Abdulkadir Selvi

Çalışma Bakanı’ndan yeni açıklamalar var

19 Eylül 2023
Bir grup gazeteci kahvaltıda Çalışma Bakanı Prof.Dr. Vedat Işıkhan ile bir araya geldik.

Vedat Işıkhan bakan olmadan önce de akademisyen kimliği ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyesi olarak çalışma hayatıyla ilgili düzenlemelere katkı yapan isimlerdendi. O nedenle sürecin içinden geliyor. Ayrıca bilgisi ve kucaklayıcı tarzıyla da çalışma hayatına pozitif yönde katkı yapıyor.



EMEKLİLERİN BEKLENTİSİ

Vedat Işıkhan’la haliyle çalışma hayatının sorunlarını konuştuk. Tabii ki ilk sırada emeklilere zam konusu vardı. Her zaman gündeme getiriyorum. Emeklilere yapılan zam yetersiz kaldı. Emekliler bu ülkede istikrarın adreslerinden biri. Türkiye’nin geçmişte yaşadığı zorlukları bildikleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı hizmetleri en iyi onlar takdir ediyor. Ama temmuz zammıyla birlikte gönül bağlarında bir kopma yaşandı. O nedenle emeklileri sayıdan ve rakamdan ibaret görmemek lazım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözüyle ise yeniden umutlandılar. “Erdoğan söz verdiyse yapar” diyorlar.

BAKAN IŞIKHAN’IN AÇIKLAMASI

Çalışma Bakanı

Yazının Devamını Oku

ABD ile İran anlaşıyor mu? Paşinyan ne yapıyor?

18 Eylül 2023
Seçimden sonra muhalefet cephesindeki gelişmeler öyle ateşli ki, dış dünyada neler olup bittiğine fazla zaman ayıramıyoruz.

Oysa dostlar düşman oluyor, düşmanlar dostluk köprüleri kuruyor. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi tecrübeli bir liderin Türkiye gemisinin dümeninde olması çok önemli.

Ukrayna savaşından önce Ermenistan’ın ABD ile ortak tatbikat yapacağı söylense kimse inanmazdı. Paşiyan’ın, Putin’in Ermenistan topraklarına ayak bastığı anda savaş suçlusu olarak tutuklanmasını sağlayacak,”Roma Anlaşması”nı onaylatmak isteyeceği ise rüyada görülse inanılmazdı. Hadi bir adım daha ileri gidelim. İran’ın “Büyük şeytan” dediği ABD ile gizli işbirliği içine girdiği iddia edilse hemen yalanlanırdı.

ERDOĞAN’IN DÖRTLÜ ZİRVE ÖNERİSİ

Ama tüm bunlar yaşanıyor ve kısa bir süre sonra yeni müttefikliklerin ve yeni düşmanların sahneye çıkacağı bir tablo ile karşılaşacağız.

Türkiye tüm bunların farkında. Yani bir rüyadan uyanır gibi uyanmayacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Aliyev, Putin ve Paşinyan ile dörtlü zirve önerisinin altında bu yatıyor.

YENİ ZELENSKİ Mİ OLACAK

ABD, Paşinyan’dan yeni bir Zelenski yaratmaya çalışıyor. Ama Paşinyan, Zelenski’nin ve Ukrayna’nın durumunu görmüyor. NATO zirvesinde yalnızları oynayan bir Zelenski vardı. Ülkesi savaş halinde... Ve ilginç olanı bu savaşın ne zaman biteceğini Zelenski de bilmiyor. Bildiği tek şey savaşı devam ettirdiği sürece koltuğunu koruyacağı. Savaş bittiğinde Zelenski de olmayacak.

ABD, İran’a karşı 8 yıl boyunca savaştırdığı

Yazının Devamını Oku

Emekliye zam mı bir defalık ikramiye mi

15 Eylül 2023
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “En düşük memur maaşı için Cumhurbaşkanımız bize talimat verdi, konu hakkında çalışıyoruz” diye açıklama yapınca emekliler yeniden umutlandı.

Çünkü daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emeklilerimizden gelen serzenişlerin farkındayız. İnşallah bu konuda da gereken adımları yıl sonuna kadar atacağız” demişti. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, “Emeklilerle ilgili Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık, çalışmaya başladık” diye konuşmuştu.

Emeklilerle ilgili düzenlemenin sadece en düşük emekli maaşı alanlarla ilgili olmayacağı, emeklilerin tümünü kapsayacağı söyleniyor. Hem memur emeklileri hem SSK ve Bağ-Kur Emeklileri bundan eşit bir şekilde yararlanacak. Seyyanen bir zam yapılması bekleniyor.

Bunun için bir yasal düzenleme yapılacak.

BİR DEFAYA MAHSUS MU?

Buradaki kritik soru şu, bu bir defalığına mı mahsus olacak yoksa ocak ayına kadar geçerli mi olacak? Kulağıma gelen bilgiler bir defaya mahsus olacağı yönünde. Bunu Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı nedeniyle, “Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı ikramiyesi” olarak tanımlayanlar da var.

Tekrar ifade ediyorum. Kulağıma gelen bir defaya mahsus olacağı yönünde ama bu tatmin edici olur mu emin değilim.

YETMEZ AMA EVET DEĞİL

Emeklilerimiz zor durumda. Bir defalığına verilecek ikramiye emeklileri tatmin etmez. Çünkü hayat pahalılığı karşısında en çok onlar eziliyor. Bir defaya mahsus değil, yıl sonuna kadar yapılacak bir seyyanen zam onları rahatlatabilir.

Yazının Devamını Oku

İYİ Parti, Ankara ve İstanbul’da aday çıkaracak mı

14 Eylül 2023
Meral Akşener bütün illerde kendi adaylarını çıkaracaklarını ilan etti. Hatta İstanbul ve Ankara’nın kaybedilmesini dahi göze aldıklarını söyledi.

Ankara ve İstanbul için muhtemel belediye başkan adaylarının isimleri konuşulmaya başlandı. Ankara için Kürşad Zorlu, Koray Aydın ve Adnan Beker ismi gündeme geldi. İstanbul için Bilge Yılmaz ve Buğra Kavuncu ön plana çıktı. Dün İYİ Parti’nin Genel İdare Kurulu vardı. Partinin yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararı alındı. Ama bu yanıltmasın. İYİ Parti bu kararı almak zorundaydı. Ama iş aday belirlemeye gelince İstanbul ve Ankara’ya ayrı parantez açılacak. Çünkü İYİ Parti İstanbul ve Ankara’da ilçelere talip.

CHP’DE TERSİ OLDU

Bu arada CHP’de paralel bir gelişme yaşandı. Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkan adaylıklarını onayladı. Neden onayladı diyorum?

Normalde belediye başkan adayını lider ilan eder. CHP’de tam tersi oldu. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu adaylıklarını ilan ettiler. Mansur Yavaş, “Nasip olursa herkesin belediye başkanı olmaya devam edeceğim. Bu dönemde olduğu gibi, yeni dönemde de bir devlet adamına yakışır şekilde rozetsiz başkanlık yapmaya devam edeceğim” dedi. Ekrem İmamoğlu, “İstanbul için bir kez daha yola çıkıyorum” diye açıklama yaptı.

KILIÇDAROĞLU CANLI YAYINDA ÖĞRENDİ

CHP’li iki belediye başkanının açıklamasını CHP Genel Başkanı sokaktaki bir vatandaş gibi TV’lerin canlı yayınından öğrendi. İki başkan da Kılıçdaroğlu’nu önceden bilgilendirmediler. Başka bir partide olsa ihraç nedeni olur, ya da en azından kriz çıkardı ama Kılıçdaroğlu bunu sorun etmedi. Çünkü sorun edecek gücü kalmadı.

Kılıçdaroğlu’na da başkanların açıkladığı adaylıklarını onaylamak düştü.

CHP’li yetkililere bu durumu sordum. İki ayaklı yanıt verdiler.

Yazının Devamını Oku

Yeni anayasa çağrısı ve 12 Eylül’den notlar

13 Eylül 2023
Kimine göre romantizmdir, eylül.

Sararan yapraklar demektir.

Ayrılıktır eylül.

Biraz da “Eylül’de gel” diyen Alpay’dır.

Ama benim için hüzündür eylül.12 Eylül darbesidir. Demokrasi şehidi Menderes’in idamıdır. Her 17 Eylül sabahı yüreğimde bir sızı ile uyanırım.

Bu kez 12 Eylül günü tam da öğle saatinde taş gibi bir yük geldi yüreğimin ortasına oturdu.

12 Eylül darbesinin yaptığı anayasanın tartışıldığı mekân belki de beni bu kadar etkiledi.

Nasıl etkilemesin ki, ortasında darağacının hâlâ kurulu olduğu Ulucanlar Cezaevi’nden söz ediyorum. 12 Eylül Anayasası’nın tartışılması için bulunacak en iyi mekân bulunmuş.

ANAYASA SEMPOZYUMU

Yazının Devamını Oku

Ekonomide bir şeyler oluyor

12 Eylül 2023
HENÜZ vatandaşa yansımadı. Belki yansıması biraz zaman alacak ama ekonomide önemli gelişmeler yaşanıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moodys Türkiye’nin notunun yükselişine yönelik olumlu sinyal verdi. Kredi notumuz pozitife çevrildiğinde ise yeni ekonomi yönetiminin başarısı tescillenmiş olacak. Artık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtdışı temaslarının ağırlığını ekonomi oluşturuyor. Tahıl koridoru boyutu önplana çıkmasına rağmen Rusya gezisinin ve Hindistan’daki G-20 zirvesindeki ikili temaslarının odak noktasında da ekonomi vardı. Başarılı geçen Körfez turunun ardından Erdoğan BM Genel Kurulu nedeniyle bulunacağı ABD’de önemli yatırımcılarla bir araya gelecek. Erdoğan’ın programlarının ayrıntılarını vereceğim.

OVP ANLATILACAK

Orta Vadeli Program’ın açıklanmasıyla birlikte uluslararası yatırımcılara yönelik temaslar hızlandı. Çünkü yerli ve yabancı yatırımcı OVP ile ortaya konulan hedeflere bakıyordu. OVP’deki hedefler rasyonel bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OVP’nin arkasında olduklarına dair güçlü vurgusu bir süredir Türkiye’ye yatırım yapmaktan uzak duran kesimlerin kararlarını gözden geçirmelerine yol açtı. İş dünyasından gelen talep üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün Almanya’da yabancı yatırımcılarla bir araya gelecek. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD gezisine eşlik edecek.

ABD’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Mehmet Şimşek’in yatırımcılarla ayrı ayrı ve müşterek toplantıları var. Katılımcıların profili çok yüksek ve yatırım iştahları çok güçlü. İlk kez bu köşede isimlerini de paylaşma imkânım olacak.

ERDOĞAN’IN STRATEJİK TERCİHİ

1- Seçimleri bir kez daha kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi 5 yıl daha yöneteceği ortaya çıktı.

2- Erdoğan, yeni ekonomi politikalarına ve ekonomi yönetimine güçlü bir şekilde destek verdiğini ilan etti.

3-

Yazının Devamını Oku

Anketten Kılıçdaroğlu mu Özgür Özel mi çıktı

11 Eylül 2023
MUHALEFET liderleri seçmenlerine bir zafer yaşatmayı başaramadılar ama her gün yaptıkları açıklamalarla travma üstüne travma yaşatıyorlar.

Seçimlerde yüzde 60’la kazanıyor diye muhalif seçmeni gaza getirdikten sonra seçim gecesi bir hüsran yaşattılar, bu yetmemiş gibi seçimden bu yana her gün yeni bir hayal kırıklığına yol açıyorlar.

Seçim gecesi “Öndeyiz” diye tweet atan Kılıçdaroğlu şimdi çıkmış, “Hepimiz hayal kırıklığına uğradık” diyor. Bu sözün doğrusu, “Hepimiz hayal kırıklığı yaşattık” olmalıydı. Seçim gecesi ilkokul çocuklarının tiyatro oyununda olduğu gibi canlı yayında Mansur Yavaş’ın kulağına eğilip, “Kazandık” diyen Ekrem İmamoğlu şimdi seçim hezimetinden kendine CHP genel başkanlığı koltuğu çıkarmaya çalışıyor.

Muhalif seçmen öfkeli. Muhalif seçmen şaşkın. Muhalif seçmen kızgın ama muhalif seçmen bu liderleri, bu partileri, bu sonuçları hak etmiyor.

CHP bu görüntüler altında dolu dizgin bir kurultaya gidiyor. Bu kurultayda Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel’in yarışacağı anlaşılıyor. Peki kim kazanır?

Muhalif seçmen tepkili. Gürkan Duman’ın sahibi olduğu ve yaptığı isabetli anketlerle adından söz ettirmeye başlayan Betimar Araştırma’nın 6-7 Eylül tarihleri arasında 1570 seçmen üzerinde yaptığı araştırma bu konularda ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.

AKŞENER’İN AÇIKLAMASINI DESTEKLİYOR MUSUNUZ

Betimar, önce Meral Akşener’in ittifakta yer almayacakları açıklamasını sormuş. Ankete katılanların yüzde 41.3’ü yanlış buluyorum diyor. Doğru buluyorum diyenlerin oranı yüzde 31.4’te kalırken pazarlık gücünü artırmaya çalışıyor diyenlerin oranı ise yüzde 15.9 çıkıyor. Yüzde 11.4’lük bir kesim ise cevap yok diyor. İlginç olanı İYİ parti seçmeninin yüzde 19.8’i de Akşener’i doğru bulmuyor. Akşener’in bu çıkışına partisinin desteği yüzde 66 çıkıyor.

CHP seçmeninin yüzde 52.5’i de doğru bulmadığını belirtirken sadece yüzde 25.5’i Akşener’in kararını destekliyor.

Yazının Devamını Oku

Ankette muhalif seçmenin ne düşündüğü ortaya çıktı

8 Eylül 2023
CHP kurultayı, istifa çağrılarına ve değişim taleplerine rağmen Kılıçdaroğlu’nun koltuğunu bırakmaması ve Meral Akşener’in son çıkışları nedeniyle seçmenlerin eğilimlerini merak ettim. Tam bu aşamada Yusuf Akın’ın genel müdürü olduğu Areda-Survey’nin araştırması elime ulaştı.

Areda-Survey, halkımızın nabzını tutmak için 25-29 Ağustos tarihleri arasında 2 bin 562 kişi üzerinde bir araştırma yapmış.

CHP GENEL BAŞKANI OLUR MU

“Kılıçdaroğlu’nun istemediği bir aday CHP Genel Başkanlığı’na gelebilir mi?” sorusuna ankete katılanların yüzde 66.3’ü hayır, yüzde 33.7’si ise evet yanıtını vermiş.

CHP’lilerin ise yüzde 54.1’i hayır derken evet diyenlerin oranı yüzde 45.9 çıkmış.

MUHALEFETTE İTTİFAK OLUR MU

Millet İttifakı seçimlerde umduğunu bulamadı. Seçimden sonra ise 6’lı Masa ortakları arasında kıran kırana bir kavga yaşanıyor. Peki muhalefet yerel seçimlere ittifak halinde girebilecek mi?

Areda-Survey’nin bu sorusuna ankete katılanların yüzde 93.1’i hayır derken evet diyenlerin oranı yüzde 16.9 çıkıyor.

Muhalefet ittifak yapamaz diyenlerin oranı CHP’de yüzde 70.3. İYİ Partililerin yüzde 82.8’i ittifak olmaz yanıtını veriyor. İYİ Parti seçmeninin 6’lı Masa ile gönül bağları kopmuş.

Yazının Devamını Oku