Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz

Yaz aylarında tatilin verdiği rahatlamayla beslenme düzenimizde değişiyor, yağlı yiyecekleri daha çok tüketiyor ve sofralarda daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durum da bizlere fazla kilo olarak geri dönüyor. Ancak bunun yanı sıra nefes almakta bile zorlandığımız sıcaklarda serin içeceklerle susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. İçtiğimiz gazlı ve şekerli içecekler de maalesef ki, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. “Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?” ve “Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için neler içmeliyiz?” Gelin bugün yazın beslenme listemizde nelerin olması gerektiğine bir göz gezdirelim.

Haberin Devamı

Öncelikle yazın kavurucu sıcaklarında vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü, su ile birlikte sodyum, potasyum, fosfat, magnezyum ve kalsiyum gibi birçok önemli mineralleri alabiliyoruz. Yaz aylarında kaybettiğiniz sıvı kaybını yerine koymadığınız zaman ise baş ağrısı ve kabızlık gibi sağlık sorunları ortaya çıkarak, zamanla daha önemli hastalıklara kadar uzayan bir süreç başlayabiliyor. Bu nedenle 20 kilograma 1 litre su olacak şekilde su içilmesi çok önemli. Yani 80 kiloluk bir kişinin günlük 4 litre su tüketmesi oldukça faydalı olacaktır. Suyun yanı sıra evlerinizde de rahatlıkla hazırlayabileceğiniz sağlıklı ve serin tutan içecekler tüketmek, yaz ayların rahat geçirmenize yardımcı olur. Vücut ısısını artıran yüksek kalorili ve zor sindirilen besinlerden kaçınmanız da önemli. Bunlar yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenip, kızartmalardan ve yağlı gıdalardan uzak durmaya özen göstermeyi de ihmal etmemelisiniz.

Haberin Devamı

 Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz
HAFİF YİYECEKLER TERCİH EDİN
Sıcak havalarda beslenmenize her zamankinden çok daha fazla dikkat etmemizde fayda var. Özellikle bu süreçte sıvı gıdalar tüketip, vücut ısısını artıran yüksek kalorili ve zor sindirilen besinlerden uzak durmalısınız. Su içeriği yüksek olan yiyecekler, hem daha kolay sindirilir hem de vücudunuzu ferahlatır. Kırmızı et, tavuk, kuru baklagiller, sindirimi uzun süren gıdalardır ve vücut ısısının artmasına neden olur. Bu nedenle yaz aylarında bu besinleri ölçülü olarak tüketmek gerekir. Protein zengini yumurtayı haşlama olarak veya salatalarda, et ürünlerini de ızgara veya sebze yemeklerinin içerisinde az miktarda kullanarak yiyebilirsiniz. Mevsiminde sebze tüketmek ise her zaman en sağlıklı beslenme şeklidir. Öğünlerin vazgeçilmezi olan salatalar da yaz aylarında favorileriniz arasında olmaya devam etsin. Mevsim yeşilliklerinden oluşan klasik salataları bolca tüketebilirsiniz.
BAHARATI AZALTIN, PAKETLİ GIDALARDAN UZAK DURUN

Haberin Devamı

Yaz aylarında sağlığımızı tehdit eden en önemli beslenme alışkanlıklarından biri de bol baharatlı ve tuzlu yiyecekler tüketmektir. Baharatı bol besinler, vücudumuzun ısı üretiminin artmasına, fazla tuz ise kan dengesini bozarak, vücudun su ihtiyacının artmasına neden olur. Sıcak havalarda özellikle yağlı atıştırmalıklar, cipsler, krakerler, kremalar, soslar, hazır dondurmalar, donmuş hamur ürünleri, donmuş patates gibi içerisinde trans yağ bulunan besinlerden kaçınılmalıdır. Bu tür besinlerin hem sindirimi zordur hem vücudun su ihtiyacını artırır hem de en sağlıksız gıdalardır. Bu nedenle kesinlikle tüketilmemelidir. Yaz aylarında ayrıca mümkünse öğün sayısını da azaltın. Mesela öğle öğününü ara öğün gibi yapıp, akşam öğününü de mümkün olduğu kadar kolay sindirilebilen besinlerden tercih edin.

Haberin Devamı


Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz
SAĞLIK DEPOSU MEYVELER


Vitamin ve mineral desteği, lif oranı ve daha birçok sebepten dolayı günlük meyve tüketimine de dikkat etmeniz gerekiyor. Ancak her şeyin fazlasının yağa dönüştüğünü unutmayın ve dengeli bir şekilde meyve tüketin. Çok sulu bir besin olan karpuzu, kavunu, çileği, kirazı, eriği ve daha birçok yaz meyvesini ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Pepino ve papaya gibi tropikal meyveleri de beslenme listenize eklemek isteyebilirsiniz. Pepino, kavuna benzer bir tadı olan ve özellikle C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı da olan pepino, bol sulu bir meyve olduğu içinde çok faydalıdır. Bu özelliğiyle de yaz aylarında tüketildiğinde vücudumuza yarar sağlar. Her tropikal meyvede olduğu gibi C, B ve A vitamini açısından zengindir. Papaya meyvesi ise sindirime, kilo vermeye, bağışıklığı ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan fayda dolu bir meyvedir. Zengin antioksidan karotenler ve flavonoidler içeren papaya meyvesi, aynı zamanda iyi bir lif ve magnezyum kaynağıdır. Sağlığımıza oldukça yararlı olan papaya meyvesinden günde bir tane tüketebilirsiniz. Meyvenin yanı sıra salatalık da çok önemli bir besindir. Çünkü salatalığın içeriğinde yüzde 95 oranında su bulunur. Salatalığı da yaz aylarında bolca tüketmeye özen gösterin.

Haberin Devamı

Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz

SERİNLETEN YAZ İÇECEKLERİ TARİFİ

Yaz aylarında özellikle şekerli, gazlı içecekler yerine maden suyu ve evde hazırlanmış sağlıklı detoks sularını tercih edebilirsiniz. İşte size evinizde de kolaylıkla yapabileceğiniz birkaç tarif...

 

Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz

Detoks suyu
Vücudunuzda detoks etkisi de yaratacak olan bu şifa kaynağı suyu yaz aylarında rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Malzemeler

*1 litre su
*6 adet karanfil
*2 ince dilim taze zencefil
*Dilimlenmiş yarım limon
*1 dal biberiye
*1 adet kabuk tarçın

Yapılışı

1 litre suyun içine 6 adet karanfil, 2 ince dilim taze zencefil, dilimlenmiş yarım limon, 1 dal biberiye, 1 adet kabuk tarçını ekliyor ve yaklaşık 2 saat bekletiyorsunuz. Daha sonra gün içinde bu suyu rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sağlıklı sebze suyu

Bol limon ve buz kullanarak farklı sebzeler ile içecekler hazırlayabilirsiniz. Salatalık dilimleri, maydanoz, taze nane, taze fesleğen, taze zencefil dilimleri kullandığınız karışımlarla hazırlayacağınız bu tarz içecekler, sizi serin tutmaya yardımcı olacaktır.

Meyveli kefir

En sağlıklı içeceklerden biri olan kefir ile lezzetli içecekler hazırlayabilirsiniz. Kefirin içine tercihe göre meyve veya taze otlar eklenebilirsiniz. Meyveler arasında muz, ananas, şeftali, kavun gibi seçenekler, kefire lezzet katacaktır

Yazarın Tüm Yazıları