Karlı ve buzlu yolda düşmeyi hafife almayın!

Ülkemizin büyük bir bölümü kar yağışı ve buzlanmanın etkisi altında. Ara sokaklar, kaldırımlar, üst geçitler ile merdivenler, buzlanma nedeniyle kayganlaşarak, düşme ve yaralanmalara davetiye çıkarıyor. Bu nedenle yürürken dikkatinizi bir an bile kaybetmeyin.

Haberin Devamı

Aksi takdirde el bileği, kalça, omuz çevresi ve ayak bileği kırıklarının yanı sıra ölümcül yaralanmalarla bile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yaralanan hastalar, bu günlerde acil servislerde yoğunluk oluşturmaya başladı. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar, buzlanma nedeniyle yürümekte oldukça zorlanıyor. Kaymaya bağlı düşmeler sonucunda ise en çok el bileği, kalça, omuz çevresi ve ayak bileği kırıkları ortaya çıkıyor. Ancak karda ya da buzda düşmenin kuru zeminde düşmekten farklı olduğunu asla göz ardı etmemek gerekiyor. Çünkü buzlu zeminde ani ve korunmasız bir düşme meydana geliyor. Bu tarz düşmeler, baş dahil olmak üzere yere çarpan uzuvlarınızda ezilmelerden kırıklara kadar ciddi yaralanmalara yol açabiliyor. Hatta düşmenin şiddetine ve yere çarpan bölgenize göre iç kanamalar bile oluşarak, ölümcül yaralanmalar meydana gelebiliyor.

Haberin Devamı

Karlı ve buzlu yolda düşmeyi hafife almayın

YAŞLILAR DAHA BÜYÜK RİSK ALTINDA

Bu dönemlerde yaşlıların çok daha fazla dikkat etmelerini, hatta gerek olmadığı sürece dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Çünkü ilerleyen yaşla birlikte tepki verme yeteneğinin azalması ve denge sorunlarının daha fazla olması, yaşlıların çok daha kolay bir şekilde düşmelerine neden oluyor. Bu yaş grubunun kemik kırılganlıkları da arttığı için düşme sonucu ciddi kırıklar, ortaya çıkabiliyor.

SIRT ÜSTÜ DÜŞMELER OMURLARA ZARAR VEREBİLİR

Karlı ve buzlu zeminlerde sırt üstü düşmelere de sık rastlanıyor. Ancak bu durum oldukça tehlikeli. Çünkü çarpmanın şiddetiyle omuriliğinizde dayanılmaz ağrılar ve hatta omur kırılmaları da oluşabiliyor. Boyun ve başa alınan darbeler ise ciddi travmalara neden oluyor. Bu nedenle düşme sonrası kemik ya da eklemlerinizde ağrı, şekil bozukluğu, renk değişikliği ve şiddetli ağrı gibi semptomlar varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

KARLI VE BUZLU HAVADA DÜŞMEMEK İÇİN NELER YAPMALISINIZ?

Haberin Devamı

Karlı ve buzlu yolda düşmeyi hafife almayın

Kar koşullarına uygun ayakkabı giyin

Karlı havalarda öncelikli olarak yüksek topuklu veya kösele ayakkabılarınızı kaldırın ve kauçuk tabanlı ya da altı tırtıklı, tutucu özelliğe sahip ayakkabılarınızı giyin. Kar koşullarına uygun üretilmiş ayakkabılar, buzlu yollarda kayma riskinizi azaltacaktır. Ayak bileğinizi korumak içinse özellikle bileğinizi kavrayan botlar tercih etmeniz en güvenli yöntem olacaktır.

Elleriniz cepte yürümeyin

Havanın soğuk olması nedeniyle genellikle ellerimizi ceplerimize sokarız. Ancak böyle şartlarda yapacağınız en büyük hata bu olur. Çünkü kaydığınız anda el desteğiyle kendinizi koruma refleksi gösteremezsiniz ve kafa travması geçirme riskinizi artırırsınız. Aynı sebepten ötürü yürürken elinizde çanta ve poşet gibi şeyleri de taşımamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca yürürken cep telefonuyla da konuşmayın. Çünkü dikkatiniz dağılır ve düşme riskiniz artar.

Haberin Devamı

Penguen tarzı minik adımlarla yürüyün

Karlı ve buzlu zeminlerde normal yürümeye çalışırsanız, yüksek olasılıkla kendinizi yerde bulabilirsiniz. Bu nedenle penguen yürüyüşü dediğimiz stilde yani minik adımlarla ve sağa-sola denge kurarak yürümeniz en güvenli yöntemdir. Ayrıca ayaklarınızın yere sağlam bastığından emin olun ve yavaş yavaş yolunuza devam edin. Özellikle merdivenlerden ve yokuşlardan inerken, korkuluklara tutunmayı ihmal etmeyin. Bu tarz alanlarda gövdeniz hafif öne eğik, dizleriniz hafif bükülü ve küçük adımlar atarak, yavaş yavaş yürümeye çalışın. Kar yağdığında mermer ve granit zeminler, çok daha kaygan bir hale gelir. Bu nedenle apartman zeminlerinin, üst geçitlerin ve merdivenlerin düşme riski yüksek yerler olduğu unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

SİYAH BUZLANMAYA DİKKAT!

Karlı ve buzlu yolda düşmeyi hafife almayın

Yollar ve kaldırımlar, kardan temizlenmiş olsa da üzerlerinde oluşan ince bir buz tabakası olabileceğini asla unutmayın. ‘Siyah buzlanma’ olarak da tabir edilen bu durum, düşme ve kayma vakalarının birçoğundan sorumludur. Bu nedenle özellikle ana yollarda karşıdan karşıya geçerken zemini kontrol ederek, kısa ve yavaş adımlarla yürümeye özen gösterin. Ayrıca dışarıya çıktığınızda hacimli, yumuşak ve kalın kıyafetler, düşme esnasında sizi daha çok koruyacaktır. Bu nedenle dar kıyafetler giymekten kaçının. Özellikle kemik erimesi sorunu yaşayan kişilerin de kıyafetlerinin içlerine kalça koruyucu giymeleri dışarıda daha güvende olmalarına yardımcı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları