Abdulkadir Selvi

Yeniden Refah Partisi neye hizmet ediyor

11 Mart 2024
Siyaset bir duruş meselesi. Doğru yerde duran kazanıyor, yanlış yerde duran kaybediyor.

6’lı masada yer alan Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA ve Demokrat Parti’nin durumu ortada. Birçok yerde aday çıkaramadılar. Bir kısmı ilk seçimde silinip gidecek. İYİ Parti ise yanlış bir kurgulanmanın bedelini ödüyor. CHP’ye seçim kazandırma partisi gibi konumlandı. Ne zaman ki kendi başına seçime girme kararı aldı, parti bölündü.

DOĞRU TERCİH

Yeniden Refah Partisi ise cumhurbaşkanlığı seçiminde doğru bir tercih yaptı. Kılıçdaroğlu’nu değil, Erdoğan’ı destekledi. Bundan da kârlı çıktı. Hem oyunu yükseltti, hem Meclis’e girme şansına kavuştu. YRP’nin görevi de AK Parti’ye seçim kazandırmak değil. O da kendi başına seçimlere girebilir. Ancak bunu yaparken yanlış yerde konumlanmamaya, Saadet Partisi’nin yaptığı hataları yapmamaya, yanlış hedefe ateş etmemeye dikkat etmeli. Bakın yanlış yerde duranlar siyaset sahnesinden bir bir siliniyor.

 AK PARTİ’YE KAYBETTİRME PARTİSİ

Yeniden Refah Partisi’ni de böyle bir tehlike bekliyor.  Çünkü YRP, yerel seçimlerde kendisini yanlış yere konumlandırdı. AK Parti’nin yeniden aday göstermediği eski belediye başkanları ya da FETÖ’cü eski siyasilerin etkisiyle intikam partisine dönüşüyor. Yeniden Refah Partisi’nin siyasetteki tek misyonu AK Parti’ye kaybettirmeye dönüştü.

İKİ TEHLİKELİ EĞİLİM

Yerel seçim sürecinde YRP’de iki eğilim baskın çıktı.

1-

Yazının Devamını Oku

İmamoğlu, ‘Bu kadını ihraç et’ demiş

8 Mart 2024
CHP’deki “Burcu krizi” CHP Afyon Belediye Başkan adayı Burcu Köksal’ın, DEM Partililerle ilgili çıkışı üzerine patlak verdi. Sonra kartopu gibi büyüdü, büyüdü ve Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel ve Burcu Köksal arasında bir krize dönüştü.

Burcu Köksal, Afyon’daki mitingde heyecanlı bir konuşma yapıyor. “Seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi’nin kapıları DEM Parti hariç bütün siyasi partilere açık olacak” diyor.

SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

Özgür Özel ise Afyon’dan sonra geçtiği Uşak’ta “Burcu Başkan’dan size selam getirdim. Sürçülisan oldu. Burcu Başkan, ‘Aman başkanım sen düzelt’ dedi” diye açıklama yapıyor. Bunun üzerine Burcu Köksal, Özgür Özel’e “Dil sürçmesi değil, sözümün arkasındayım” diye yanıt veriyor.

BİTTİĞİ AN

O an itibarıyla Özgür Özel’in genel başkanlığı fiili bitmiş demektir. Düşünsenize “Burcu Köksal benden düzeltmemi istedi” diyorsunuz, Burcu Köksal sizi yalanlıyor. Yetmiyor, “Sözlerimin arkasındayım” diyor. Bu durum CHP’deki liderlik krizini bir kez daha ortaya koyuyor.

Ama kriz burada bitmiyor.

ÜÇÜ ARASINDA YAŞANAN KRİZEkrem

Yazının Devamını Oku

Irak’a operasyonların anası geliyor

7 Mart 2024
Seçim tartışmaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak sınırıyla ilgili açıklamasının yeterince değerlendirilmediğini düşünüyorum

Çünkü bu sözün altında Irak’la yürütülen diplomatik müzakereler ve yapılan askeri hazırlıklar var.

O nedenle siyasi kulislerle ilgili yazılarıma bugün ara verip Irak’ın kuzeyine yönelik harekât hazırlığını ve Suriye konusunda yürütülen diplomatik müzakereleri aktarmak istiyorum. Çünkü Cumhurbaşkanı bir plan dahilinde konuşuyor. Hem de aylardır devam eden ve askeri, diplomatik ve istihbari boyutları ilmik ilmik örülen bir plan doğrultusunda.

CUMHURBAŞKANI’NIN AÇIKLAMASI

Kuzey Irak’a operasyon beklentisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamayla başladı. Erdoğan, “Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz” dedi. Ardından da, “İnşallah bu yaz Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız” diye ekledi.

PENÇE OPERASYONLARI

Irak’ın Kuzeyi’nde Pençe operasyonları 2019 yılında başladı. Amaç bölgeyi PKK’dan  temizlemek. Uğruna şehitler verdiğimiz Pençe operasyonları başarıyla icra edildi. 17 Nisan 2022 tarihinde başlayan Pençe Kilit operasyonu ise devam ediyor. 

GÜVENLİ HATTIN SINIRLARI

Bu arada Pençe Kilit operasyonlarının yapıldığı bölgede 22 ve 23 Aralık ile 24 Ocak tarihinde şehitler verdik. Bunun üzerine geniş çaplı bir kara harekâtı yapılarak üs bölgelerinin olduğu bölgede düz alana inene kadar güvenli bir hat oluşturulması kararı alındı. Gara bölgesini içine alan hat, güvenli alanın sınırları olarak belirlendi.

Yazının Devamını Oku

Diyarbakır’da seçimler

6 Mart 2024
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Diyarbakır’a gitmek üzere Ankara’dan yola çıktık. Ulaştırma Bakanı, proje ve hizmet adamı. O nedenle çiçekten böcekten değil metrodan, yoldan, depreme hazırlıktan, kentsel dönüşümden konuştuk.

YENİ METRO HATTI

Aklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazar günü açılışını yapacağı Bakırköy Sahil -Bahçelievler-Güngören--Bağcılar Kirazlı Metro Hattı’ndaydı. Ekrem İmamoğlu’nun 5 yılda yaptığı metro 8.4 kilometre, açılacak olan metro ona bedel. Ulaştırma Bakanlığı’nda ‘Ekrem İmamoğlu bizim yaptığımız metroları sahipleniyor’ diye bir hassasiyet oluşmuş.



DEPREME HAZIRLIK

Depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm deyip geçmeyin. Çanakkale-Yenice’de 4.9 büyüklüğündeki sarsıntı olduğunda CNN TÜRK’te yayındaydık

Orada bir şeyi fark ettim. Deprem Çanakkale’de oldu ama İstanbullular daha çok etkilendi. Demek ki İstanbul’da yüksek bir deprem duyarlılığı oluşmuş.

Yazının Devamını Oku

İmamoğlu ile Özgür Özel arasına kara kedi girdi

5 Mart 2024
EKREM İmamoğlu, cumhurbaşkanı adayı olmak için Kılıçdaroğlu’nun altını oymakla meşguldü.

Kılıçdaroğlu ise Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasının önünü kesmek için hamle üstüne hamle yapıyordu. Ekrem İmamoğlu’nu Ankara’ya çağırıyor. Ahlatlıbel’de, “İstanbul’un sorunlarına odaklan. Cumhurbaşkanı adayı olmadığını açıkla” diye baskı yapıyordu. İmamoğlu ise cumhurbaşkanı adayı gösterilmeyeceğini fark etmişti. Kılıçdaroğlu’ndan bunu rövanşını almak için hazırlık yapıyordu.

BABA OĞULLARDI

O süreci yakından takip ediyor, Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasındaki güç mücadelesini yazıyordum. İmamoğlu, “Sevgili genel başkanımla aramı kimse açamaz” diye açıklama yapıyor, Kılıçdaroğlu ise “Ben Ekrem İmamoğlu’yla baba oğul ilişkisi içindeyim” diye konuşuyordu. 

Tarih bazen gecikir ama talih gecikmez.

KILIÇDAROĞLU’NU TASFİYE ETTİ

İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu arasındaki can ciğer kuzu sarması görüntüsü seçimlere kadar sürdü. Seçimden sonra bayrağı ilk açan Ekrem İmamoğlu oldu. Kılıçdaroğlu bir de baktı ki, Ekrem İmamoğlu tarafından tasfiye edilmiş. Siyasette Brutus kuralı bir kez daha işlemişti. İkinci Brutus olayını ise Özgür Özel yaşatmıştı.

DOĞRULARI YAZMAK

O zaman çıkıp, hani siz baba oğul gibiydiniz? Hani ben aranıza fitne sokmaya çalışıyordum diye yazabilirdim. Çünkü yazdıklarım doğru çıkmıştı. Ama yazmadım. Çünkü doğruları yazmak zaten benim görevimdi.

Yazının Devamını Oku

CHP’den parasal kokular geliyor

4 Mart 2024
CHP’yi önemserim. Çünkü CHP kendini Cumhuriyet’in kurucu partisi olarak görür.

O nedenle CHP’nin kirlenmemesi gerekiyor. SHP’de İSKİ skandalının bedeli ağır olmuştu. Belediye başkan adaylıklarının belirlenme sürecinde, İstanbul hariç CHP’de şimdiye kadar konuşulmadığı kadar parayla adaylıkların satıldığı iddiaları gündeme geldi. 

İSTANBUL’A SOKMUYOR

Neden İstanbul hariç diyorum çünkü Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel’in ekibini istanbul’a sokmadı. İlçe belediye başkan adaylıklarını kendisi belirledi. İmamoğlu bırakın Özgür Özel ekibini, Özgür Özel’in resimlerini bile İstanbul’a sokmuyor. Bilboard’lara Özgür Özel’in seçim afişlerinin asılmasına bile izin vermedi. CHP Genel Başkanı, İstanbul’da seçim propagandası yapamıyor. Çünkü Ekrem İmamoğlu böyle istiyor. Tam bir “one man show” yani tek adam.

1 NİSAN’DA PATLAYABİLİR

Ama İzmir’in bazı ilçelerinde belediye başkan adaylıklarının para ile satıldığı iddiaları gündeme gelmişti. Bakın, 14 Mayıs seçimleri öncesinde bazı illerde milletvekili listelerinin para karşılığı satıldığı ididaları İYİ Parti’de gündeme gelmişti.
İYİ Parti yöneticileri o zaman tepki göstermişti ama seçimden sonra  bir lağım gibi patladı. Eğer yerel seçimler kaybedilirse benzer bir durum 1 Nisan’da CHP’de yaşanabilir. Çünkü burnunuzu tutun diyorum başka bir şey demiyorum.

KILIÇDAROĞLU DÖNEMİNDE OLMAMIŞTI

Kemal Kılıçdaroğlu,

Yazının Devamını Oku

CHP’de kirli paralar, kirli ittifaklar rahatsızlığı

1 Mart 2024
CHP’de birkaç gündür Meclis’te CHP’li bir milletvekilinin odasında poşet içinde unutulan 250 bin dolar konuşuluyordu.

Paranın CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun’un odasında unutulduğu, paranın sahibinin ise Malatya Milletvekili Veli Ağbaba olduğu söyleniyordu. Ben kendilerine ulaşıp sormadığım için yazmadım, açıklama yapmalarını bekledim. Veli Ağbaba ve Seyit Torun iddiayı reddettiler. Soruşturma yapması için Meclis Başkanlığı’na başvuruda bulunacaklarını açıkladılar. Dilerim haklı çıkarlar. Başka bir milletvekilinin ismi konuşulmaya başlandı.

İYİ PARTİ’DE YAŞANMIŞTI

Milletvekili seçimlerinde İYİ Parti’den listeler için para alındığı yönünde haberler gelmişti. İddiaları gündeme getirdiğimizde bizi suçlamışlardı. Ne oldu? Seçimden sonra İYİ Parti yöneticileri tarafından dile getirildi. Meral Akşener, kurultay konuşmasında çıkıp meydan okumak zorunda kaldı.

MİDE BULANDIRIYOR

CHP’de ise Ege bölgesinde bazı ilçelere yönelik bu tür iddialar gündeme getirildi ama iç çekişmedir, iftira olabilir diye girmemiştim. Ayrıca CHP’nin bu tür parasal konularla gündeme gelmesi hoş bir şey değil. Çünkü CHP köklü bir parti. Hizipçilik olur, ekipçilik olur. İdeolojik ayrışmalar olur ama parasal konular işin içine girince olmaz. Mide bulandırır.

CHP MİLLETVEKİLLERİ RAHATSIZ

Birçok CHP milletvekilinin bu tür söylentilerden rahatsız olduğunu biliyorum. Yakasındaki 6 ok rozetinden başka bir şeyi olmayan gerçek CHP’liler bu tür kirli ilişkileri sevmezler.

İMAMOĞLU-KANDİL 

Yazının Devamını Oku

İstanbul seçimlerinde Kurum, İmamoğlu’nu geçti

29 Şubat 2024
İstanbul seçimleriyle ilgili olarak şimdiye kadar yapılan anketlerde, Murat Kurum ile Ekrem İmamoğlu arasında başbaşa bir durum olduğu yazılıyordu. Ben de o yönde iki anket sonucu yayınladım.

Hatta Murat Kurum’un adaylığı ilk açıklandığında Ekrem İmamoğlu öndeydi. Algıda hâlâ Ekrem İmamoğlu önde gözüküyor ama sahada yapılan araştırmalarda İmamoğlu ile Kurum arasındaki makasın kapandığı gözleniyor.

ÖNE GEÇTİ

Geçmişte birçok başarılı ankete imza atan Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar, İstanbul’daki adayların oy alma kapasitesini araştırdı. Oy verebilirim diyenlerde Murat Kurum öne geçti. Bu bir  dönüm noktasını oluşturuyor.Önümüzdeki 1 aylık süreçte iki aday arasındaki fark açılacak mı, ibre kimden yana dönecek buna bakacağız.

FARK VAR

1-İlk kez Murat Kurum oy alma kapasitesinde öne geçti.

2-Diğer adaylar da seçimlerin sonucunu etkileyecek oranda oy alma kapasitesine sahipler.

3-Son 10 günde az oy alan adayların seçmenlerinden Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu’na bir yönelme bekleniyor.

KURUM VE İMAMOĞLU

Yazının Devamını Oku