Sonbaharın saklı şifaları

Mevsimi oldukça kısa ama besin değeri ve vücuda yararı bol üç meyveyi, tam da zamanları gelmişken anlatmak istiyorum size: Muşmula, hünnap ve iğde... Maalesef eskisi kadar bilinip tüketilmiyorlar. Oysa iğdeyle tatlı krizlerinizi önleyebilir, hatta çayını demleyebilir, olgun muşmulayla kek yapabilir, hünnapla sağlıklı, pratik atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Havalar hafif soğumaya ve sonbahar kendini hissettirmeye başladığı zaman aklıma düşen ilk meyveler onlar: İğde, muşmula ve hünnap... Her yörede bambaşka isimlerle tanınan, belki de çoğu kişinin bilmediği bu üçlünün şimdi tam zamanı. Ama eli çabuk tutmak gerekiyor çünkü mevsimleri oldukça kısa.

İğde küçük çekirdekli ve tatlı bir meyve. İster yaprakları ve kurusuyla çayını demler, ister meyvesini tüketirsiniz. Eskiden her evin bahçesinde ağacı olurdu. Çocukluk zamanlarında okul çıkışı iğdeleri ceplerimize doldurup keyifle yiyerek yürürdük okula. İğde A, C ve E vitaminleri yönünden çok zengin. Mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek için de birebir. Üstelik meyvelerde pek sık rastlamadığımız oleanolik asit gibi antioksidan yağ asitleri de içeriyor. Çok eskiden ağrı kesici olarak eklem ağrılarını tedavi etmek için kullanılıyormuş mesela.

Haberin Devamı

“Tatlı bir şeyler yok mu” dediğimde çayımın yanına 4-5 adet koyup keyifle tüketiyorum. 10 tanesinin 1 adet meyveye eşdeğer olduğunun da altını çizmek lazım.

Sonbaharın saklı şifaları
Hünnap

Muşmulaysa çok çekirdekli, olgun hali koyu kahverengi rengini alan, tatlı bir meyve. Çekirdeklerini ve kabuklarını çıkarıp özünü alarak şeker yerine kek ve kurabiyelere ekliyorum. Özellikle öksürük çekenler bu çay tarifini mutlaka denemeli. Muşmulaları suda kaynatıp süzün. İçerisine kuru nane ve karanfil ekleyip demleyin. Bir çay kaşığı bal ilave edip günde 1-2 fincan tüketin. Sindirim problemi yaşayanlar için de ayrıca kıymetli. Olgunlaşmamış muşmuladan yapılan komposto kabızlığın çaresi olabiliyor çünkü.

Doğal antidepresan

Gelelim hünnaba... Benim favori meyvelerimden biri çünkü içerisinde yok yok. Antioksidanlardan tutun da magnezyum, potasyum, fosfor mineralleri, A ve C vitaminleri ve yüksek lif oranına kadar... Besin değeri yüksek. Hünnabın bazı kaynaklarda ‘doğal antidepresan’ olarak geçtiğini biliyor muydunuz peki? Aynı zamanda bağırsak dostu, sindirime iyi geliyor, kemik sağlığını güçlendiriyor. Mutfakta her şeye de yakışıyor. Ben salatalara bile ekliyorum. Kuru halini küçük doğrayarak içpilavın içinde kuru üzüm yerine kullanıyorum. Kahvaltılık reçeli de nefis oluyor.

Haberin Devamı

Sonbaharın saklı şifaları
İğde

Hünnaplı bir çay saati tarifi de vereyim. Bir yumurtayı çırpın. Yarım bardak süt ekleyin. Yarım bardak tam buğday unu, bir avuç çekirdekleri çıkarılmış kuru hünnap, iki yemek kaşığı kuru dut ve yarım çay bardağı çekilmiş bademi katın. Hepsini karıştırın. Kıvam aldığında ufak kurabiyeler şeklini verip fırına atın. 180 derecede 20-25 dakika pişirin. Sağlıklı atıştırmalığınız hazır...

Sonbaharın bu en faydalı meyvelerini tam zamanıyken es geçmeyin. Farklı lezzetlerle beslenmemizde yer vermeye çalışarak şifalarından mutlaka faydalanmalıyız. Tatlarına bayılacağınıza eminim...

Sonbaharın saklı şifaları

CEVİZLİ MUŞMULA MARMELATI

NE LAZIM?

* 1/2 kg olgunlaşmış muşmula

* 1-2 bardak su

Haberin Devamı

* 1 çay bardağı dövülmüş ceviz

NASIL YAPARIM?

* Muşmulaları iyice yıkayın.

Baş kısımlarını kesin. 2-3 bardak suyla 10 dakika kaynatın. * Delikli süzgeçten bastırarak geçirip kabuklarından ve çekirdeklerinden ayırın. Ocakta 10 dakika kadar karıştırarak fokurdatın. * Ceviz ekleyip karıştırın. Serinleyince steril kavanoza doldurup ağzını kapatın.

Sonbaharın saklı şifaları

HÜNNAPLI MUFFİN

(4-5 kişilik)

NE LAZIM?

* 3 yumurta * 1 su bardağı yulaf unu

* 1/2 çay bardağı zeytinyağı

* 1 kabuğu soyulmuş elma rendesi

* 6-8 adet çekirdekleri çıkarılmış hünnap

* 1 su bardağı laktozsuz süt

* 1 avuç kıyılmış ceviz * 1 paket kabartma tozu

* 1 paket vanilya * 1 çay kaşığı toz tarçın

NASIL YAPARIM?

* Yumurtaları çırpın. Zeytinyağı ve sütü
ekleyip karıştırın. Kalan tüm malzemeleri
katıp tekrar karıştırın.

Haberin Devamı

* Tabanını yağladığınız muffin kek kalıplarına bölüştürün. 180 derecede 25 dakika pişirin.

Sonbaharın saklı şifaları

HÜNNAPLI BAR

(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı yulaf unu

* 10 adet kurutulmuş hünnap

* 5 tam ceviz * 3 yemek kaşığı tahin

* 8 parça bitter çikolata

NASIL YAPARIM?

* Tüm malzemeleri kabaca blender’dan geçirin. Çok katı bir kıvam olduysa biraz süt ekleyip ayarlayabilirsiniz. Karışımı yağlı kâğıt serili kare bir tepsiye 2 santim kalınlıkta olacak şekilde yayın. 15 dakika buzdolabında dinlendirin.* Küçük dilimler halinde kesip servis edebilirsiniz.

İĞDE ÇAYI

(1 kişilik)

NE LAZIM?

* 5-6 adet kurutulmuş iğde

* Bir tutam iğde yaprağı

* Fındık büyüklüğünde kök zencefil

Haberin Devamı

* Limon dilimleri

* 2 çubuk tarçın

NASIL YAPARIM?

* 350 ml suda iğde yaprakları, kuru iğde ve kök zencefili 5 dakika kaynatın. * Süzüp bardağa alın. İçine limon dilimi ve tarçın ekleyip servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları