Sağlıklı yılbaşı sofralarının sırrı

Yeni bir yıla girmeye sayılı saatler kaldı. Artık iyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bırakıyoruz.

Haberin Devamı

Ancak yeni yıl gecesi neler tükettiğimize dikkat! Çünkü sağlıksız yiyecekler ve içeceklerle geçirilen bir gecenin ardından yeni yılın ilk gününde tadınız kaçabilir. Peki, güne sağlıkla ve sorunsuz başlayabilmek için neler yapmalıyız? Yeni yılın ilk gününe enerjik, zinde ve sorunsuz başlayabilmek için aslında gün içinde tükettiğiniz besinlere dikkat ederek başlamanızı önerim. Çünkü akşamında zaten sağlıksız yiyeceklerle ve içeceklerle dolu bir sofrada oturacaksınız. Öncelikle güne çay veya kahve içerek başlamayın. Çünkü bu içecekler, daha fazla su kaybına sebep olacaktır. Bunun yerine elektrolit dengesini sağlamak için mineralli su ve muz güzel bir seçenek olacaktır. Eğer soda içmekte zorlanıyorsanız, ayranı da tercih edebilirsiniz. Gece eğlencenizde alkol tüketmeyi düşünüyorsanız da gün içinde B ve C vitaminleri içeren meyveler tüketmeyi ihmal etmeyin. Akşam saatinde çok yemek yiyeceğinizi düşünerek, gün içerisinde kesinlikle aç kalmayın. Bu durum, metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur.

Haberin Devamı

Sağlıklı yılbaşı sofralarının sırrı

AĞIR YEMEKLERDEN KAÇININ

Yeni yıl sofralarında genellikle ağır yemekler tüketilir. Sağlıklı bir öğün yemek istiyorsanız, ana yemek olarak kızarmış yağlı yiyecekler yerine ızgara, fırın, haşlanmış veya buğulanmış yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Ayrıca yılbaşı gecesi sofralarda daha uzun oturulacağı için tabağınıza az porsiyonda yiyecek alın ve yavaş tüketmeye özen gösterin. Gece uzun olunca kuruyemiş tüketimi de ister istemez artar. Kuruyemişler, elbette ki besleyici atıştırmalıklardır ancak yüksek yağ içeriğine sahiptirler. Bu nedenle dikkatli tüketmek gerekir. Yeni yıl sofralarınızda ayrıca şerbetli yerine sütlü tatlıları tercih etmenizi öneririm. Ayrıca gece boyunca susuzluğunuzu alkolle gidermeyin mutlaka tükettiğiniz alkol kadar su için. Ertesi gün daha rahat uyanmanıza yardımcı olan en önemli faktörlerden birinin bol su içmek olduğunu unutmayın. 

Haberin Devamı

Sağlıklı yılbaşı sofralarının sırrı

GÜN BOYU AÇ KALMAYIN

Gelelim şimdi yeni yılın ilk gününe zinde ve enerjik başlayabilmenin formülüne. Eğer gece boyu çok fazla tatlı ve alkol tükettiyseniz, ertesi gün kan şekeriniz çok düşük seyredecektir. Dolayısıyla kan şekerinizi dengelemeniz gerekir. Bunu yapmazsanız ertesi gün açlığınız çok artar ve açlığın yarattığı olumsuzlukla vücudun insülin dengesi bozulur. Bu durumda fazla yemek yeme ihtiyacı yaratır. Bu nedenle sabah uyandığınızda öncelikle ilk 2 saat boyunca 1 litre su için. Sonrasında tereyağı eşliğinde lor peynirli ve maydanozlu bir omlet yapıp, tüketebilirsiniz. Bu öğün sizi akşama kadar tok tutar ve kan şeker dengenizin sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca protein oranı yüksek bir kahvaltı ile alkolün yıkıcı etkisini de ortadan kaldırabilirsiniz. Alkolün karaciğere verdiği hasarı minimalize etmek için kahvaltınızda mutlaka cevize yer vermeyi unutmayın.

Haberin Devamı

ÇORBAYLA MİDENİZİ RAHATLATIN

Sabah kalktığınızda su içmek dışında belli bir saat bir şey yemeğin. Öğlen saatinde ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerle birlikte hazırlayacağınız kemik suyuna çorba, size çok iyi gelecektir. Çorbanızın içine limon da sıkmayı ihmal etmeyin. Ayrıca kemik suyu ile birlikte hazırlayacağınız tarhana çorbası da muhteşem bir seçenek olur. Bu iki çorbadan birini öğlen bir kase ve akşam bir kâse olmak üzere tüketebilirsiniz.

Sağlıklı yılbaşı sofralarının sırrı

C VİTAMİNİNİ İHMAL ETMEYİN

Yılbaşının ertesi günü özellikle C vitamini alınması da oldukça önemlidir. C vitamini takviyesi, bir önceki akşam almış olduğunuz toksini dışarıya atmanıza destek olacaktır. ‘C vitaminini narenciye tüketerek de alabilirim’ diye düşünüyorsanız, size bir haberim var. İhtiyacınız olan günlük 3 gram C vitaminini temin edebilmek için 65’ten fazla portakal tüketmeniz gerekir ki, bu da sağlığınıza oldukça fazla zarar verir. Bu nedenle C vitamininizi takviye olarak almanızı öneririm.

Haberin Devamı

AKŞAMDAN KALMAYA ETKİLİ ÇÖZÜM

Sağlıklı yılbaşı sofralarının sırrı

Elbette bir yılbaşı eğlencesinin yan etkisi olan hangover yorgunluğu da tüm gününüzü çekilmez hale getirebilir. Alkolün bu kötü etkisini ortadan kaldırmak içinse kolay ama etkili bir tarifi sizler için hazırladım. Bu karışım ile enerjinizi yeniden kazanabilirsiniz.

Hangover shot malzemeleri

-2-3 dilim ananas

-Yarım muz

-1 avuç maydanoz

-1 avuç ıspanak

-1 fındık kadar zencefil

-1 maden suyu

-4 ceviz

-Yarım limon suyu

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Karışımı bir bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz. Elde edeceğiniz bu içecek, gün boyu enerjinizi kazanmanız için destek olacaktır.

ÖDEM ATTIRAN BİTKİSEL DETOKS

Sağlıklı yılbaşı sofralarının sırrı

Gece boyunca tüketilen sağlıksız gıdalar, ertesi gün vücudunuzda ödem oluşmasına da neden olur. Evinizde de rahatlıkla hazırlayabileceğiniz ödem attıran detoks tarifiyle bu sorundan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Bunun için 8 tane kereviz sapını, 1 demet maydanozu, 1 adet yeşil elmayı ve 1 limonun suyunu katı meyve sıkacağında sıkın. Bu karışımı sabah aç karnına içtiğiniz zaman, ödem atmanıza yardımcı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları