AB, Kıbrıs’ta bölünmeyi Euro ile tamamladı

KIBRIS’ın bu yıl başından itibaren euro’ya geçişi ile Ada’daki durum daha karmaşık hale geldi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, dün Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından en üst düzeyde karşılanışı, bu durumu uluslararası kamuoyunun dikkatine getirmeyi amaçlıyor.

Çünkü Avrupa Birliği, kendi içinde müktesebatı tam olarak uygulamaya koyamayan bir ülkeyle entegrasyonun son noktası olan para birliğine gidiyorsa, bunun tek bir anlamı olabilir.

Avrupa Birliği, bu adımıyla Kıbrıs Türk kesimini gözden çıkarttığını artık gizlemiyor.

Ortak para biriminin yürürlüğe girmesiyle birlikte Kıbrıslı Türklerin kendi kaderlerine terk edilmeleri, "kendi kaderini tayin hakkı"nı da belirgin biçimde siyaset gündemine taşıyor.

Eteklerim zil çalarak, "Haydi öyleyse ne duruyorsunuz, Kosova modelini izleyin. KKTC’nin tanınması için kampanya başlatılsın" demiyorum.

Ama KKTC için yeni çözüm arayışı sürecinin başladığının altını çiziyorum.

* * *

KIBRIS
eurosunda Rumca’nın yanı sıra Türkçe de var. Ama Rum siyaseti, paranın yüzündeki yeni yaklaşımı, zihniyet kalıplarını kıracak düzeye taşıyamıyor henüz.

Rum Dışişleri Bakanı Markulli, ortak parayla ilgili açıklamasında bakın ne diyor: "Euro’ya geçiş, Kıbrıs Türklerinin bu sorunu çözmelerine yardım etmeleri için yeni bir teşvik olacak. Avrupa’ya ne kadar yakınlaşırsak, ilişkilerimiz ne kadar derinleşirse birleşme kolaylaşacak."

Birleşmenin kolaylaşması, sorunun Türk tarafının var olan devlete "iltihak"ıyla çözüleceği beklentisini vurguluyor.

Ortak para alanına girmesiyle birlikte daha da güçlenecek ve zenginleşecek olan Kıbrıs hükümeti "Kuzey"in paranın çekim gücüne daha fazla dayanamayacağı hesabını yapıyor.

* * *

KIBRIS
Rum Yönetimi, uluslararası platformda iki konu üzerinde ısrarla duruyor. Birincisi Annan Planı. Şubat seçimlerinden sonra BM denetiminde başlayacak olan yeni görüşme sürecinde bu plan artık yok.

Üzerinde ısrarla durdukları ikinci nokta ise, Avrupa Birliği belgelerinden çıkması için çaba sarf ettikleri ve belli ölçülerde başarılı da oldukları bir başka konu. "Türkiye’nin Annan Planı’nı destekleyerek Ada’da çözüme destek verdiği"ni unutturmaya çalışıyorlar. Bu cümlenin AB Aralık zirvesinin belgelerinden çıkartılmasını sağlamayı büyük başarı olarak kutladı yönetim.

Annan Planı öncesi duruma dönüp Türkiye’yi çözüm istemeyen taraf olarak göstermek ve okların kendi üzerlerinden Ankara’ya dönmesini sağlamak önümüzdeki dönemin hedefi. KKTC’ye uygulanan izolasyonlarının kaldırılmasının önünü kesmek, ambargo politikalarının Türkiye ve KKTC’yi sıkıştırması Rum siyasetinin 2008’in oyun planı.

Bu plan başarılı olabilir mi? Eğer Türkiye ve TÜrk tarafı atak ve yaratıcı siyasetler üretebilir ve referandum sonrası rehavetten kurtulabilirse bu plan başarılı olamaz. Türk tarafının eşitliğini güvence altına almayan, Rumları güvende hissettirmeyen hiçbir girişim başarılı olamaz.

Avrupa Birliği Kıbrıs’ta bölünmeyi euro ile tamamladı. İş, bu gerçeği ve sonuçlarını kavratabilmekte.
Yazarın Tüm Yazıları