Madam gibi kimler ölür?

Kaç gündür düşünüyorum; Tayyip Bey, “Bir adam gibi ölmek var, bir de madam gibi…” derken “madam” sınıfına kimleri koydu acaba? Herkesin madam kelimesini tartıştığı bir ortamda, kelimenin kapsadığı sınıfı merak etmek size mantıklı gelmeyebilir ama ben buna takıldım açıkçası.

Haberin Devamı

Malumunuz “madam” Fransızca bir kelime; Türkçe karşılığı “kadın” olan. Durum böyle olunca Tayyip Bey’in kadınlar üzerinden cinsiyetçi bir yaklaşımda bulunduğunu söyleyenler var. Şahsen ben Tayyip Bey’in madam kelimesini bu anlamda kullandığını düşünmüyorum. 

Söz konusu ifadelerin geçtiği konuşmayı dinledim. 15 Temmuz şehitlerinden bahsederken sarf edilmiş sözler… Hepimizin malumu o şehitler arasında kadınlar da vardı. Tayyip Bey’in, 15 Temmuz’da hayatını kaybeden erkekleri adam, kadınları madam olarak tanımladığını düşünmek mantıksızlık olur.
Umarım ilerleyen zamanlarda Tayyip Bey, ‘madam’dan kastının ne olduğunu açıklar.
Bu arada “Tayyip Bey, şu deyimi kullansaymış” diyebileceğim bir alternatif bulamadığımı da belirtmek isterim. Maalesef deyimlerimiz de erdemlik – mertlik gibi vasıflar adamlıkla zıttı kadınlıkla tasvir edilmiş. Üzerinde uzun uzun konuşmamız gereken bir husus olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Tayyip Bey’in sözlerine muhafazakâr kadınların neden tepki göstermediğini soranlara; Gördüğüm kadarıyla, muhafazakâr kadınlar bu deyimi üzerine almadılar. “Biz madam değiliz, kadınız” diyorlar.

SUUD’UN TEPKİ ÇEKEN UYGULAMASI

Suudi Arabistan, umre ziyareti için gelecek müslümanlara ‘ayakbastı parası’ uygulaması yapmak istiyor. Bu uygulama gerçekleştiği takdirde, umreye gidenlerden ek ücret talep edilecek.
Alınan bu karar haklı olarak/haliyle tüm İslam ülkeleri tarafından tepkiyle karşılandı.
Türkiye de tepki gösteren ülkeler arasında. HÜRSAD (Hac – Umre Seyahat Acentaları Derneği) kamuoyuna duyuru metni yayımlayarak imza kampanyası başlattı. Tepkiler Suud yöneticelerini kararından vazgeçirecek mi zaman gösterecek.
“İşin aslı astarı nedir? Soralım, öğrenelim.” dedik ve 23 yıldır Hac ve Umre organizasyonluğu yapan Aday Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldırım’la konuştuk.

Mustafa Bey, Suud’un uygulamak istediği “ayakbastı parası” nedir tam olarak anlatır mısınız?

Suud'un uyguladığı ‘ayakbastı’ diye zikredilen şeyin neyin ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Bildiğimiz; eğer kişinin ilk umre ziyareti değilse 540 dolar ek ücret talep edilmesi.

Haberin Devamı

Bundan sonra ikinci umresini yapmak isteyen vatandaşlar ek olarak 540 dolar ödeyecekler yani…

Evet, Ayşe Hanım. Ne hikmetse uygulamak istedikleri kararı geriye dönük olarak hayata geçirmek istiyorlar. Bir vatandaş 2014 yılında umre ziyareti yapmış olsa da ek parayı talep ediyorlar.

Bu durum umre ziyaretlerindeki talebi nasıl etkiler?

Bu karar umre ziyaretlerini etkilemez bitirir. Umreye gitmek isteyen bir insanın sadece ayakbastı parası olarak 540 dolar vermesi cebinden ortalama 2500 dolar çıkmasıdır. Bu ciddi bir rakamdır. Maalesef umre ziyaretlerini bitirecek bir durumdur.


Müslüman ülkelerin tepkileri ne oldu?

Şu anda Müslüman ülkelerden çok büyük tepkiler yağıyor. Ürdün, kararın uygulanması halinde umre ziyaretlerini tamamıyla iptal edeceklerini deklare etti. Mısır ise imza toplayıp hükümetlerine sunacaklarını ve bu şekilde olduğu takdirde umreye gitmeyeceklerini belirtti. Diğer Müslüman ülkelerden ortak platformlarda yazışıyoruz, onların da tepkileri bu yönde.


Türkiye Hükümeti’nin bu karar için Suud yöneticilerine baskısı söz olur mu?

Hükümetimizin Suud yöneticileriyle ilişkilerinin iyi olması ümidimiz. Uygulanması istenen sistemin, inanç özgürlüğüne sekte getirmesinin yanı sıra, Türkiye ekonomisine ve Suud ekonomisine olumsuz yansıyacağı muhakkak.

Haberin Devamı

Tepkiler Suud yöneticilerini kararından vazgeçirir mi?

Suud yöneticilerinin geri adım atmasını bekliyoruz. Ekonomik gerekçe ile insanların ibadetinden geri bırakılmasını doğru bulmuyoruz. İbadet her insanın hakkıdır, Mekke ve Medine Müslümanlar için kutsaldır. Suud yöneticilerinin; inananların Allah’ın evine gitmesini zorlaştırması, Peygamberlerini ziyarete gitmesini engellemesi kabul edilemezdir.

Ben sizin aracılığınızla seslenmek istiyorum; Hangi dinden ve görüşten olursa olsun herkesi başlattığımız imza kampanyasına destek olmaya davet ediyorum. Ekonomik gerekçelerle, İnanç ve seyahat özgürlüğüne sınırlama getirilmesi istenen bu uygulamaya karşı çıkalım.

 

Yazarın Tüm Yazıları