Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Baykal sınırın içine de geliyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Kuzey Irak açılımı büyük yankı bulunca, ben de "Nerden çıktı bu, kim etkiledi?" sorularıyla sık sık karşılaştım.

Varsayımlar, Baykal’ın "bir yerlerden" etkilendiği üzerineydi.

Öncelikle, bu haberin çıktığı sabah kahvaltısı "sohbet" amaçlıydı.

Ama sohbet sırasında Baykal oldukça ilginç şeyler söyleyince, "Bunları mutlaka yazmalı, bunların sizin ağzınızdan çıkması çok önemli" dedim.

Bir süre, "Dur şimdi, sohbete geldik" dedi, ama ısrar edince onay verdi.

TALABANİ’YE ANINDA TERCÜME

Sonrasında araştırdım; Baykal, pek çok kişiyle konuşmuş, çok rapor okumuş; ama komplo teorisyenleri yanılmasın, asker ilişkisi hiç yok.

Zamanlama ise sorunun geldiği boyuttan kaynaklanıyor.

Sonuçta Baykal’ın yaklaşımı çok olumlu yankı buldu; yüzlerce makale yazıldı, TV programlarına konu edildi.

Baykal’ın çıkışı, Kuzey Irak’ta da büyük etki yarattı.

Pazar gecesi Habertürk’te de Baykal, 3.5 saat sorularımızı yanıtladı.

Baykal’ın sözlerini, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye, Ankara Temsilcisi Bahroz Galali, anında cümle cümle aktarmış.

Bu bilgiye, açılımdan çok memnun kalan Talabani’nin, memnuniyetini belirtmek için ertesi gün hemen CHP’ye gönderdiği Galali’nin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e aktardığı sözlerden ulaştım.

Talabani, bir CHP heyetini Kuzey Irak’a daveti de ihmal etmemiş.

Öymen-Galali buluşmasının detayına inmeyeceğim; sadece, Galali’nin, soru üzerine, Talabani’nin "Hiçbir Kürt’ü Türkiye’ye teslim etmem" demediğini, "Hiçbir Irak vatandaşını vermem" dediğini; "Peki Kürt kedi nereden çıktı" sorusunu ise yanıtsız bıraktığını belirteyim.

GÜNEYDOĞU PAKETİ DE GELİYOR

Baykal
ile dün de konuştum, aldığı yankılardan çok memnun.

Bursa’dan bir grup işadamı aramış, MHP’li olduklarını, CHP’ye hiç oy vermediklerini söyleyip kendisine destek vermişler.

Bununla açılımını eleştiren MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye mesaj gönderdiğini düşündüğüm Baykal, DTP’yi de ihmal etmedi.

Çünkü, Batı’daki bir ilden arayan Kürt kökenli bazı işadamları da teşekkür edip, "Kalbimize girdiniz" diyerek cesaretlendirmiş.

Baykal, "Batı’ya entegre olmuş Kürt kökenli yurttaşlarımız terörden çok rahatsız. Bence en olağanüstü güzel mesaj budur" dedi.

Bir radyonun, "Baykal doğru mu yaptı, yanlış mı" anketine katılanların yüzde 80’inin, "Doğru" demesini de ufak bir ayrıntı olarak aktardı.

Sohbetimiz, sınırın içine yönelik önerilerin sırada olduğunu da gösterdi.

GAP’ın ve sulama kanallarının ihmal edildiğini düşünen Baykal, "GAP ve hayvancılığı geliştirecek projeler açıklayacağız" dedi.

Parti grubunun yaptığı bu çalışmayı, "Büyük projeler" diye aktaran Baykal’ı dinlerken, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın da Meclis Büro Şefimiz Nuray Babacan ile bana yaptığı açıklamada, "Diyarbakır Bağlar Beldesi’nin hiç sorunu yok mu?" diye seslendiği DTP’li milletvekillerini anımsamadan edemedim.

DTP milletvekilleri, GAP’ı bölgenin en önemli sorunu olarak görüp acaba konuyu kaç kez TBMM zeminine taşıdılar?

Benim bildiğim yok; arkadaşlara sordum, onlar da aynı yanıtı verdi.
Yazarın Tüm Yazıları