Manhattan’ın kalbinde Türk tekstili merkezi

TÜRK tekstilini uzun yıllardır Amerika’da başarıyla temsil eden İzmirli işkadını Yıldız Şişmanoğulları’nı ziyaret etmek üzere New York’a gittiğimde, ofisinin olduğu binaya girince büyülendim. Manhattan’ın en özel yerinde konumlanmasının yanısıra, tamamen tekstil üzerine bir showroom olarak tasarlanan binanın sahibinin Türk olduğunu öğrenince daha da ilgimi çekti. Tarkan Bastıyalı 5. Cadde’de bulunan ‘Tekstil Showroum’u konseptli binasıyla, çoğunluğu Denizli’den olan Türk tekstil firmalarına destek vermekle kalmıyor, ayrıca birçok alandaki inovatif buluşlarıyla geleceği insanlığa faydalı olacak biçimde şekillendirmek üzerine çalışıyor. Alanında birçok ödül almış olan Tarkan Bastıyalı ve ailesini yakından tanıyalım.

Haberin Devamı

 

* Ailenizin hikayesi ile başlayalım mı? Amerika’ya gelişleri nasıl olmuş?
Aslında hikaye Rodos Adası’nda başlıyor. Büyükbabam Rodos’ta bir rakı fabrikası açmış 1920’lerde. Sonra Anadolu’ya göç etmişler. Önce İzmir’e yerleşmişler. Babam dedemin işini geliştirmiş önceleri ancak daha sonra Amerika’dan binaların inşasında kullanılan makineler getirmeye başlamışlar ve işleri ilerlemiş.
* O sırada hala Izmir’de mi kalmışlar?
Hayır, 1960’larda İstanbul’a taşınmışlar ve Bebek’e yerleşmişler. Rakı işini bırakarak tamamen makine işine dönmüşler. Daha sonra babam 1980’lerde Amerika’ya gelmiş ve şu an içinde bulunduğumuz New York 5. Cadde’de bulunan bu binayı satın almış.

TÜRK TOPLUMUNA DESTEK OLUYORUZ

* Binanız gerçekten Manhattan’ın kalbinde müthiş bir yerde ve siz bu binayı tamamen Türk tekstilinin gelişmesine destek olmak için kullanıyorsunuz. Bu nasıl oldu?
Evet. Kızkardeşim Yasemin ile bu binayı tamamen Türk Tekstili için showroom amaçlı bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Çok önemli bir sektör olduğunu ve önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu değerli sektörü Amerika’nın kalbinde öne çıkararak Türk toplumuna bir nevi buradan destek olduğumuzu düşünüyorum. Kiracılarımızın çoğu Türk asıllı firmalar.

Haberin Devamı

AMERİKALI VE TÜRK FİRMALARI BURADA BULUŞUYOR

* Gördüğüm kadarıyla binanın içini de tekstil firmalarına uygun dekore etmişsiniz.
Evet çünkü alıcılarla buluşuyorlar ve kimi zaman ev tekstili kimi zaman da giyim eşyalarını sergilemeleri gerekiyor. O nedenle bazı katları onlara uygun bir hale getirdik. Biz bina sahibiyiz ama kiracılarımıza göre binamızı düzenliyoruz. Kiracılarımızın yüzde 30’u Türk firması.
* Hangi firmalarla iletişimler oluyor?
Amerika’nın en büyükleri olan Macy’s, TJ Maxx, Bath and Beyond. Bu büyük firmalar burada Türk üreticilerle buluşuyor, kararlar veriliyor, siparişler alınıyor. Biz de kiracılarımız adına çok memnun oluyoruz. Firmalarımızdan biri futbolcu Messi için ürünler üretiyor. Hatta onların katında özel Messi bölümü var.

Haberin Devamı

FORTUNE 500 FİRMALARININ ÇOĞU MÜŞTERİMİZ

* Binanız çok özel bir konumda bulunuyor. Tekstil firmaları dışında başka hangi alanlarda kullanıyorsunuz?
Binanın en üst katı çok güzel bir manzaraya sahip. O nedenle bu alanı özel davetlere ve toplantılara ayırdık. Midtown Loft Productions adlı firmamızla New York’un hatta Amerika’nın en büyük firmalarını binamızda ağırlıyoruz. Hatta bu katının çatısını yine bir Türk firması olan Palmiye firmasına yaptırdık.
* Hangi firmaları ağırladınız bugüne kadar?
Chase, Delta Airlines, Disney, Facebook, FedEx, Google, Hersey, IBM, Ralf Lauren, Samsung, Salesforce, Universal Studios, and Yelp, neredeyse hepsi Fortune 500 firmaları. En son Zoom firmasının toplantılarını organize ettik. CEO’su burada konuşma yaptı. Binamız ayrıca NBC’nin The Apprentice programında ve The Girl on the Train adlı Hollywood filminde de kullanıldı.

Haberin Devamı

GÜVENLİ GELECEĞE UYGUN PATENTLİ BULUŞLAR

* Siz aynı zamanda Amerika’da patentli buluşları olan bir mucitsiniz. Biraz bundan da bahseder misiniz?
Bu aslında benim hobim. 4 onaylanmış, 11 onay bekleyen patentim var. En büyüğü hologram reklam panolu uçan taksiler. Ayrıca akıllı ve güvenli araba konseptiyle otomotiv sektörüne giriş yapmayı düşünüyorum. Bu uçan taksiler için bir park etme yeri düşünüyorum ki burası birçok yönden gelir sağlayacak önemli bir merkez olacak.
* Hijyen konusunda da buluşunuz var değil mi? Covid sonrası bu çok önemli hale gelmiş olmalı
Smart sanitizer isimli ürünümüzü bir yarış arabası ile ilişkilendirdik, NASCAR ve NHRA yarışlarına sponsor olduk. Şu anda bu araba kendi alanında üçüncü konumda. Ayrıca bu el hijyeni kiosklarımızı insan trafiğinin yoğun olduğu yerlerde kullanmayı düşünüyoruz.
* Sizce bu buluşlarınız ne zaman hayata geçebilir?
Henüz erken çünkü teknolojinin o yöne evrilmesi gerekiyor. Ben de bu arada kendi girişimlerimi gerçekleştirmeye çalışıyorum. Özellikle akıllı ve güvenli sürüş ile ilgili çalışmaları önemsiyorum çünkü Amerika’da her yıl 20 bin kişi direksiyon başında telefon ile mesaj nedeniyle ölüyor. Bu sadece bu ülke düşünün.

Haberin Devamı

TÜRK TEKSTİLİ ÇİN’İN YERİNİ ALMALI

* Türk tekstili ile bu kadar ilgili olarak Türk tekstilinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Kesinlikle çok olumlu olacağını düşünüyorum. Banana Republic, H&M gibi birçok firma da Türk tekstilcilerle çalışıyor. Amerika’da aldığınız hemen her tekstil ürününde Türk yapımı yazısını görmek mümkün. Türkiye’nin Çin’in Amerika’daki pazarına sahip olabileceğini umuyorum.
* Türkiye’de herhangi bir yatırımınız var mı?
Benim değil ama aile üyelerimizin var. Bastıyalı Turizm olarak yıllardır bu alanda çalışıyorlar ve Türkiye’ye turist getirerek Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunuyorlar. Biz de kızkardeşimle burada Amerika’da Türk tekstiline katkı sağlıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları