Abdulkadir Selvi

Ekrem İmamoğlu için anketler ne diyor

17 Ağustos 2023
EKREM İmamoğlu, rotayı tekrar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na çevirerek bence siyaseten doğru olanı yaptı.

Yoksa hem CHP Genel Başkanlığı’nı kazanamayacak hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan olacaktı.

Peki İmamoğlu’nun İstanbul’u kazanması garanti mi? Anketler bu konuda ne diyor? İstanbul halkı Ekrem İmamoğlu’nu başarılı buluyor mu?

BAŞARILI MI

Gürkan Duman’ın sahibi olduğu Betimar Araştırma İstanbul halkına, “Ekrem İmamoğlu’nu başarılı buluyor musunuz?” diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 35.9’u “Başarılı” diyor. “Başarısız” diyenlerin oranı ise yüzde 40.5. “Ne başarılı ne başarısız” diyenler yüzde 12 çıkarken, “Cevap yok” diyenlerin oranı yüzde 11.6 çıkıyor.

OY VERİRİM

Ankete katılanların yüzde 38.7’si yeni seçimde de Ekrem İmamoğlu’na oy veririm diyor. Bu oran “Başarılı buluyorum” diyenlerden 2.8 daha yüksek. Başarısız bulsalar da başta ideolojik nedenler olmak üzere çeşitli gerekçelerle İmamoğlu’na yine oy veririm diyen bir kitle var.

OY VERMEM

“Oy vermem”

Yazının Devamını Oku

İmamoğlu’nun yol haritası

16 Ağustos 2023
KRİTİK süreçlerde “Yol haritası” başlıklı yazılar yazmayı severdim.

Çünkü belirsizliğin hâkim olduğu durumlarda net bir yol haritası ortaya koymanın gerekli olduğuna inanırdım. İnsanların okuduğunda sürecin nereye gideceğini görmelerini önemserdim. Bir süredir yol haritası başlıklı yazılara ara vermiştim. Ama Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarını izleyince bunun gerekli olduğuna inandım. Çünkü Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı mı olacak; CHP Genel Başkanlığı’na mı soyunacak, cumhurbaşkanı adaylığından vaz mı geçti sorularına ancak bu başlıkla yanıt verebileceğimi düşündüm.

1- KAFASI NETLEŞMİŞ

Ekrem İmamoğlu beklenen açıklamayı yaptı. Öncelikle konuşması için izlenimlerimi aktarmak istiyorum. İmamoğlu’nu izlerken kafasını netleştirdiğini, yol haritasını belirlediğini düşündüm. Konuşması başarılıydı. İyi hazırlanmıştı. Basın toplantısından bir gün önce ekibiyle kapsamlı bir toplantı yapmıştı. Onun faydasını gördü. Siyasi sorulara yerinde yanıtlar verdi.

2- İSTANBUL ADAYI

Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’a mühürlendim” dedi. “Adayım demedim, İstanbul için yola çıkıyorum” diye konuştu. Bazı yorumcular bunu “Net konuşmadı, kesin olarak adayım demedi” şeklinde değerlendirdi. Ama doğru değil. Çünkü İmamoğlu CHP’nin adayı olacaksa CHP PM’de aday gösterilmesi gerekiyor. İmamoğlu, “Yola çıktığımı ifade ediyorum. Bu adayım demek kavramı siyasi olarak doğru değil. Aday olmanın usulü ve süreci vardır” diyerek parti içi prosedüre işaret etti.

3- KILIÇDAROĞLU TV’DEN ÖĞRENDİ

Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasını herkes gibi TV’den canlı yayında öğrendi. Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasında en son Ahlatlıbel’deki görüşmeden sonra ipler koptu. İmamoğlu, memleketi Tunceli’den Kılıçdaroğlu’nu cep telefonundan aradı ama Kılıçdaroğlu telefonu açmadı. “Cebinizi aradım ama cevap vermediniz. Evin numarasını da çevirdim” dedi. Kameralar önünde, canlı yayında zoraki bir görüşme yapmışlardı.

 

Yazının Devamını Oku

İşte İmamoğlu’nun 2028 stratejisi

15 Ağustos 2023
CHP’de belirsizlik havası giderek dağılmaya başlıyor.

Taşlar yerine oturuyor, fotoğraf giderek netleşiyor. Çünkü Ekrem İmamoğlu bugün saat 12.00’de Haliç Kongre Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını açıklayacak.
Burası CHP, CHP’de taşlar yerine oturmaz, sular durulmaz diyebilirsiniz.

Hep düşünürüm, CHP’yi ayakta tutan da belki de bu iç dinamiklerinin güçlü olmasıdır. Madalyonun diğer yüzünde ise CHP’nin topluma yetirince güven vermemesi de iç kavgaların, hiziplerin, tartışmaların yoğun yaşanmasına bağlı. Yani iki tarafı keskin bıçak durumu.

CHP’de ilçe kongreleri yapılıyor. 15 Eylül’den itibaren il kongreleri başlayacak. Kılıçdaroğlu mahalle delegelerinden sonra ilçe kongrelerini de kazanıyor. Ama Kılıçdaroğlu tek aday olarak girse dahi kurultayda ciddi bir direnişle karşılaşacak. Son kurultay hariç her kurultayda 400 civarında delegele muhalif kalırdı. Kılıçdaroğlu tüm ilçe ve il kongrelerini kazansa ve tek aday olarak girse dahi daha fazla oranda bir çizik yiyecek.

DEĞİŞİM OLSUN AMA...

CHP’de delege, kurultay kazanmak seçim kazanmak anlamına gelmiyor. Bu tespiti yazdıktan sonra asıl meramımı anlatmak istiyorum.

1- CHP’de değişim istemeyen yoktur.

2-

Yazının Devamını Oku

Bahçeli ve Akşener’in karşılıklı hamleleri

14 Ağustos 2023
Devlet Bahçeli ile Meral Akşener arasında bir siyaset satrancı oynanıyor. Karşılıklı olarak zaman ayarlı hamleler yapılıyor.

Bahçeli, İYİ Parti’ye üç kez çağrı yaptı. Üçünde de zamanlama önemliydi.

AF ÇAĞRISI

1- MHP ile sert tartışmaların yaşandığı kopuşun ardından Meral Akşener,  İYİ Parti’yi kurmuştu. İYİ Parti kongresini yapmadan 24 saat önce Devlet Bahçeli, 1 Ağustos 2019 tarihinde İYİ Partililere çağrı yaptı. ”MHP’ye dönüşün tarihi sorumluluğunu yerine getirmeleri samimi beklentimdir” dedi. Bahçeli’nin çağrısı, MHP’den kopan İYİ Partililere ‘af’ olarak algılandı. İYİ Parti kurultayı, Bahçeli’nin çağrısının gölgesi altında toplandı.

EVE DÖN ÇAĞRISI

2- 7 Ağustos 2020 tarihinde ise, Bahçeli, Akşener’e ‘eve dön’ çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çağrıya güçlü bir destek verdi.

KOMŞU OLALIM DAVETİ

3- Daha önce İYİ Partililere, MHP’ye dönmeleri yönünde çağrı yapan Bahçeli bu kez komşu olmaya davet etti. “Yerel iktidarda komşu olalım” dedi.

Bu çağırılardan ne çıkıyor?

Yazının Devamını Oku

Akbelen eylemcileri PKK istismarına tepki göstermeli

11 Ağustos 2023
Terör ve şiddete bulaşmadığı sürece demokratik eylem haktır.

Marjinal grupların sızmasına rağmen Akbelen’deki eyleme de o gözle baktım. Ta ki PKK liderlerinden Duran Kalkan, Akbelen’i selamlayana kadar. PKK, Akbelen’den bir Gezi eylemi çıkarma hedefini ortaya koyana dek.

Gezi 28 Mayıs’ta başlamıştı. 3 Haziran’a kadar bir çevre eylemi havasındaydı. FETÖ’cü teröristlerin çadırları yakma provokasyonu, marjinal grupların Gezi’nin kontrolünü ellerine geçirmeleri, terör örgütlerinin geziyi kullanma çabalarıyla birlikte, Gezi çevre eylemi olmaktan çıkıp bir kalkışma girişimine dönüştü.

AKBELEN TEPKİ GÖSTERMELİ

Duran Kalkan, PKK lekesini Akbelen’e sürmeye çalışıyor. Akbelen eylemcileri eğer gerçekten ağaçların kesilmesine karşıysa PKK’ya karşı çıkmaları gerekiyor. Ormanları yakan terör örgütü PKK’ya tepki göstermeleri gerekiyor. Duran Kalkan’a, “Sen eli kanlı bir teröristsin. Biz PKK’ya da, PKK terörüne de karşıyız. Bizim eylemimizi kirletmene izin vermeyiz” demelerini bekliyorum. Ama PKK’ya ses çıkarmazlarsa, eylemlerinin üzerine PKK gölgesinin düşmesine engel olamazlar.

GEZİ NEYİ DEĞİŞTİRDİ

Duran Kalkan Gezi’yi kutsamaya çalışıyor ama Gezi Türkiye’ye pahalıya mal oldu. Gezi olayları 28 Mayıs 2013’te başladı. Niye mayıs ayı? Çünkü mayıs ayında Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün, Akkuyu Nükleer santralının temeli atılmıştı. Türkiye’ye nazar boncuğu takılması gereken bir aydı mayıs ayı.

Yazının Devamını Oku

Anketten ne çıktı, İmamoğlu kazanacak mı kaybedecek mi

10 Ağustos 2023
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanlığı’na mı aday olacak yoksa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı mı tercih edecek?

Seçimden sonra bu soruya cevap arıyoruz. İmamoğlu yurt gezilerine çıkınca, gözü CHP Genel Başkanlığı koltuğunda yorumları yapıldı. Son göstergeler ise rotayı İstanbul’a çevirdiği yönünde.

Peki, İmamoğlu İstanbul’a aday olursa kazanabilecek mi? İstanbul seçmeni İmamoğlu’nu başarılı buluyor mu?

Yerel seçimlere gidilirken bu konuda Betimar’ın çok yeni bir araştırması var. Fırından çıkmış taze ekmek gibi, dumanı üstünde tütüyor. Gürkan Duman’ın sahibi olduğu Betimar Araştırma son seçimler başta olmak üzere son dönemdeki isabetli tahminleri ile kendini kanıtlayan bir anket firması. O nedenle verileri buna göre değerlendirin.



İKİ KRİTİK NOKTA

Yazının Devamını Oku

AK Parti araştırma yaptırıyor

9 Ağustos 2023
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimi kazandı ama AK Parti oylarındaki gerilemenin nedenlerini tespit etmek için kolları sıvadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52 oy oranı ile seçimden zaferle çıktı. Ama AK Parti’nin oyları yüzde 35’e geriledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oylardaki gerilemenin araştırılacağını açıklamıştı. Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, seçim sonuçlarına ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı. Şimdi ise oylardaki düşüşün nedenlerini tespit etmek için kapsamlı bir araştırma yapılıyor. Seçimi kazanan araştırıyor ama seçimi kaybeden muhalefetin öyle bir çabası yok.

Seçimden bu yana CHP’de ne oluyor? Koltuk kavgası yaşanıyor. Kılıçdaroğlu mu İmamoğlu mu mücadelesi veriliyor. Diğer muhalefet partileri de farklı değil. Muhalefet, biz bu seçimi neden kaybettik sorusunun cevabını araştırmıyor. O nedenle önümüzdeki seçimleri de kaybedecekler.

30 BÜYÜKŞEHİRDE ANKET

AK Parti ilk planda 30 büyükşehirde araştırma yaptırıyor. AK Parti oylarındaki gerilemenin nedenlerini tespit etmeye çalışıyor. 30 büyükşehir bittikten sonra bu kez kalan illerde araştırma yapılacak. Bu araştırmada hangi başlıklar ön plana çıkıyor onları aktaracağım. Ama 7 Ekim tarihindeki AK Parti kongresinden sonra bu kez ikinci bir araştırma için düğmeye basılacak. Belediye başkan adaylıkları için çalışma yapılacak.

ÖN PLANA ÇIKAN BAŞLIKLAR

AK parti oylarındaki gerilemenin üç başlığı şöyle:

1- Ekonomi

2- Suriyeli sığınmacılar

Yazının Devamını Oku

İmamoğlu Alevi oylarına göz dikti

8 Ağustos 2023
EKREM İmamoğlu’nun CHP’nin eski üç genel başkanı ile buluşması çok konuşulmuştu.

Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın, İmamoğlu’na İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olup yeniden kazanmasını tavsiye etmişlerdi. “Önce İstanbulu kazan, sonra CHP’ye genel başkan olursun. Eğer İstanbul’u kaybedersen CHP’ye genel başkan olman da zor olur” şeklinde bir çerçeve çizmişlerdi.

NE EVET NE HAYIR

Toplantıya katılan genel başkanlar, İmamoğlu’nun CHP Genel Başkanlığı’na adaylığı konusunda izlenimlerini, “Ne evet dedi ne hayır dedi” diye paylaşmışlardı.

İmamoğlu tereddütle konuşunca Murat Karayalçın, genel başkanlık konusunda bir hamle yapmıştı.

CESUR BAŞKAN TEMASI

Ekrem İmamoğlu, yeniden kolları sıvadı ve yurt gezilerine başladı. Dikkat ettiniz mi? “cesur başkan” diye karşılanıyor. İmamoğlu yeterince cesur değil diye eleştirildiği için, “cesur başkan” teması üzerinden yürümeyi tercih etmişler.

İMAMOĞLU’NUN ALEVİ ÇIKARMASI

Elazığ ve Tunceli’den sonra Çanakkale’yi ziyaret edeceği söyleniyor. Aleviler

Yazının Devamını Oku