Sevdiğim Amerikan lezzetleri

Biliyorum, başlığı görünce aklınızdan şöyle geçecek: "Yahu Amerika’da doğru düzgün mutfak mı var ki senin gibi müşkülpesent birisi lezzetlerine özensin?"

Kısmen haklısınız, ama büyük ölçüde de değil. Zira kökenleri bu ülkeye göç eden İngilizlere, Almanlara ya da Fransızlara ait olsa da ABD’de zaman içinde bu kültürlerin yemekleri öylesine farklılaşmış ve öylesine yerelleşmiş ki bunlar özgün kaynaklarından bile çok daha güzel hale gelmiş. Ayrıca ülkenin tamamen kendine özgü bir dolu yemeği de var. Bugün size en çok sevdiğim fırında pişen üç lezzetten söz edeceğim: "Biscuit", "brownie" ve "cobbler". İsimlerin İngilizce olmasına takılmayın, ne de olsa bunlar Amerikan yemekleri.

Çikolatalı brownie

Eminim bildiğiniz muhtelif brownie (bravni okuyun) tarifleri vardır. Ama onların çoğunda kakao kullanılır. Benim tarifimde ise sadece iyi kalite çikolata kullanılıyor. Ayrıca verdiğim tarif çay yanında yeme amaçlı ve kek özellikli bir bravniden ziyade, yemek sonrası yenecek bir tatlı olma özelliği taşıyor. Bu bravnileri sıcak olarak yemek sonunda servis ediyorsunuz ve üzerlerine karamel sos döküp yanlarına bir top vanilyalı dondurma koyuyorsunuz. Muhteşem bir tatlı oluyor.

Malzemeler: 1 bardak (su bardağı) ceviz içi, yarımlar halinde olursa daha iyi olur; 200 gr. bitter çikolata; 8 çorba kaşığı (200 gr.) tereyağı, küçük parçalar halinde kesilmiş; 1 bardak şeker; 1 tatlı kaşığı vanilya; 1/2 tatlı kaşığı tuz; 2 büyük yumurta; 7 çorba kaşığı beyaz un.

Yapılışı: 1. Fırınınızı 170 dereceye ısıtın ve fırın rafını ortanın bir alt kademesine yerleştirin. Fırına dayanıklı bir kabın içine cevizleri koyup fırında 8-10 dakika kadar rosto edip çıkarın ve soğumaya bırakın. 2. Kenarları yaklaşık 23 cm. olan kare bir fırın kabına alüminyum folyo serin ve folyonun kenarlardan yukarı doğru taşmasını sağlayın. Kabı yağlamayın ve unlamayın. 3. Parçaladığınız çikolataları ve tereyağını büyükçe bir çelik ya da Pyrex káseye koyun ve bu káseyi, içinde ağır ateşte tıngırdayan su bulunan bir tencereye oturtarak çikolataları eritin. Yalnız tencerede kaynayan su kesinlikle káseye değmemeli. Eriyen çikolata ve tereyağını tahta kaşıkla karıştırarak pürüzsüz bir sos elde edin ve káseyi ocaktan alın. İçine vanilya, tuz ve şeker ekleyip karıştırın. Yumurtaları da birer birer kırıp karışıma iyice yedirin. Unu da ekleyip bir dakika kadar karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin. Son olarak ceviz içlerini parçalamadan ilave edin ve karışımı fırın kabına düzgün bir şekilde dökün. 4. Fırına yerleştirin ve üstü hafifçe kabarmış, parla ve çatlak olana dek 45 dakika kadar pişirin. Bir kürdan batırdığınızda azıcık nemli kırıntıyla geliyorsa pişmiş demektir. 5. Bir saat kadar soğutun ve ardından ters çevirip folyoyu söktükten sonra bıçakla 16 kare kesin. 6. Tatlı olarak servis için bir tabağa gerekirse mikrodalgada azıcık ısıtacağınız bravni parçalarından koyun, üzerlerine ılık karamel sos dökün ve yanlarında bir top kaymaklı veya vanilyalı dondurmayla servis edin.

Karamel Sos: Yarım bardak soğuk suyla bir bardak toz şeker ve bir tatlı kaşığı limon suyunu bir tencerede birlikte eritin. Orta ateşte kaynatarak şekerin açık kahverengi halini almasını sağlayın. Kenara alıp 1/4 bardak kaynar suyu dikkatle ilave edin. Ocağa alıp karıştırın. Şimdi tekrar kenara alıp içine dikkatle 1/2 bardak taze krema ilave edip karıştırın. Kısık ateşli ocağa geri koyun. 4 çorba kaşığı tereyağı ilave edin ve kaynayana dek karıştırın. Oda sıcaklığında veya ısıtarak servis edin.

Elma cobbler

Cobbler (kablır okuyun), "patika döşeyen" anlamına geliyor. Bu tatlı, bir fırın kabının içini un veya nişastayla karıştırılmış herhangi bir meyveyle doldurup üzerine kaşıkla toplar halinde hamur konulup, fırında pişirerek yapılıyor. Kaşıkla koyulan hamurun görüntüsü pişince patikayı andırdığından ismi böyle. Ben elmayla yapılanı anlatıyorum, siz mevsimine göre ayvayla, çilek-böğürtlen-frambuaz karışımıyla, şeftaliyle yapabilirsiniz. Elma ve ayva dışında meyve dolgusuna tarçın koymayın.

Malzemeler: Meyve bazı için: 1 bardak (su bardağı) şeker; 2 çorba kaşığı un veya mısır nişastası; 5 yeşil elma, soyulup ayıklanıp irice küpler halinde doğranmış; 2 tatlı kaşığı tarçın; 1 limon kabuğu rendesi; 1 çorba kaşığı limon suyu. Üst hamuru için: 2 bardak beyaz un; 1/4 bardak artı 1 çorba kaşığı toz şeker; 2 tatlı kaşığı kabartma tozu; 8 çorba kaşığı (200gr.) tereyağı; 3/4 bardak taze krema (Tikveşli, Sütaş vs.); 1/2 tatlı kaşığı tarçın.

Yapılışı: 1. Fırınınızı 170 dereceye ısıtın ve kestiğiniz elmaların sığabileceği büyüklükte bir fırın kabını tereyağıyla yağlayın. 2. Büyük bir kásede elmaları, limon rendesi ve suyunu, tarçını, unu karıştırıp bunları fırın kabına boşaltın. 3. Üst hamurunu yapmak için büyük bir kásede un, 1/4 bardak şekerle kabartma tozunu karıştırın. Küçük parçalara kesilmiş tereyağını karışıma ekleyin ve bir çatalla eze eze unla tereyağını birbirine yedirip ekmek kırıntısı görünümünde bir karışım elde edin. Mutfak robotunda unlu karışımla tereyağını birlikte çekerek de benzer bir karışım elde edebilirsiniz. Şimdi de kremayı ekleyip çatalla karıştırarak yumuşak ama dağınık bir hamur elde edin. Bu hamurdan çorba kaşığıyla kaşık kaşık alıp, neredeyse elmaların üzerini tamamen örtecek şekilde yan yana koyun. Bir kaşık şekerle tarçını karıştırıp hamurun üzerine serpiştirin. 4. Fırında yaklaşık 45 dakika ya da hamur kızana dek pişirin ve pişince dışarı alıp on dakika dinlendirin. 5. Sıcak olarak, yanında bir top vanilyalı dondurma ve kremayla birlikte tatlı olarak servis edin.

Buttermilk biscuit

Biscuit (biskit okuyun) aslında Türkiye’de bisküvi dediğimiz kurabiyelerin İngilizcedeki genel adı. Ancak Amerikanca’da "biscuit" kelimesi daha farklı yiyecekleri de ifade edebiliyor. En ünlüsü de ülkede siyah nüfusun yoğun yaşadığı Güney eyaletlerine özgü tuzlu biskit. Eğer Kentucky Fried Chicken lokantalarında yediyseniz, mönüde kızarmış tavuğun yanında verdikleri yuvarlak ekmek benzeri şey işte bu biskit denilen harika lezzet.

Güneyliler bu yumuşacık ve ağızda dağılan ekmeği genelde en ünlü yemekleri kızarmış tavuğun yanında mutlaka yiyorlar. Aynı zamanda da sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı. Sabahleyin fırından yeni çıkmış sıcacık biskitleri enlemesine ortadan yarıp içlerine tereyağı ya da reçel sürerek çayın yanında yemeye doyum olmuyor. Başlıktaki ’buttermilk’ kelimesinin karşılığı tam yağlı ve koyu kıvamlı ayran, ama ben onun yerine yoğurt kullandım.

Malzemeler: İki buçuk bardak (su bardağı) un; 1 çorba kaşığı şeker; iki buçuk tatlı kaşığı kabartma tozu; 1/2 tatlı kaşığı karbonat; 1 tatlı kaşığı tuz; 3/4 bardak tereyağı; 1 bardak yoğurt (çırpılmış).

Yapılışı: 1. Fırını önceden 200 dereceye ısıtın. 2. Büyük bir káseye un, şeker, tuz, kabartma tozu ve karbonatı eleyerek doldurun. Bu karışıma küçük parçalar halinde kestiğiniz tereyağını koyun ve çatalla ezerek un karışımına tereyağını yedirin. Sonuçta elde etmeniz gereken şekil ufalanmış ekmek kırıntısı benzeri un-tereyağı karışımı olmalıdır. Bu işlemi mutfak robotunda da yapabilirsiniz. Un karışımıyla tereyağını birlikte robotun içine atın ve hızlı devirde çalıştırın, ekmek kırıntısı benzeri bir hal alırlar. Şimdi de yoğurdu bu karışıma ekleyin ve bir çatalla hızla karıştırıp nemli, yapışkan ve şekilsiz bir hamur elde edin. 3. Hamuru üzeri unlanmış bir tezgaha aktarın ve iki elinizi de unlayarak 12 kere hafifçe yoğurun. Hamuru fazla yoğurmamanız gerekiyor, unutmayın. 4. Altını iyice unlayarak hamuru elinizle bastırıp 2 cm. yüksekliğinde bir dikdörtgen şeklinde getirin. 5. Biskitleri kare şeklinde keserseniz hamur ziyanı az olur; onun için bıçakla 5 cm. kenarlı kareler kesebilirsiniz. Eğer yuvarlak kesecekseniz 5 cm. çapında bir kurabiye kalıbıyla, ya da ağzı keskin bir bardakla kesmelisiniz. Artan hamurları yeniden düzleştirip yuvarlaklar çıkartabilirsiniz. Yalnız kesme kalıbınızın ucu keskin olmalı, aksi halde biskitler iyi kabarmaz. 6. İçine yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Eğer yumuşak olmalarını istiyorsanız tepsinin orta yerine ve neredeyse birbirlerine değecek şekilde yerleştirin. Eğer daha çıtır olmalarını istiyorsanız 3 cm. aralıklarla tüm tepsiye dizin. Fırının orta katına yerleştirin ve 15 dakika kadar, ya da üstleri açık kahverengi renk alana dek pişirin. İçine kağıt havlu serilmiş bir kaba aktarın ve hemen servis edin. Biskitlerin sıcak yenmesi çok önemli, o nedenle soğuduklarında mikro dalga fırında kısa bir süre ısıtmanız gerekir.
Yazarın Tüm Yazıları