Kış hastalıklarına şifa olacak bitki çayları

Havaların iyice soğumasıyla birlikte virüsler de harekete geçti. Özellikle son bir aydır grip, nezle ve COVID-19’un varyantlarının yanı sıra diğer mevsimsel virüsler nedeniyle hasta yoğunluğunda ciddi bir artış var.

Haberin Devamı

Elbette bu hastalıklarla mücadelede güçlü silahlarımız var. Bu silahlardan biri de şifa deposu bitki çayları... Her yıl olduğu gibi kış mevsimiyle birlikte virüsler de saldırıya geçti. Özellikle son birkaç haftadır grip vakalarındaki artış nedeniyle hastaneler, dolup taşıyor. Yüksek ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, öksürük, titreme ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle seyreden Influenza A, şu anda insanları pençesine düşüren hastalıkların başında geliyor. COVID-19’un varyantları, nezle ve diğer mevsimsel virüsler de etkili bir şekilde insanları hasta etmeye devam ediyor. Görünen o ki vakalardaki bu artış şubat ayında da devam edecek gibi. Durum böyle olunca elimizdeki en güçlü doğal silahlardan da faydalanmak gerekiyor. Bu silahların başında ise doktor onayıyla dozunda tüketilen bitki çayları geliyor. Elbette ki istirahat etmeyi, sağlıklı beslenmeyi ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyi de ihmal etmemek önemli.

Haberin Devamı

Kış hastalıklarına şifa olacak bitki çayları

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?

Bu yıl kış hastalıklarının gerçekten hiç şakası yok. Grip geçirenlerin ortak yakınması, iyileşme sürecinin her zamankinden uzun sürmesi ve belirtilerin oldukça şiddetli görülmesi. Hastalığınızın seyrinde şiddetli bir ateş gelişmiyorsa istirahat ve sağlıklı bir beslenme sistemiyle evinizde de bu hastalıkları geçirebilirsiniz. Ancak ateşiniz 38 derecenin üstüne çıktıysa ve her geçen gün ateşlenmeniz devam ediyorsa, nefes almakta güçlük başladıysa, göğüs ağrınız şiddetlendiyse, ishal varsa ve halsizlikten hareket edemeyecek hale geldiyseniz, mutlaka bir sağlık merkezine başvurmayı ihmal etmeyin. Çünkü bu sene virüsler, oldukça güçlü geldiler. Uyarılarımızın ardından gelelim hangi bitki çaylarının neye iyi geldiğine... Hazırsanız başlayalım...

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI

Kış hastalıklarına şifa olacak bitki çayları

Haberin Devamı

Melek otu çayı: Melek otu, virüslere karşı korunmada bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve boğaz enfeksiyonlarının engellenmesinde çok etkili bir bitkidir. Bu otu, 10 dakika demleme usulü şeklinde çay yaparak, günde 2 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Ekinezya çayı: Ekinezya bitki çayı, özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunmada ve tedavisine yardımcı olmada etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olduğu için de önemli bir doğal destektir. Ekinezya ile birlikte kuşburnu da kullanırsanız çok daha etkili bir çay elde etmiş olursunuz. Bunun için bir bardak sıcak su içerisine yarım kaşık ekinezya ve kuşburnu ekleyin. 10 dakika demleyin. Günde 2 bardak tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

ÖKSÜRÜĞE İYİ GELEN BİTKİSEL TARİFLER

Kış hastalıklarına şifa olacak bitki çayları

Üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle oluşan öksürük ile mücadelede doğal yöntemleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta bu tarifleri hastalık başlangıcında uygularsanız, rahatsızlığın ilerlemesinin de önüne geçebilirsiniz.

Ballı ve karabiberli çay

Şifa deposu bal ve karabiber, bir araya geldiği zaman öksürüğünüzü yatıştıran bir antibiyotiğe dönüşür. 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiberi ve 2 yemek kaşığı balı (İyi kalitede bir bal kullanın) bir fincan içinde karıştırın. Daha sonra bir bardak çok sıcak olmayan suyun içine karışımı ekleyin. 10 dakika demlenmesini bekleyin ve çayı süzdükten sonra tüketin.

Zencefilli ve tarçınlı çay

Haberin Devamı

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olan baharatlardan biri olan zencefil, aynı zamanda öksürüğü kesmekte de kullandığımız bitkilerin başında gelir. Bu karışımı özellikle hasta olacağınızı anladığınız zaman tüketmeye başlarsanız, çok daha fayda sağlayabilirsiniz.

Malzemeler:

-3 halka taze zencefil

-8 adet çubuk tarçın

-8 adet karanfil

-1 adet limon

-1.5 litre su

-1 kaşık bal (İyi kalitede bir bal kullanın)

Yapılışı: Bal hariç diğer malzemeleri suyun içine atarak kaynatın. Daha sonra çayınızı demlenmesi için 10 dakika bekletin. Çayınız biraz ılıdıktan sonra içine balı ekleyin. Çayınız hazır, tüketebilirsiniz.

Kış hastalıklarına şifa olacak bitki çayları

Kekik çayı: Yapılan bilimsel çalışmalar, antioksidan bakımından zengin olan kekik bitkisinin mikrop öldürücü etkisi olduğunu gösteriyor. Öksürük ve üst solunum yolu hastalıklarına karşı da oldukça etkili bir bitki. 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu ekleyin ve 10 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzün. Bu çayı günde 2 defa içebilirsiniz.

Haberin Devamı

Muz kabuğu çayı: Grip, nezle veya COVID-19 gibi viral hastalıklarla mücadele ederken düzenli bir uyku uyumak da çok önemlidir. Hastalık sürecinde uykusuzluk çekiyorsanız, uyku kalitenizi arttıran çaylardan biri olan muz kabuğu çayını deneyebilirsiniz. Bir muzun iki ucunu kesip, kabukları ile birlikte üçe böldükten sonra 10 dakika kaynatın. Ardından süzün ve yatmadan bir saat önce bu suyu için. Bu çay, çok daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları