Gastronomi çıkarması

Dünya çapında kutlanan Türk Gastronomi Haftası etkinlikleri kapsamında Londra’da bir davete konuk oldum. İşte İngiltere’nin önde gelen gazetecileri ve turizm liderlerini buluşturan etkinlikten anektodlar.

Haberin Devamı

Canlı atölye

Londra’nın en prestijli Türk restoranlarından Rüya’da gerçekleşen etkinlikte Londra Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtım Müşaviri Arzu Yılmaz ile bir araya geldik. Yılmaz, kendini Türkiye’nin tanıtımına adamış sıra dışı bir diplomat. Hem menüsüyle hem de davetli kitlesiyle oldukça ince elenmiş bir etkinlik tasarlamış. İngiliz konukların içinde özellikle Simon Cadler gibi dünya çapında otorite olarak kabul edilen gurme isimleri görünce oldukça mutlu oldum. İkramlar kadar ilgi çeken ise Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı oldu.

Gastronomi çıkarması

Londra Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtım Müşaviri Arzu Yılmaz’ın önderliğinde, şef Pınar İshakoğlu’nun katılımıyla Türk yemekleri tanıtıldı.

Haberin Devamı

Davette sohbet ettiğimiz Yılmaz “Türkiye’den ünlü şef Pınar İshakoğlu’nun katılımıyla geleneksel Türk yemeklerimizi İngilizlere sunduk. Yemek ikramlarının yanında zeytinyağlı yaprak sarması atölyesi düzenleyerek misafirlerimizin canlı olarak bir Türk yemeğinin yapımına şahit olmasını sağladık. Türkiye mutfağı gastronomik zenginliğiyle tüm katılımcıları kendine yine hayran bıraktı. Şimdiden katılımcılardan ortak proje geliştirme teklifi aldık” dedi.

Gastronomi çıkarması

Nobu Bodrum’da

Geçen yıl iş insanı Baran Süzer’in girişimleriyle İstanbul Ritz Carlton Otel’in içinde açılan Nobu restoranın bir şubesi de Bodrum’da Loft’ta hayat buldu. Gecede sohbet ettiğimiz Süzer ünlü Nobu’nun otelinin de aynı alanda açılacağını söyledi. Hem manzarası, hem dekorasyonu hem de menüsüyle iddialı bir mekan olmuş. New York’tan dünyaya yayılan restoran Bodrum’un marka değerine değer katmış.

Şef Nobu Matsuhisa’nın imza yemekleri Bodrum’a yakışmış.

26 Haziran’da Türkiye’ye geleceğimi öğrendiğim Robert De Niro’nun ortak olduğu mekanın Türkiye’de şubesinin artması ülkemizin değerinin ve turizm gücünün adeta bir başka kanıtı.

Haberin Devamı

7 bölgeden 7 yemek

Türk mutfağına dair bir diğer güzel gastronomi haberi ise Los Angeles’tan.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Turizm Geliştirme Ajansı (TGA)’nın markası Go Türkiye’nin YouTube hesabında harika bir video serisinin başladığını öğrendim.

Gastronomi çıkarması

Oscar yemeklerini 26 yıldır hazırlayan ünlü şef Wolfgang Puck, Los Angeles’taki mutfağında Türkiye’nin 7 bölgesinden 7 yemek yapmış. Hem de her bir videonun başında o bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında gastronomi ürünlerini anlatmış.

Wolfgang Puck’ın kendi Instagram hesabından hikaye olarak da paylaştığı seri Türk mutfağımızın tanıtımı adına oldukça prestijli ve stratejik bir çalışma olmuş. TGA yöneticilerine tebrikler!

Haberin Devamı

Misafirperverlik DNA’sı

Bodrum’a gelmeden önce İngiltere’de gastronomi danışmanlığı veren genç girişimci Cemal Polat ile tanıştım. 32 yıldır Londra’da yaşayan Polat Türkiye, ABD, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden global restoran markalarına danışmanlık veriyor.

Gastronomi çıkarması

Lokasyon seçimi, legal izinler ve konsept mimari alanlarından hizmet vererek markaların İngiltere’ye açılmasını sağlıyor. Bu alanda iki farklı kitap yazan Polat sohbetimizde “Misafirperverlik ve ev sahipliği kavramları Türk insanının adeta DNA’sına işlenmiş. Son 10 yıldır çalıştığım gastronomi sektöründeki gözlemim Türk girişimcilerin tüm bu özellikleriyle birçok Avrupalı ve Ortadoğulu rakipleri geride bıraktığı. İngilizler kaliteden ve iyi hizmetten anlayan bir millet. Türk gastronomisi için Brexit’e ve pandemiye rağmen Londra’da birçok fırsat var” dedi. Kanımca haklı.

Haberin Devamı

Türkiye gastronomi ve turizm sektöründe tek kelimeyle uzay çağını yaşıyor ve yaşatıyor!

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları