Abdulkadir Selvi

Mehmet Şimşek yönetimi Türkiye’nin görünümünü değiştirir mi

31 Temmuz 2023
En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim.

Yeni ekonomi yönetiminin en büyük şansı Cumhurbaşkanı Erdoğan. Neden? Çünkü arkalarında seçimden zaferle çıkmış, 5 yıllık süre boyunca ülkeyi yönetecek olan güçlü bir lider var. 

Ekonomide çok parlak kararlar alabilirsiniz ancak ülkede siyasi istikrar ve bu kararların arkasında duracak güçlü bir siyasi irade yoksa bir yere kadar başarılı olursunuz. Hiç unutmuyorum, Tansu Çiller ekonomik kararlar açıklıyordu. Yabancı ekonomi ajanslarından birinin muhabiri, “Bu hükümetin ömrü ne kadar sürecek? Bu kararları uygulamaya ömürleri yetecek mi?” diye sormuştu.

ERDOĞAN’IN DESTEĞİ

Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek ya da Hafize Gaye Erkan yabancı yatırımcılarla masaya oturduklarından böyle bir soru ile karşılaşmayacaklar. Önlerinde bir belirsizlik yok. Önlerinde 5 yıllık bir süre ve arkalarından güçlü bir lider var.
İzlediğim kadarıyla Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetimi bunu çok iyi değerlendiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta güçlü bir şekilde desteğini hissettiriyor. En son Merkez Bankası Başkan Yardımcılıklarına yapılan atamalarda olduğu gibi.

GÖMLEĞİN İLK DÜĞMESİ

Mehmet Şimşek, bakanlık görevini devralırken, “Rasyonal zemine dönüş dışında hiçbir seçenek kalmamıştır” deyince, geçişin kademeli ve dengeli olacağının altını çizince, gömleğin ilk düğmesi doğru iliklendi demiştim.

ŞİMŞEK’İN CDS VURGUSU

Yazının Devamını Oku

İYİ Parti ve HDP seçimlere tek başına girmeyi tartışıyor

28 Temmuz 2023
BU yazıda yerel seçimlere dönük olarak İYİ Parti ve HDP’den iki önemli kulis haberi vereceğim. Ama önce ittifaklara ilişkin hava nasıl, ona bakmak istiyorum.

Henüz seçim iklimine girilmedi ama Ümit Özdağ ile yaptığı gizli anlaşma Kılıçdaroğlu’na duyulan güveni sarstı. Yüzde 2 oyu olan Ümit Özdağ’a biri İçişleri Bakanlığı olmak üzere 3 bakanlık ve MİT’i veren Kılıçdaroğlu, yüzde 10 oyu olan HDP’ye ne verdi diye soruluyor.

İTTİFAKSIZ KAYBEDİYOR

Ama asıl sorun yerel seçimlere ilişkin yaşanacak. CHP 25 yıl sonra İstanbul ve Ankara’yı İYİ Parti ve HDP ile yaptığı ittifak sayesinde kazandı. İttifaksız kaybediyor. 31 Mart’ta yerel seçimler var. CHP, ittifak yaptığı zaman kesin alacak diye bir tablo yok ama ittifak yapmadığı takdirde İstanbul ve Ankara’yı kaybediyor.

KARA KEDİ GİRDİ

CHP yerel seçimlere iki sıfır yenik çıkıyor.

1- CHP seçimlerde yaşanan yenilginin ve arkasından patlak veren Kılıçdaroğlu-İmamoğlu krizinin etkisiyle moral çöküntüsü yaşıyor. İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu rakip konumuna düştüler.

Mansur Yavaş ise seçimlerden sonra Kılıçdaroğlu ile mesafeli. İkili görüşme yapmadılar, belediye başkanları toplantısında ise Mansur Yavaş, Kılıçdaroğlu’na karşı mesafeliydi.

Başkanlar ile

Yazının Devamını Oku

İmamoğlu neden gelgit yaşıyor

27 Temmuz 2023
Kılıçdaroğlu üç açıklama yaptı.

1- Ümit Özdağ’la yaptığı gizli ittifakı itiraf etti. Ümit Özdağ’a biri İçişleri Bakanlığı olmak üzere üç bakanlık ve MİT Başkanlığı verdiğini kabul etti. Ümit Özdağ’la gizli anlaşmasından Meral Akşener’in de 6’lı Masa’nın diğer ortaklarının da hatta CHP’deki birinci adamı olan Faik Öztrak’ın da bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu’na yönelik büyük bir güvensizlik oluştu. Ümit Özdağ’a bunu veren, HDP’ye ne verdi sorusu gündeme geldi.

Kemal Bey’in güvenilirliği darbe yedi.

CHP’DE TEMİZ BİRİ YOK MU

2- Geçmişi temiz biri çıksa hemen bırakırım” sözünün hedefi Ekrem İmamoğlu’ydu. İmamoğlu’na sübliminal olarak, “Geçmişin temiz değil” mesajını verdi. Ama ifade ediş şekli yanlıştı. CHP ailesini töhmet altında bıraktı. O nedenle bu çıkışı Bumerang etkisi yaptı, döndü Kılıçdaroğlu’nu vurdu. Önder Sav bile başını çıkardı. “Bu söz, CHP’de geçmişi temiz olan yok demek anlamında algılanır” dedi.

SEVİYESİZCE HAKARET EDİYORLAR

Seçimlerden sonra CHP’ye yakın gazetecilerin bir kısmı Kılıçdaroğlu’na çok ağır hakaretlerde bulundular. “Merzifonlusu ünlü bir canlı” diyen seviyesiz gazetecinin benzetmesini bir tarafa bırakıyorum. “Saksı” diyeni, “Pişkin” diye saldıranı unutmadık. Ne biçim bir öfkeymiş ki, “Kemal Bey aklını kaybetmiş gibi” denildi. “Dedikoducu teyze gibi” benzetmesi yapıldı. Daha düne kadar cumhurbaşkanı adayı gösterdikleri Kılıçdaroğlu’na, “Kafayı fena yemiş” diye saldırdılar.

Bunlar çok çirkin sözler. Değil Kılıçdaroğlu’na, hiçbir lidere söylenmemesi gereken sözler. Eleştirinin de bir seviyesi olur. Kılıçdaroğlu dediğiniz kişi yüzde 48 oranında oy almış, 25 milyonun desteğini sağlamış birisi. En azından ona oy verenlere saygınız olsun.

MUHALİF GAZETECİLERİ 

Yazının Devamını Oku

CHP Kurultayı ertelenir mi Kılıçdaroğlu kazanır mı

26 Temmuz 2023
CHP grup toplantısını izlemek üzere Meclis’teydim.

Seçimden önce Kılıçdaroğlu, kalabalık bir heyetle gelirdi. Meclis’e gelişi sırasında karşılayanlar, grup toplantısına girerken kendisine eşlik edenler ve Kılıçdaroğlu ile aynı karede gözükmek için kafasını uzatan milletvekilleri ve gazeteciler olurdu. Bu kez Kılıçdaroğlu’nun yanında Grup Başkanı Özgür Özel, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile Meclis’teki özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü vardı. Kılıçdaroğlu ve Özgür Bey’le selamlaştık. Grup salonunda da haliyle eski coşkulu hava yoktu. Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı, iktidarı hedef alan bir konuşma yaptı. Partiçi meselelere girmedi. İyi de yaptı.

GAF YAPIYOR

Zaten partiyle ya da 6’lı İttifak’la ilgili hangi konuya girse bir açık veriyor. Bir haftadır gaf üstüne gaf yapıyor. Ümit Özdağ ile gizli protokolden tutun, “Geçmişi temiz biri çıksa hemen bırakırım” açıklamasına kadar. Böyle bir söz söylenir mi? CHP’nin tamamını töhmet altında bıraktı.

İMAMOĞLU’NU HEDEF ALDI

Ama asıl İmamoğlu’na yönelik söylenmiş bir söz. Kılıçdaroğlu’nun bırakmasını isteyen kim? Ekrem İmamoğlu. İmamoğlu’na açıkça, “Senin geçmişin temiz değil” diyor. Bunlar kavgada söylenmeyecek sözler. Ama Kemal Bey son haftaya girildiğinde özgüvenini kaybetmeye başladı. Panikledi. Kılıçdaroğlu’nu eleştirebilirsiniz. Hatta istifasını isteyebilirsiniz. Hatta seçim gecesi istifa etmesi gerekiyordu. Ama hakaret edemezsiniz. Muhalif bazı gazeteciler bu konuda çok kötü bir sınav verdiler. Türkiye Cumhuriyeti’ne cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdikleri Kılıçdaroğlu’na çok çirkin benzetmeler yaptılar. Kınıyorum.

KILIÇDAROĞLU KAZANACAK

Demirel, “Siyasetin ilacı başarıdır” derdi. Hakikaten öyle. Kılıçdaroğlu seçimi kazansaydı heykelini dikerlerdi. Şimdi gelen vuruyor giden vuruyor. CHP’de “vefa” sadece İstanbul’da bir semtin adıymış. A Takımı Kılıçdaroğlu’nu terk etti. Parti Meclisi’nde azınlığa düştü. Ama delege seçimlerini Kılıçdaroğlu taraftarları alıyor. Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ile bir kurultay yarışına girer mi? Daha önce, “Yarışmam” demişti. O kanaati değişti mi bilmiyorum. Ama kurultayı Kılıçdaroğlu kazanır. Ondan sonra CHP’de dengeler yeniden kurulur.

İMAMOĞLU-

Yazının Devamını Oku

Ümit Özdağ’la gizli anlaşma yerel seçim ittifakını sarstı

25 Temmuz 2023
ÜMİT Özdağ, Kılıçdaroğlu ile yaptıkları gizli anlaşmayı açıklayınca, fikirleri ile uyuşmasam da Ümit Özdağ sözlerinin arkasında durur, demiştim.

Ümit Özdağ sözlerinin arkasında durdu. Kılıçdaroğlu ise gizli anlaşmayı doğruladı. Ümit Özdağ’la biri İçişleri Bakanlığı olmak üzere üç bakanlık ve MİT Başkanlığı konusunda gizli anlaşma yaptıklarını açıkladı.

6’lı Masa’nın ortakları Meral Akşener ile Ahmet Davutoğlu derin bir aldatılmışlık duygusu yaşadı. Kılıçdaroğlu’na güvenip Ümit Özdağ’ı yalanlayan Faik Öztrak ofsayta düştü. İYİ Partili Turhan Çömez, Kılıçdaroğlu’nu Ankara’nın karanlık dehlizlerinde pazarlık yapmakla suçladı.

YEREL SEÇİMLER TEHLİKEYE GİRDİ

CHP’den ve 6’lı Masa liderlerinden gizli olarak yapılan bu anlaşmanın iki sonucu oldu.

1- Kılıçdaroğlu’nun siyasetteki en büyük başarısı, her biri farklı bir uçta olan 6’lı Masa’yı bir araya getirmesiydi. Ümit Özdağ ile gizli anlaşma Kılıçdaroğlu’na olan güveni sarstı. Derin bir aldatılmışlık duygusunun yaşanmasına neden oldu.

2- Yerel seçim öncesinde CHP’nin en büyük umudu yine ittifak. Kılıçdaroğlu, “6’lı değil, yeri gelirse 16’lı da 26’lı da masa kurarım” demişti. Kılıçdaroğlu’na güven sarsıldığı için yerel seçimlerde ittifak kurulması sıkıntıya girdi.

KILIÇDAROĞLU HDP İLE GİZLİ ANLAŞMA YAPTI MI?

Kılıçdaroğlu,

Yazının Devamını Oku

İmamoğlu CHP’de kalır mı, parti kurar mı?

24 Temmuz 2023
DOĞRUSU Ekrem İmamoğlu’nun bu kadar cesur olacağını tahmin etmemiştim.

Belediye Başkanları toplantısında 10 kaplan gücünde çıkış yaptı.

1- Ekrem İmamoğlu kürsüye çıktı ve Zoom üzerinden yaptığı toplantıyı savundu. Toplantıyı “etik dışı” bulduğunu belirten Kılıçdaroğlu’na, “Etik dışı bir şey görmüyorum” diye yanıt verdi. Ama “Asıl bu toplantının yapılması değil, gizlice kaydedilip servis edilmesi etik dışıdır” demesini beklerdim. Zoom’un bu ayağı eksik kalmış.

2- İmamoğu kürsüden Kılıçdaroğlu’nun yüzüne bakarak, “Biz sizinle görüşmüştük. Değişim olacaktı. Değişim olmadığı için yerel seçimleri kaybetme riskimiz arttı” deme cesaretini gösterdi.

3- Oturumu yöneten Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın, “Konuşmanızı toparlayın” uyarısına, sert bir şekilde “Bırakın konuşayım” diye tepki gösterdi.

4- Kendisini hedef alan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na, “Seninle istersen şimdi, dışarıda konuşalım” diye meydan okudu. İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu hakkında da “Erkek olsa başka konuşurdum” demişti.

İMAMOĞLU PARTİ KURAR MI?

Mesleğe başladığımda bir süre Demirel’i izlemiştim. Baba olsaydı, bu durum için “Vazo çatladı canım” derdi. Bence vazo çatladı, bir daha su tutmaz. Peki bu durumda İmamoğlu ne yapar? Hürriyet’in 10 sorusunda Kılıçdaroğlu’na, “Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul’a tekrar aday yapar mısınız?” diye sormuştum. “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Sayın İmamoğlu’dur” yanıtını vermişti.

NE ZAMAN KURAR

Yazının Devamını Oku

İmamoğlu, gizli kayıtla ilgili suç duyurusunda bulunacak mı

21 Temmuz 2023
CHP’de kılıçlar çekildi.

Kurultay savaşı başladı. Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun kıran kırana savaşı başladı. Artık partide iki uç var. Birinin liderliğini Kılıçdaroğlu yapıyor, diğerinin lideri ise Ekrem İmamoğlu. Ekrem İmamoğlu’nun Zoom üzerinden yaptığı toplantının kaydedilip sosyal medyaya servis edilmesiyle birlikte CHP’deki mücadele yeni bir aşamaya taşınmış oldu.

CHP’de kaset savaşları başladı. Aslında bunun ilk işareti Tanju Özcan’ın, Kılıçdaroğlu’nun kapalı bir toplantıdaki ses kaydını yayınlamasıydı. Ama Zoom üzerinden yapılan toplantının kaydedilip yayınlanması ile kirli bir savaş başlamış oldu.

KASET SİYASETİ

CHP’de koltuklar kasetle el değiştiriyor, CHP’de parti içi tasfiyeler kasetler üzerinden yaşanıyor.

CHP’de siyaset kasetlerle dizayn ediliyor dersek yanlış olmaz.

Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanlığı’na bir kasetle geldi. Deniz Baykal bir kasetle tasfiye edilip Kılıçdaroğlu kasetle CHP Genel Başkanı yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nun önünde engel olarak görülen Muharrem İnce üretilmiş bir kasetle cumhurbaşkanlığı yarışından çekilmek zorunda bırakıldı.

Kılıçdaroğlu

Yazının Devamını Oku

CHP’de FETÖ yöntemleri devrede

20 Temmuz 2023
EKREM İmamoğlu’nun CHP’nin ağır toplarıyla Zoom üzerinden yaptığı toplantı bir gece yarısı internete sızdırıldı.

İmamoğlu, seçimlerden önce Kılıçdaroğlu’nun ‘A takımı’nda yer alan ancak seçimden sonra birlikte hareket ettiği isimlerle Parti Meclisi’nin toplantıya çağrılması için toplanan imzalarla, kurultay sürecini görüşüyor.

İSTİFA ETMELİLER

Toplantıya katılan isimlerden Bülent Tezcan, Engin Altay, Onursal Adıgüzel, Tekin Bingöl daha önce Kılıçdaroğlu’nun ‘A takımı’nda yer alıyordu. Özgür Özel ise CHP Grup Başkanı, Gökhan Günaydın Grup Başkanvekili olduğu için aynı zamanda Kılıçdaroğlu’nu temsil ediyorlar. O nedenle dünkü MYK toplantısında Özgür Özel ve Gökhan Günaydın’ın istifaları istenmiş. Hem Kılıçdaroğlu’nu temsil edeceksiniz hem Kılıçdaroğlu’nu devirmek için çalışacaksınız. Bu ilkesizlik demektir. Derhal istifa etmeliler.

Basına sızdırılan bölümünde diyeceğim çünkü toplantının tamamı bu değil. Sadece PM’nin toplanması için alınan imzalar ve sunulacak mektup ile kurultay hazırlıklarının ele alındığı 14 dakikalık bir bölüm servis edilmiş. “Yüzyılın ihaneti” adı verilmiş.

Toplantının sızdırılan bölümündeki konuşmalara bakıldığında, Kılıçdaroğlu’nu devirmek ve kurultayı kazanmak için bir hazırlık yapıldığı görülüyor.

CHP’DEN TEPKİ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak toplantıyı doğru bulmadıklarını ve haberlerinin olmadığını söyledi. Bu ilk değil, aldığım bilgiye göre ikinci toplantıymış. Ama ilk toplantıdan da Kılıçdaroğlu’nun haberi olmuş. Belli ki içlerinde köstebeği var. CHP’nin bu toplantıyı doğru bulmaması doğru ama doğru olmayan bir şey daha var. Faik Öztrak’ın gizli toplantının kaydedilip servis edilmesini de doğru bulmadıklarını söylemeleri gerekiyordu. Usule itiraz etmeleri beklenirdi.

FETÖ YÖNTEMİ

Yazının Devamını Oku