Doğanın kucağında en doğal tatlarla...

Sarı yazın en güzel yanlarından biri de sepetini, örtünü alıp pikniğe gitmek… Özellikle sıcaklarda mangal etkinliklerinin tehlikesini göz önüne alarak pişirmek gerekmeyen lezzetler hazırlıyorum. Böylece orada geçirdiğim zamanın tadını daha verimli çıkarıyorum. İşte pikniğe gitme hevesinizi arttıracak pratik tariflerim…

Haberin Devamı

Ben deniz kenarı ve ormanlarda, açık alanda yapılan sıcacık pikniklerin insanıyım. Şehrin gürültüsünden uzak, yeşillikler içinde huzurlu vakit geçirmenin bize iyi geldiğini düşünüyorum. Açık havada yediğim her şey daha lezzetli, daha güzel kokulu ve iştah açıcı oluyor. Piknik denince akla gelen taze sebzelerden hazırlanan çeşit çeşit sandviçler, mevsimin en güzel meyveleri, renk renk salatalar ve atıştırmalıklar...

Bir de vegan piknikler var. Yalnızca pikniğe götürülen içeriklerin vegan olmasından bahsetmiyorum, her hafta bazen Maçka Parkı, bazen Moda sahili bazen de Demokrasi Parkı’nda düzenlenen vegan temalı piknikler oluyor. Amaç, pek çok vegan lezzetin ücretsiz birlikte tadılması, veganlık hakkında merak edilen soruları cevaplamak, yeni konular öğrenmek ya da arkadaşlıklar geliştirmek...

 

Haberin Devamı

MODA BİRİNCİ TERCİHİM

İyi bir piknik deneyimi için hem ruhunuzu hem midenizi beslemek önemli. Bunun için benim özellikle Anadolu Yakası’nda birkaç kaçamak noktam var. Tabii ki işyerime yakın olmasının avantajıyla Moda birinci tercihim oluyor ama keşke kimse etrafı kirli bırakmasa piknik yaparken... Aydos Ormanları, Polonezköy, Şile ve Riva da Anadolu Yakası’ndaki favorilerimden. Özellikle sıcaklarda mangal gibi etkinliklerin tehlikesini de göz önüne alarak pişirmeye gerek olmayacak lezzetler hazırlıyorum. Böylece orada geçirdiğim zamanın tadını da daha iyi çıkarıyorum. İşte pikniğe gitme hevesinizi arttıracak  pratik tariflerim...

VEGAN KURABİYE (6 KİŞİLİK) 

Doğanın kucağında en doğal tatlarla...

NE LAZIM?

1 su bardağı yulaf ezmesi

1/2 su bardağı un

1/2 su bardağı doğal fındık ezmesi

1/4 su bardağı akçaağaç şurubu veya hurma balı

1/4 su bardağı Hindistan cevizi yağı (eritilmiş halde)

1/2 çay bardağı kuru yabanmersini veya kuru kayısı (doğranmış)

1 çay bardağı ceviz veya badem (doğranmış)

1 çay bardağı vegan çikolata parçaları (isteğe bağlı)

Haberin Devamı

1 çay kaşığı vanilin özü

1/2 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

1/4 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

Fırını 180 dereceye ayarlayın ve fırın tepsisini yağlı kâğıtla kaplayın. Karıştırma kabında yulaf ezmesi, un, doğal fındık ezmesi, akçaağaç şurubu, eritilmiş Hindistan cevizi yağı, vanilin özü, tarçın ve tuzu iyice karıştırın. Kuru yabanmersini, doğranmış kuru kayısı, doğranmış ceviz veya badem ve vegan çikolata parçalarını ekleyin. Homojen bir hale getirmek için spatula veya kaşıkla karıştırın.

Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak ellerinizle yuvarlayın ve hafifçe bastırıp kurabiye şekli verin. Hazırladığınız kurabiyeleri yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 10-12 dakika kurabiyeler altın rengini alana kadar pişirin. Çıkarıp tepsisinde birkaç dakika soğumaya bırakın, ardından tel ızgara üzerinde tamamen soğumalarını bekleyin. Soğuyan kurabiyeleri hava geçirmez bir kapta piknik için saklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

PATATESLİ KEK (4-6 KİŞİLİK)

Doğanın kucağında en doğal tatlarla...

NE LAZIM?

2 su bardağı rendelenmiş patates (suyu sıkılmış)

1,5 su bardağı un

1/2 su bardağı zeytinyağı

3 yemek kaşığı nohut suyu

1/2 çay bardağı soya sütü

1 su bardağı rendelenmiş vegan peynir (ya da ufalanmış tofu)

1/2 su bardağı doğranmış yeşil soğan veya maydanoz

1 çay bardağı mısır veya bezelye (isteğe bağlı)

1,5 tatlı kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)

1 çay bardağı doğranmış kuru domates (isteğe bağlı)

1 paket kabartma tozu

NASIL YAPARIM?

Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın. Bir kek kalıbını hafifçe yağlayın veya yağlı kâğıt serin. Karıştırma kabında, rendelenmiş patatesleri, unu ve kabartma tozunu karıştırın.

Haberin Devamı

Ayrı bir kapta, sıvı yağı ve nohut suyunu çırpın. Sıvı karışımı kuru karışıma ekleyin. Hafifçe karıştırın, fazla karıştırmaktan kaçının. Rendelenmiş vegan peynir, doğranmış yeşil soğan, mısır ve isteğe bağlı kuru domates ekleyin. Tekrar dikkatlice karıştırın. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı toz biberi katıp hafifçe karıştırın.

Hazırladığınız karışımı yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarın ve oda sıcaklığında biraz soğumasını bekleyin. Kolay bayatlamaz ve iyi saklanırsa 3-4 gün taze kalabilir.

NOHUTLU SEBZE KÖFTE (4-6 KİŞİLİK)

Doğanın kucağında en doğal tatlarla...

NE LAZIM?

300 gr haşlanmış nohut

Haberin Devamı

1 su bardağı pişmiş/haşlanmış pirinç

1/2 su bardağı rendelenmiş kabak

1/2 su bardağı ince doğranmış kırmızı biber

1/2 su bardağı ince doğranmış soğan

4 diş sarımsak (ezilmiş)

1/4 su bardağı doğranmış taze maydanoz

2 yemek kaşığı besin mayası (isteğe bağlı)

1 çay kaşığı kimyon

1/2 çay kaşığı kişniş tozu

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

Nohutları bir çatal veya patates ezici yardımıyla ezin. Pişmiş pirince, rendelenmiş kabak, doğranmış kırmızı biber, doğranmış soğan, ezilmiş sarımsak, doğranmış maydanoz, besin mayası, kimyon, kişniş tozu, pul biber, tuz ve karabiber ekleyin. İyice karıştırın.

Karışımı ellerinizle köfte gibi şekillendirin. Fazla suluysa biraz daha pirinç veya az miktarda un ekleyebilirsiniz.

Geniş bir tavada zeytinyağını orta ateşte ısıtın. Köfteleri tavaya yerleştirin ve her iki tarafını da yaklaşık 4-5 dakika boyunca altın rengi ve çıtır olana kadar pişirin. Fazla yağını alması için kâğıt havlu serili bir tabağa yerleştirin. Soğuk ya da sıcak tüketebilir, sandviç ve dürümlerde kullanabilirsiniz.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları