İnsanoğlu soru sormadan yapamıyor!

MENKIBEYE göre Cenab-ı Allah, Hz. İbrahim’in Allah’ın ölüleri canlandırabildiği hakkında şüpheleri olduğunu bildiği için: "Yoksa bana inanmıyor musun?" diye sormuş.

Hz. İbrahim de Allah’a (mealen):

"Önce aklıma hitap et ki, sonra gönlüme yerleşesin" diye cevap vermiş.

Peygamberlerin bile aklının almadığını gönlü zor kabul ediyor!

* * *

Hangi devlet büyüğü ne derse desin, şu soruları aklımdan silemiyorum:

Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Irak’ta görüştükleri Iraklı ve Amerikalı yetkililere, "bir daha dönmemek üzere bölgeyi PKK’dan temizlemek, ardından Iraklılara bırakmak istedikleri"ni söylediklerini açıklamadı mı? Iraklı ve Amerikalı yetkililer bu açıklamayı T.C.’nin resmi görüşü olarak algılamadılar mı? Aynı Davutoğlu, Hamas liderini Ankara’ya getirttiğinde de Amerikalılar gıcık olmamışlar mıydı?

ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Ankara’da "1-2 hafta içinde Kuzey Irak’tan çıkın!" dediği gün (28 Şubat) "Zaten çekilme başlamıştı!" deniyor. Ancak, Gates konu ile ilgili ilk demecini bir gün evvel (27 Şubat) Hindistan’da vermemiş miydi?

Madem 28 Şubat günü çekilme başlamıştı, neden birileri müttefikimizin kulağına "Üstat! çekilme çoktan başladı!" demedi de Gates aynı gün lafını 4 kez tekrarladı? Neden, üstüne üstlük, ayrılırken ABD’li gazetecilere "4 defa söyledim, anlamışlardır!" dedi? Koskoca ABD’nin bakanı "şov" mu yapıyor? Yapıyorsa, bu durum neden açıkça dile getirilmiyor, neden anında ağzının payı verilmedi? Gates’in açıklamaları yetmedi, neden Başkan Bush da aynı konuya parmak basmak ihtiyacı duydu? O da mı Iraklılara "şov" yaptı, yaptı ise neden açıklaması anında Türk makamlarınca düzeltilmedi? (Sakın bana "Çekilme ABD’den de gizli yapıldı" demeyin, bölgenin tüm istihbaratını ABD’den almıyor muyuz?

* * *

Başbakan çekilmeyi önceden biliyormuş. Zaten Ulusa Sesleniş konuşmasını da çekilme başlamadan önce, Gates’in Hindistan’da konuştuğu gün olan Çarşamba günü hazırlamış (27 Şubat). İyi de Başbakan Ulusa Sesleniş konuşmasını çekilmenin başladığı saat 04.00’ten 9 saat 14 dakika sonra saat 13.14’te ilgili televizyonlara yolladı (29 Şubat). İçinde harekátın devam ettiğini söylediği 1. kasedi aynı gün saat 15.06’da geri çekti. Pragmatik zekásına hayran olduğum Başbakan kendi ayağına kurşun sıkar mı? Nasıl oluyor da yaptığı hatayı harekát başladıktan 11 saat 20 dakika sonra fark ediyor?

Irak Dışişleri Bakanı harekátın bitirildiğini açıkladığı 29 Şubat sabah saatlerinin ardından neden TSK sadece açıklama yapılacağına dair açıklama yapıyor? Neden kapsamlı açıklama öğle saatlerine dek bekleniyor? Madem çekilme bir gün önce (28 Şubat) başlamıştı, açıklamayı hazırlamak neden 1 günden fazla vakit aldı? KYP’nin Ankara temsilcisi çekilmenin "o gece" başlayacağını 28 Şubat günü Gates Ankara’dan ayrılır ayrılmaz Talabani’ye bildirdiğini 29 Şubat günü açıkladı. Temsilci yalan mı söylüyor, yalan söylüyorsa "persona non-grata" (istenmeyen adam) ilan edilmesi gerekmez mi?

* * *

Bazı yazarlar da savaş istemedikleri için çekilmeden pek memnun olmuşlar. Madem savaşa karşılar, neden harekát başladığında Bülent Ersoy’un onda biri olamadılar da, sesleri çekilme başladıktan sonra yükseldi?

Kimsenin ama kimsenin Mehmetçiğin ve harekáta yön veren komutanların büyük başarısını ve fedakárlıklarını sorguladığı yok. Allah onlardan binlerce kez razı olsun! Ama neden devlet büyükleri çekilmeyi sorgulayanları kahraman askerlerin arkasına sığınarak cevaplıyorlar, bunu anlamak mümkün değil.

28 Şubat’ı 29 Şubat’a bağlayan gece kim kime ne dedi, kim kime ne yaptı?

Çok merak ediyorum!
Yazarın Tüm Yazıları