Beynimiz antioksidan güçleri sever

Vücudumuzun yaşlanmasına neden olan tüm faktörler, maalesef ki beynimizin daha çabuk yaşlanmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Bunun en önemli nedenleri arasında ise beynimizdeki serbest radikallerin artması yer alıyor. Ancak bu durumu düzeltmenin bir yolu var. Yapılan araştırmalar, antioksidanlar bakımından zengin beslenildiğinde belleğimizin gücünün arttığını ve daha geç yaşlandığını gösteriyor. Yani beynimiz antioksidan güçleri oldukça fazla seviyor. Günümüzde hem beden hem de beyin sağlığımızı korumak oldukça zorlaştı diyebiliriz. Çünkü sağlıklı besinlere ulaşımımız güçleşti, hareketsiz yaşam arttı, stres, günlük hayatımızın bir parçası haline geldi, ağır metal ve toksik maddelere maruziyet arttı. Tüm bu etkenler, maalesef ki beyin sağlığımızı da olumsuz etkiliyor. Özellikle vücudumuzda serbest radikallerin artması, beynimizin yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Bu nedenle vücudumuzda serbest radikalleri yakalayan ve yok eden antioksidan sistemin düzgün bir şekilde çalışması oldukça önemli. Peki, ‘antioksidan zengini gıdalarla beslenmek beynimize ne gibi faydalar sağlıyor hocam?’ diye soruyorsanız. İşte yanıtı; birçok antioksidan türü, beyin ve sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olarak bilişsel fonksiyonları destekliyor. Bu durum, belleğimizin daha güçlü çalışmasını sağlıyor. Ayrıca antioksidanlar, Alzheimer, Demans, Parkinson gibi bazı nörolojik hastalıklardan korunmada da önemli rol üstleniyor. Beslenmenizdeki antioksidan güçler, ne kadar artarsa, beyin sağlığınızda bir o kadar korunuyor. 

Haberin Devamı

Beynimiz antioksidan güçleri sever

MOR VE SİYAH RENKLERİN GÜCÜ

Doğada canlı renkleri ile göze çarpan bitkiler, meyve ve sebzeler, genellikle yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Ancak mor ve siyah renkli olanların yeri bir ayrıdır. Çünkü bunlar, beyin ve hafıza sağlığımız için muazzam antioksidanlar içerir. Mesela yaban mersini, karadut, incir, karalahana, mor havuç, patlıcan, kara üzüm, zeytin, erik, mor patates ve kuru üzüm, beyin sağlığımız için çok değerli besinler arasında yer alır. Çünkü hücre koruyucudurlar ve hafıza fonksiyonlarına çok iyi gelirler. Özellikle yaban mersininin sinir hücreleri ile etkileşime geçerek, belleği geliştirdiği ve strese karşı beyni koruduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

Haberin Devamı

ANTİOKSİDAN TÜRLERİ  NELERDİR?

Doğanın bizlere sunduğu bitkisel kökenli hemen hemen her türlü besinin yapısında farklı miktarda ve türde antioksidan bulunur. Ancak vücudumuzda doğal olarak üretilen antioksidanlar da vardır. Vücut tarafından üretilen antioksidanlara endojen, dışarıdan aldıklarımıza eksojen antioksidan denir. Yaygın olarak bilinen en güçlü antioksidan türleri ise şunlardır:

C VİTAMİNİ: Çilek, portakal, limon, biber, lahana, Brüksel lahanası, karalahana, brokoli, karnabahar, kivi, ananas, mango ve yeşil yapraklı sebzeler.

E VİTAMİNİ: Zeytin, zeytinyağı, avokado, avokado yağı, fındık, fındık yağı, ay çiçek yağı ile turp, roka, maydanoz, marul, tere gibi yeşil yapraklı sebzeler ile baklagiller.

Haberin Devamı

A VİTAMİNİ: Peynir, süt, tereyağı, yumurta ve balık gibi hayvansal ürünlerden alınabilir. Ayrıca greyfurt, havuç, portakal, bal kabağı gibi bitkisel gıdalarda da bolca bulunur.

SELENYUM: Pirinç, buğday, mısır, diğer tam tahıllar, yumurta, baklagiller, fındık ve peynir.

GLUTATYON: Turp, sarımsak, soğan, yumurta, lahana, kuşkonmaz, avokado, ıspanak, bamya, karnabahar, domates, havuç, kavun, Brüksel lahanası, pırasa, greyfurt ve kabak.

BETA KAROTEN: Havuç, ıspanak, bezelye, mango, bal kabağı, kayısı gibi parlak renkli meyve ve sebzeler.

ANTOSİYANİNLER: Patlıcan, üzüm, çilek.

LİKOPEN: Domates, karpuz gibi pembe veya kırmızı renkli meyve ve sebzeler.

MANGANEZ: Süt, fındık, deniz ürünleri yağsız et.

Haberin Devamı

FLAVONOİDLER: Çay, yeşil çay, narenciye, soğan, elma.

LUTEİN: Mısır, portakal ve papaya.

 

BEYNİMİZİN  EN GÜÇLÜ DOSTU C VİTAMİNİ

Beynimiz antioksidan güçleri sever

Güçlü bir antioksidan olan ancak vücudumuzda doğal olarak üretilmediği için mutlaka dışarıdan almamız gereken C vitaminine, biraz daha fazla değinmek gerekiyor. Çünkü bu özel vitamin, zihinsel performans üzerinde muazzam etkilere sahip. Mesela hafızamızı güçlendiriyor, Demans’la mücadele ediyor, odaklanmayı artırıyor, beyne oksijen taşınmasına yardım ediyor ve zihinsel aktiviteleri geliştiriyor. Yapılan birçok bilimsel araştırmada da C vitamininin beynin dikkat ve hafıza gibi işlevlerinin gelişmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Özellikle yaşlanmaya bağlı olarak sıklıkla görülen Demans (unutkanlık) sorunu ile mücadelede en etkili vitamin ögesi olarak öne çıkar. Ancak C vitaminini sadece besinlerden alarak vücudumuzda yeterli miktara getirmek oldukça zordur. Bu nedenle özellikle C vitamini eksikliği olanların dışarıdan takviyelerle bu eksikliği tamamlamaları gerekir. C vitamini takviyelerini haplar, suda çözülen tabletler ve benim en çok sevdiğim yöntemlerden biri olan damar yoluyla C vitamini tedavisi şeklinde alabilirsiniz.

Haberin Devamı

DOKTOR ÖNERİSİ OLMADAN TAKVİYE KULLANMAYIN!

Antioksidanlar, tüm beden sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle piyasada çok sayıda antioksidan takviyesi bulunur. Ancak doktor önerisi ve kontrolü olmadan kullanılan antioksidan takviyeleri, bazı ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Gıda takviyeleri bitkisel ürünlerdir ve ilaçlarla etkileşime geçebilirler. Ayrıca aşırı antioksidan alımı, vücutta toksisiteye neden olarak vücut sisteminizin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle antioksidan takviyeleri yalnızca gerekli görüldüğü durumlarda ve hekim önerisi ile kullanılmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları