Torna başında kadın girişimci

TORNA tezgahları, başında kadınları görmeyi düşüneceğimiz son yerlerden... Oysa Hülya Erarslan, kendi isteği ve merakıyla bu işi öğrenmiş, talaşlı imalat sektörüne girmiş. Hatta, Ege Makina adlı firmasıyla, bu alandaki ilk kadın girişimcilerden olmuş... İşin patronu olsa da birlikte çalıştığı erkek ustalarla tezgah başına geçmekten de geri durmuyor...

Haberin Devamı

 - Bugüne kadar hangi işlerde çalıştınız? Nasıl bir eğitim aldınız?
- Lise mezunuyum. İş hayatım muhasebede başladı. Sonra Seka Selüloz ve Kağıt A.Ş’de görev aldım. Üretimin emek istediğini, tomrukların işlenmesi ve biçilmelerini gördükçe anladım. Üretmeliyiz derken, Seka’nın özelleşmesiyle yolum Türnak Genç Yılmaz firmasıyla kesişti. Yeniliğe ve öğrenmeye açık olmam ve merakım beni burada talaşlı imalatla tanıştırdı. Orada stok sevkiyat ve ambar görevlisi olarak çalışırken, cumartesi günleri CNC torna tezgahlarını incelerken, hatta çalışırken buldum kendimi. Öğrendikçe merakım arttı. Kendimi yetiştirmek adına ithalat ve ihracat, muhasebe eğitimleri aldım.

Torna başında  kadın girişimci

Haberin Devamı

NİTELİKLİ ARA ELEMAN SIKINTIMIZ VAR
- Sanayi üretimine girmeye nasıl karar verdiniz?
- Genç Yılmaz firmasında çalışırken alanımı genişletmek istedim. Talaşlı imalat zaten dikkatimi çeken bir alandı. Teşvikler sonucu da ilk adımı atabildim.
- Tam olarak ne üretiyor ve nerelere satıyorsunuz?
- Fason olarak talaşlı imalatta bağlantı yedek parçaları üretiyoruz. Otomotiv debriyaj, pompa, vana, makina, ev aletleri üretimleri yapan birçok firma için üretim yapıyoruz.
- Bu alandaki tek kadın mısınız? Bunun zorluklarını yaşadınız mı?
- Evet. Bu işin en zor yanı nitelikli ara eleman bulması. Bazıları üretmeden kazanmak istiyor. Oysaki ülke olarak çok çalışıp, üreterek kazanmalıyız.

İNANÇLA AZMİ HARMANLAYAN BAŞARIR
- Sizi tezgah başında gören ya da bu işi yaptığınızı öğrenenler nasıl tepki veriyor?
- Kadın girişimci olarak attığım bu adımda tezgah başında bir kadın gören hemen herkes şaşırdı. Bu işin yoğunluğu ve hakimiyetine ayak uyduramayacağımı düşünenler kadar beni onurlandıran ve destekleyenler oldu. KOSGEB ile ilk açılışımı yapmamı sağlayan ve kadın girişimcileri destekleyenlere minnettarım. 
- Bir kadın olarak kızınıza ve diğer kadınlara ne gibi tavsiyeleriniz oluyor?
- Devlet kadın girişimcileri her konuda destekliyor. Ben devlet teşviki alarak, işin zorluğunu da göğüsleyebiliyorsam tüm kadınlara tavsiyem, inanmakla başlayan yolu azimle harmanlayarak başaramayacakları hiç bir şeyin olmayacağıdır.

Yazarın Tüm Yazıları