Abdulkadir Selvi

OVP’de hedefler rasyonel mi

7 Eylül 2023
Ulusal ve uluslararası piyasaların merakla beklediği Orta Vadeli Plan’ın sunumu nedeniyle düzenlenen programı izlemek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeydim.

Her şey tıkır tıkır işledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tam 14.00’te salonda yerini aldı. Program planlandığı saatte sona erdi.

MESAJINI VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan salonda sağına Cevdet Yılmaz’ı soluna Mehmet Şimşek’i oturtarak piyasalara mesajını verdi. Ama yetinmedi. Bir de konuşmasında, “Hükümet olarak Orta Vadeli Plan’ın arkasındayız” diyerek bunu pekiştirdi.

UFUK VERİCİYDİ

Cumhurbaşkanı siyasi ve ekonomik olarak güçlü mesajların yer aldığı bir konuşma yaptı. Yeni dönemin ekonomi tercihleriyle örtüşen bir perspektif çizdi. O açıdan Erdoğan’ın konuşması doyurucu ve ufuk vericiydi. Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarına tekrar döneceğim. Bu aşamada Cevdet Yılmaz’ın OVP ile ilgili açıklamalarına değinmek istiyorum.

YAPISAL REFORM TAKVİMİ

Muhalif ama önemli bir iktisatçı olan

Yazının Devamını Oku

Üç gizemli adam ne konuştu

6 Eylül 2023
Dünyanın gözü Soçi’de Erdoğan-Putin görüşmesinin üzerindeydi.

Ama benim gözüm daha çok Putin’in, Rusya’nın, Lavrov’un, Şoygu’nun üzerindeydi. Tahıl Koridoru’ndan ziyade Ukrayna savaşının Rusya’yı nasıl etkilediğini ölçmeye çalışıyordum.

Belki de o duygunun etkisiyle Soçi Havaalanı’na indiğimizde etrafımızın hava savunma sistemleri ile donatıldığını görmeyi umuyordum. Gözlerim füze başlıklarını aramadı dersem yalan olur. Ama deniz kenarında, yeşilliklerin hâkim olduğu bir Karadeniz şehrine inmenin ötesinde bir farklılık göremedim. Şehrin içinde ne kontrol noktası gördüm ne savaşı anımsatacak bir faaliyet.

TATİL ŞEHRİ

Çokça tatilciyle karşılaştık. Kimi denize gidiyor kimi denizden dönüyordu. Daha önceki geldiklerimde güzelliği ile dikkat çeken Rusların fit görüntüsü dikkatimi çekerdi. Refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte vücutları kalınlaşmış.

PUTİN SICAKTI

Erdoğan ile Putin daha önce sanatoryum olarak kullanılan, son yıllarda devlet başkanlığı ofisine dönüştürülen bir yapıda bir araya geldiler.

Putin soğuk bir lider ama kanı Erdoğan’ı karşılaması çok sıcaktı. Bu samimi karşılama Tahıl Koridoru’nun çözüldüğü anlamına gelir mi diye sorduğumuzda bizim diplomatlarımız ihtiyatlı olmamızı tavsiye ettiler. Zaten görüşmenin sonucu onları doğruladı. 

Basın toplantısı sırasında hem Putin’in hem Rus heyetinin özgüveni yerindeydi. Oysa Ukrayna’da işler çok iyi gitmiyor. Rus heyetinin bu tavrı bana bu savaşın daha uzun süre devam edeceği izlenimi verdi.

Yazının Devamını Oku

Tahıl koridoru ve bu savaş ne olur

5 Eylül 2023
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Soçi’ye uçarken kafamızdaki sorulardan biri iki lider ortak basın toplantısı yapacak mı, biz basın toplantısına alınacak mıyızdı?

Savaş nedeniyle Rusya tarafı Putin’in olduğu programlarda olağanüstü önlemler aldığı için böyle düşünmemiz normaldi. Uçak havalanırken İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a ilk sorumuz bu oldu. Basın toplantısına alınmamız için İletişim ekibinin çaba gösterdiğini söyledi. Tabii Putin ile Erdoğan’ın ortak basın toplantısı yapacak olması aynı zamanda ‘Tahıl Koridoru’nda anlaşma umudunun olduğunun bir işareti olabilirdi. Gazeteciler olarak her tavırdan, her cümleden bir sonuç çıkarmaya çalışıyorduk.



SOÇİ GÖZLEMLERİ

İstanbul-Soçi arası 1.5 saat sürdü. Soçi Havaalanı’na indiğimizde güneşli ılık bir hava vardı. Yemyeşil bir kent. Karadeniz yine dalgalıydı. Tek tük denize girenler vardı. Bizim gibi kumsalı büyük plajlarını görmedim. Savaş nedeniyle Rusların bir kısmı tatillerini Soçi’de yapıyor. Ama Soçi Antalya ile kıyaslanabilecek bir yer değil. Bizim Karadeniz’deki şehirlerimize daha yakın. Soçi’nin kent merkezinde savaş havası hissedilmiyor. İnsanlar günlük yaşamında. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyu geçerken Rusların bir kısmı cep telefonunun kamerasıyla çekim yapıyordu. Soçi halkı Erdoğan’ın konvoyuna yakın ilgiliydi.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı

Yazının Devamını Oku

Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde tahıl koridorunda son durum

4 Eylül 2023
Tahıl koridoru nedeniyle dünyanın gözü bugün Erdoğan-Putin görüşmesinden gelecek haberde olacak. Ben de bu önemli zirveyi izlemek üzere Soçi’de olacağım.

Ama sadece tahıl koridoruyla ilgili gelişmeleri takip etmeyeceğim. Savaş nedeniyle zor bir dönemden geçen Putin’i gözlemleme imkânım olacak. Wagner lideri Progojin’in ortadan kaldırılmasından sonraki havayı koklama fırsatını yakalayacağım.

PUTİN GÖZLEMLERİM

Daha önce Gazprom ile Enerji Bakanlığı’nın ortak bir programı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine katıldığım Moskova’daki cami açılışı nedeniyle Putin’i bir süre gözlemleme imkanım olmuştu. O zaman Putin demek Rusya demekti. Belki oradaki izlenimlerim beni Putin’i anlatan kitapları okumaya teşvik etti. Putin’in iki dönemi var. Bir, Putin’i Putin yapan St. Petersburg dönemi ikinci ise Yeltsin’le başlayan Rusya’nın kaderini ele aldığı Moskova dönemi. Sanıyorum Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Putin’in üçüncü dönemi yaşanıyor. Bana Putin’i tek kelime ile anlat deseler, “Güç” derim. Sadece gücü kullanma değil, gücün akıllıca yönetimi de var Putin’de. Ukrayna savaşı ile saplandığı bataklık nedeniyle Putin, büyük bir sınamadan geçiyor.

TEMKİNLİ AMA UMUTLU

Tekrar Erdoğan-Putin görüşmesine dönecek olursak. Tahıl koridoru nedeniyle dünya iki dudağının arasından çıkacak söze odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise hem Zelenski ile hem Putin’le görüşebilen ve tahıl koridoru sorununu çözebilecek tek isim. Tahıl koridoru konusunda Ankara temkinli ama umutlu.

FİDAN’IN TEMASLARI

Bugün yapılacak Erdoğan-Putin görüşmesinden önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ukrayna ve Rusya’da yaptığı temaslara değinmekte yarar var. MİT Başkanı olduğu dönemde istihbarat diplomasisini Türkiye’ye kazandıran Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı olarak mekik diplomasisinde önemli ilerlemeler sağlıyor.

SURİYE İLE EKONOMİ

Yazının Devamını Oku

Meral Akşener İYİ Parti’ye karşı

1 Eylül 2023
Akşener, 26 Ağustos’ta Afyon’da siyasetin ‘büyük taarruz’unu başlatıyor edasıyla konuştu.

İktidar ve muhalefet ayrımı yapmadan, yerel seçimlere ittifak yapmadan partilerin kendi başına girmeleri yönünde çağrı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Bahçeli’ye, Kılıçdaroğlu’ndan muhalefet partilerine kadar seslendi.

“Gelin tüm siyasi partiler, hep birlikte ayrı ayrı seçimlere girelim. Biz varız, sizleri de bekleriz. Bütün siyasi partiler cesaretiniz varsa her biriniz tek tek AK Parti Genel Başkanı Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli, Sayın Kılıçdaroğlu hepinize birden sesleniyorum, hadi her birimiz ayrı ayrı girelim” dedi.

Bunun üzerine Millet İttifakı bitti, İYİ Parti seçimlere tek başına girecek yorumları yapıldı.

SÖZÜNÜN MÜREKKEBİ KURUMADAN

Akşener kürsüden indi. Kendisini takip eden gazetecilerle bir araya geldi.

“Her ilde aday çıkaracağınız konusu İstanbul ve Ankara’yı da kapsıyor mu?” diye soruldu, “Bazı yerlerde bazı anlaşmalar yerelde olabilir” dedi.

“Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı destekleyecek misiniz?” diye daha açık bir şekilde soruldu. Buna, “Bu iki arkadaşımızın karşısına aday çıkarılacak, çıkarılmayacak konusuna günü geldiğinde bakılır” diye karşılık verdi.

İYİ Parti Sözcüsü

Yazının Devamını Oku

Mehmet Şimşek OVP ile sahalara inecek

31 Ağustos 2023
EKONOMİ yönetimi son dönemde ardı ardına uygulamaya koyduğu kararlarla gemiyi yeniden rotasına sokmayı başardı.

Rezervlerdeki artıştan enflasyonda bir yol haritasının ortaya çıkmasına kadar ortaya konan somut gelişmeler, ekonomideki beklentileri ve iyimserliği artırdı.

Şu anda artık son şekli verilmeye çalışılan Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanmasıyla bir çeşit ekonomi yönetimi işin mutfak tarafını yani ev ödevini tamamlamış olacak.

KABİNE’YE SUNULACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında hazırlıkları sürdürülen OVP’nin, pazartesi günü Kabine’de görüşülmesinden sonra eylül ayının ilk haftasında kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Ulusal ve uluslararası yatırımcılar OVP’de belirlenen hedeflere odaklanmış durumda.

ŞİMŞEK OVP’NİN HEDEFLERİNİ PAYLAŞACAK

OVP’nin eylül ayının ilk haftasında açıklanması ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tabiri caizse sahalara inecek. Yıl sonu gerçekleşmeleri ve önümüzdeki üç yılı kapsayacak ekonomideki temel hedefleri hem bizlerle hem de yabancı oyuncularla paylaşacak.

ABD’DE YATIRIMCILARLA BİR ARAYA GELECEK

Ş

Yazının Devamını Oku

Erdoğan ile Bahçeli ittifakı mı konuştu

30 Ağustos 2023
Devlet Bahçeli’nin, Akşener’e “Seçimlere tek başına girmek istiyorsan gir. Elini tutan mı var?” şeklinde yanıt verdiği açıklamasında önemli olan bir nokta vardı. Dünkü Erdoğan-Bahçeli görüşmesinin temelini oluşturan da o cümleydi. Ancak o cümle tek yanlı değil. Nasıl mı? Anlatayım.

Devlet Bahçeli’nin, “Cumhur İttifakı’nın tüm bileşenleri 31 Mart 2024 seçimlerine heves ve heyecan içinde hazırlanarak, ortak akıl ve anlayış içinde işbirliğini sürdürecektir” dediği sıralarda Cumhurbaşkanı Erdoğan da AK Parti’nin MKYK toplantısında, “Yerel seçimlerden Cumhur İttifakı olarak başarıyla çıkacağımıza inanıyorum” diyor. Erdoğan’ın konuşmasında Cumhur İttifakı’na yaptığı vurgu MKYK üyelerinin dikkatinden kaçmıyor. Biz Erdoğan ile Bahçeli dünkü görüşmede ittifak konusunu ele aldı diyoruz ama iki lider temmuz ayında yaptıkları görüşmede zaten Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlere birlikte hazırlanması konusunda mutabakata varmışlar.

Seçimden sonra 6’lı Masa’da yaşanan kavganın, havada savrulan hakaretlerin, suçlamaların hiçbirisi Cumhur İttifakı’nda yaşanmadı. Erdoğan ve Bahçeli’nin güçlü liderliği sayesinde tam bir güven içinde devam ediyor.

SEÇİM TAKVİMİ

Bu arada AK Parti yerel seçimlerle ilgili önhazırlıklarını sürdürüyor. AK Partili belediyelerin vaatlerinin gerçekleşme oranları, belediye başkanlarının performanslarıyla ilgili çalışmalar tamamlandı. Ama 7 Ekim’deki kongreden sonra düğmeye basılacak. Kasım ayının ilk haftasında belediye başkan aday adaylarının başvuruları alınacak. İkinci hafta ise adaylarla ilgili anket çalışması başlatılacak. Ocak ayında belediye başkan adaylarının açıklanması bekleniyor. Başta İstanbul ve Ankara’yı alarak cumhurbaşkanlığı seçiminde elde edilen başarının yerel seçim zaferiyle taçlandırılması hedefleniyor.

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

AK Parti büyükşehirler ve diğer illerin yanı sıra kıl payı kaybedilen yerlerle ilgili ayrı bir çalışma yapıyor. MHP’nin de Akdeniz bölgesinde son seçimlerde oylarını artırdığı iller var. Ama henüz ortak heyet oluşturulup il bazlı çalışmalara başlanılmadı.

AKŞENER YENİ AÇIKLAMAYA HAZIRLANIYORMeral Akşener’in, her partinin seçimlere ayrı ayrı girmesi yönündeki çağrısına Devlet Bahçeli, “Seçime ayrı girmek isteyenlerin elinden tutan, önüne geçen yoktur” diye 10 numara bir yanıt verdi.

Meral Akşener

Yazının Devamını Oku

Akşener’den, İstanbul ve Ankara’da işbirliği sinyali

29 Ağustos 2023
Meral Akşener’in Afyon konuşmasından sonra siyaset tek bir soruya kilitlendi.

O nedenle Ankara kulislerinde bu sorunun yanıtını aradım.

O soru neydi? İYİ Parti yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara’da işbirliği yapacak mı? Meral Akşener, cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiği Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı destekleyecek mi? İYİ Parti, İstanbul ve Ankara’da belediye başkan adayı çıkaracak mı?

Meral Akşener’in Afyon’daki, “Gelin tüm siyasi partiler, hep birlikte ayrı ayrı seçimlere girelim. Biz varız, sizleri de bekleriz. Yerel özellikler ve talepler doğrultusunda, elbette işbirlikleri olabilir. Ama bütün siyasi partiler, o cesaretiniz varsa her biriniz tek tek AK Parti Genel Başkanı Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli, Sayın Kılıçdaroğlu hepinize birden sesleniyorum, hadi her birimiz ayrı ayrı girelim” çağrısından sonra gözler İstanbul ve Ankara’ya odaklandı.

İYİ PARTİSİZ KAZANAMIYOR

Siyasetin bir matematiği var. İYİ Parti’nin desteği olmadan CHP, İstanbul ve Ankara’da seçimleri kazanamıyor. İYİ Parti’nin desteği hayati derecede önemli.

Peki Akşener’in bu konuşmasından sonra ittifak olayı bitti mi? İYİ Parti İstanbul ve Ankara’da İmamoğlu ve Yavaş’ı desteklemeyecek mi? İYİ Parti kulislerinde yapılan değerlendirmeleri aktarıyorum. İYİ Parti’de bir grup tüm seçim çevrelerinde kendi adayı ile girilmesinden yana. Ancak çok güçlü değiller.

YEŞİL IŞIK YAKTI MI

Ekrem İmamoğlu

Yazının Devamını Oku