler, ilaçlar ve gıdalar bile tetikleyici olabiliyor. Örneğin, soğuk algınlığı virüsleri, iç kulağı ve onun beyinle olan sinir bağlantılarını etkileyerek kötü bir vertigoyu ortaya çıkarıyor. Nikotin, kafein ve yüksek miktarda tuz, beyne giden kan akımını azaltıyor. Bu da vertigoya neden oluyor. Prof. Dr. Nuri Özgirgin baş dönmesinin ve buna eşlik eden dengesizliklerin ne aşamada olursa olsun ve nereden kaynaklanırsa kaynaklansın tedavi edilebildiğinin altını çiziyor. Bunun için doğru tanıyla sorunun odağının tam olarak saptanması gerekiyor. İlaç tedavisi, çeşitli girişimsel (ameliyat dahil) yöntemler ve egzersizlerle vertigo kontrol altına alınabiliyor.

Haberin Devamı

COVID-19 virüsü de faktörler arasında
Son yıllarda gündemimizin ilk sırasına yerleşen pandemi ve yaşadığımız depremler vertigo hastalığının görülme sıklığının artmasına yol açtı. Prof. Dr. Nuri Özgirgin “Pandemiyle beraber çalışma saatlerindeki yoğunluk, uyku düzenindeki bozukluklar, yoğun endişe hali, sosyal izolasyon, fiziksel hareketsizlik ve stres, vertigo vakalarında artışı tetikledi” diyor. COVID-19 virüsünün kendisinin de vertigo oluşumuna neden olabildiğini belirten Özgirgin “Virüsün iç kulak nöral yapılarını tuttuğunu biliyoruz. Bu durumda hastalarda kalıcı işitme kaybı, baş dönmesi ve denge bozuklukları gibi durumlar gelişiyor” bilgisini veriyor. Son dönemde vertigo vakalarının hızla artmasınıysa depremle ilişkilendiriyor: “Deprem nedeniyle oluşan yoğun kaygı ve stres, baş dönmesi ve dengesizlik vakalarında ciddi artışa neden oldu. Bize ulaşan hasta hikâyelerine baktığımızda bunu görebiliyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları