Bir dikişte sağlık

Mucize bir ‘takviye’ ya da bir ‘içecek’ yok belki ama basitçe hazırlayarak beslenme rutinimize dahil edebileceğimiz, bağışıklık sistemimizi destekleyici özelliğe sahip doğal tarifler var.

Haberin Devamı

Bir dikişte sağlık

Özellikle kış mevsiminde çoğu kişi bağışıklık sistemini güçlendirmek; gribe, nezleye karşı korunmak adına beslenmesine ekstra dikkat eder. Pandemiyle birlikte ‘güçlü bir bağışıklık’ çok daha fazla kişinin gündemine girdi. Gündelik sohbetlerde gıda takviyeleri, vitaminler daha fazla konuşulur oldu. Özellikle internet üzerinden bağışıklık güçlendirici birçok ürünün satıldığını ve pazarlandığını düşünürsek, bu konuda doktor ve eczacılara danışmak ve doğru bilgiye ulaşmak da önemli  hale geldi. Ama öncelikle şunu bilmek gerekiyor: Bir ‘mucizevi’ içecek veya takviyeyle bağışıklık sistemimizi ‘bomba gibi’ yapmak mümkün değil.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ ADIMLAR

Bağışıklık sistemini etkileyen beslenme, egzersiz, uyku düzeni ve stres gibi farklı faktörler söz konusu. Sadece bir tablet, bir içecek shot’ı ya da bir ‘mucize’ meyve/sebzeyi tüketmek, tek başına yeterli ve etkili olamaz. Sağlıklı beslenmeye ve düzenli fiziksel egzersiz yapmaya da dikkat etmek gerekiyor.

Yaşam stilinde değişikliğe giderek kronik stresi azaltmaya çalışmak da hastalıklara karşı korunmada çok önemli bir adım. Öte yandan, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayacak doğal tarifler elbette üretilebilir. Bu noktada vücudun savunma sistemini destekleyecek gıdaları iyi bilmek gerekiyor. Çünkü bildikten sonra geriye onları sadece damak tadınıza uygun bir oranda karıştırmak kalıyor.

Zerdeçal ve zencefil, antioksidan ve antienflamatuar özelliğe sahip. Ev yapımı elma sirkesi probiyotik gıdalar arasında yer alıyor. Limon ve greyfurtla havuç gibi sebzeler güçlü C vitamini kaynaklarından... Pancarsa  antioksidan özelliğinin yanında sıra A, B6, B12, C, E ve K vitaminlerini içeriyor.

B vitaminlerince zengin; kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineralleri içeren baldan da pek çok tarifte yararlanabilirsiniz.

Ancak unutmayın, her ürün size uygun olmayabilir. Örneğin diyabetiniz varsa hazırlayacağınız karışımlara bal eklemeniz doğru olmayacaktır.

Haberin Devamı

ÇAY KARIŞIMLARI

Bağışıklığınızı güçlendirmek için kahvaltıdan sonra veya gün içinde polifenolik bileşikler bakımından zengin bitkilerle yapacağınız çaylardan da destek alabilirsiniz. Mürver meyvesi, üzüm çekirdeği, yeşil çay, zeytin yaprağı, zerdeçal kökü, zencefil kökü, kuşburnu ve ısırgan çay halinde içilebilir. Tabii çayları tatlandırmak için şeker kullanmadığınız ve miktarı abartmadığınız sürece...  

Direkt olarak bağışıklık güçlendirici bir tarif hazırlamak yerine, beslenme düzeninize bu besinleri adım adım taşıyarak da menülerinizi bağışıklığınızı destekleyecek şekilde zenginleştirebilirsiniz. Örneğin bir akşam yemeğinde zencefilli balkabağı çorbası deneyebilir, tüketiyorsanız içine normal su yerine et suyu katarak pişirmeyi tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

ZENCEFİL SHOT

Nasıl yaparım? 1 yeşil elma, 1 limon suyu, 1 avuç maydanoz, 1 salatalık ve 1 fındık büyüklüğünde kök zencefili (4 gr) katı meyve sıkacağından geçirip ikiye veya dörde bölerek tüketebilirsiniz. Tamamı fazla olabilir. Çünkü yetişkinler için Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nin raporlarına göre günde 4 gramdan fazla zencefil kökü önerilmiyor. İçeriğinde maydanoz ve zencefil olduğundan hamilelerin de bu karışımdan yararlanmasını önermiyorum.

Bir dikişte sağlık

PANCAR SHOT

Nasıl yaparım? 1 küçük pancar, 1 havuç, 1 adet portakal suyu, yarım greyfurt suyu ve yarım limon suyunu katı meyve sıkacağından geçirip tüketebilirsiniz. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız greyfurt suyunu karışımdan çıkarmanızı öneririm. Çünkü greyfurt suyu birçok ilaçla etkileşime girerek istenmeyen etkilere yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Bir dikişte sağlık

BAĞIŞIKLIĞA DOĞAL DESTEKLER

- Bir çay kaşığı ısırgan veya çörekotu tohumunu bir çay kaşığı kestane balıyla sabah aç karnına tüketin.

- Pırasa, bamya ve yerelması gibi prebiyotikleri menülerinize ekleyin.

- Ev yapımı yoğurt, kefir ve bozaya sofranızda daha çok yer açın.

- Koyu yeşil renkli sebzeler ve koyu mor renkli meyvelerin antioksidan etkisinden daha çok yararlanın.

Yazarın Tüm Yazıları