Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

DP’den 3D politikası

NEVVAL Sevindi ile birlikte ziyaretime gelen DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’yu, bu ilk karşılaşmamda heyecanlı; ama üstlendiği işin ne kadar zor olduğunun bilincinde gördüm.

Görüşme boyunca sık sık "düzgün", "dürüst", "demokrat" sözcüklerini kullanan Soylu, bu 3D’yi politik anlayışının temel taşları olarak görüyor. Bu sözcükleri, liderlik koltuğuna daha önce oturanların da kullandığını, ilk başarıdan sonra ise bir çırpıda unuttuğunu anımsattım.

Son örneği de "AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan" diye verdim.

Erdoğan, 2002 seçimini kazandıktan sonra AKP tüzüğünün demokratik birçok maddesini değiştirip, genel başkanın yetkilerini artırmıştı.

Soylu, 3D’yi böyle görmememizi isterken onların, diğer partilerle DP’nin farkını ortaya koyan temel yaklaşımlar olacağını söyledi.

CHP SOLA, AKP SAĞA

Soylu,
2D’nin (düzgün ve dürüst) özellikle AKP’ye karşı izleyecekleri politikada yol gösterici olacağını belirtirken, "Çünkü, AKP iktidarında bu 2D’nin görünmediği o kadar çok icraat, o kadar çok iş var ki sormayın" dedi.

AKP’yi, Türkiye’nin yüzleşmesi gereken pek çok sorununu çözmek yerine, bunları gündemde tutarak oy avcılığı yapmakla suçlayan Soylu, Erdoğan ve AKP’yi gerginlik yaratmada örneksiz buluyor.

DP’nin çiçeği burnunda genel başkanı, bu çerçevede topu ortada bırakmayacaklarını, AKP’nin daraltacağı alanları genişletmeyi hedefleyeceklerini anlattı. Siyasete yeni bir anlayış getirme iddiasıyla yola çıktıklarını ısrarla vurgulayan Soylu, şöyle bir iddia içinde:

"AKP’yi biraz daha sağa iteleyeceğiz. CHP’yi ise sola. Çünkü, ortadaki geniş kesimin gerçek temsilcisi biziz."

Bu iddiayı hiç gerçekçi bulmayan çok kişi çıkar; ama Soylu, AKP ve CHP’nin eski siyaset anlayışları gereği sonunda patinaj yapacağı inancında.

BEYAZ YÜRÜYÜŞ

Üçüncü D’ye (demokrat) ise farklı bir görev yüklüyor Soylu.

Bu D’nin öncelikle parti içinde görüleceğini söyleyen Soylu, genel başkan dahil herkesin ön seçime gireceği sözünü verdi.

Projeleri ve yaptıkları ile kendisini tabana anlatanların, halka hitapta da başarılı olacağını ifade eden Soylu, "Bu arkadaşlarımın yolunu açmak temel görevimiz olacaktır. Bunu zaman içinde herkes görecek" dedi.

Soylu’ya bakacak olursak DP tabanı genel başkanlarını görmekten yorulacak.

Türkiye’de ayak basmadık yer bırakmama iddiasındaki Soylu, bunu "Beyaz Yürüyüşümüz" diye tanımladı.

Genel başkanlık yarışında yaptığı gezilerin dahi kendisi için çok öğretici olduğunu söyleyen Soylu, iki de örnek verdi.

Keçiborlu’da bir DP’li, "Kepeneği adamına giydireceğiz" derken, Mersin’de bir diğeri meramını, "Teşkilatları ayakkabı eskisi gibi kullanmayın" diye dillendirmiş.

"Partimizin para sorunu yok" diyen Soylu’ya göre bir ilkleri daha var.

Harcamalar şeffaf olacak ve bağımsız denetim kurumlarınca denetlenecek. Bütün bunlara rağmen iddialı sözlerle zor bir yola çıkıldığı ortada.
Yazarın Tüm Yazıları