Küresel ısınmadan kaynama çağına!

KÜRESEL ısınmanın hali hazırda etkilerini yaşarken bu durumun ne olduğunu, sonuçlarını, tam olarak anlatmaya çalışırken, kendimizi küresel kaynama çağında buluverdik.

Haberin Devamı

Küresel ısınmadan kaynama çağına

Ülkemizin de aralarında yer aldığı pek çok ülkede üst üst sıcaklık rekorları kırılırken Birleşmiş Milletler (BM) temmuz ayının “tarihte kaydedilen en sıcak ay” olduğunu açıkladı. “Küresel ısınma çağı”nın sonlandığını ve dünyanın artık “küresel kaynama çağı”na girdiği ilan edildi.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve AB’nin Copernicus Dünya gözlem programına göre, fosil yakıtların yakılmasıyla artan ve şiddetli hava koşullarını teşvik eden küresel sıcaklıklar bu ay rekor kırdı.
Güneş ışığını hapseden ve Dünya’nın etrafında bir sera gibi hareket eden kirliliğin etkisiyle küresel ortalama sıcaklıklardaki istikrarlı artış, aşırı hava olaylarını daha da kötüleştirdi. Yapılan çalışmalar, 2023 Temmuz ayında dünyanın sanayileşme öncesi ortalama temmuz ayına göre 1.5 derece daha sıcak olduğunu tespit etti. Türkiye’ye dair yapılan son ölçüm ve araştırmalar ise küresel sıcaklık artışı oranlarının Akdeniz Bölgesi’nde 1.5 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Aşırı sıcaklarda suya ve enerjiye olan taleplerde artış gösteriyor.
Elektrik ve su tüketiminde rekorlar kırılıyor.

Haberin Devamı

OKYANUS RENGİ DEĞİŞTİ

NASA uyduları, iklim değişikliğinin deniz ekosistemlerini bozması nedeniyle okyanusların yarısından fazlasının yeşil renge döndüğünü gösteriyor. Yeşil renklenmenin iklim değişikliği nedeniyle değişen ekosistemlerin bir işareti olduğu düşünülüyor.
Avrupa’da 2022’deki aşırı sıcak hava dalgaları ve kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde düşüş görüldüğünü ve bunun gıda fiyatlarını yükselttiği yapılan araştırmalarla ortaya konulmuş ve küresel ısınmanın, 2035’e kadar her yıl yüzde 1 ila 3 arasında daha yüksek gıda enflasyonuna yol açabileceği öngörülüyor.

GÖÇLER BAŞLAYACAK

Bunların yanı sıra diğer önemli bir durum ise iklim göçleri...
Dünyanın en kalabalık bölgeleri olan Pakistan, Hindistan, Bangladeş... İklim değişikliğinden en kötü etkilenecek bölgelerden bir tanesi. Buradaki insanlar göç etmeye başlayacak olduğunda, 20 milyon insan birden hareketlenecek ve göç yolları üzerinde Türkiye var.
İklim göçleri başladığında, kuraklık, gıda ve suya erişimin de güçleşmesi karşı hazırlıklı olmak zorundayız.
Küresel ısınma terimi yerini küresel kaynamaya bıraktı.
Artık bundan sonra daha fazla telaffuz eder olacağız. İşin ciddiyetinin farkına varmakta tüm dünya geç kaldı. Hâlâ fosil yakıt tüketimini azaltarak, doğal kaynak kullanımından bağımsız sanayileşme süreçlerini seçerek ve tüketim alışkanlıklarımızı doğaya saygılı olacak şekilde güncellersek kaynayıp buharlaşmadan yaşamayı becerebiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları