35 AKP’li Erdoğan’a sahip çıkmadı

AKP milletvekilleri on gündür köşe bucak bu oylamayı konuşuyor.

Çok ilgisiz gibi görünen bir oylama, AKP’de bir şeyler mi oluyor, sorusunu akla getiriyor.

Türkiye çok ciddi bir dar geçitten geçerken, kıyıda köşede kalmış bir oylama, ister istemez, herkesin dikkatinden kaçıyor. Oysa, o oylama iktidar partisinde belli bir rahatsızlığı deşifre ediyor.

30 Ekim’de, on gün önce, TBMM’de Tayyip Erdoğan hakkında verilen Meclis soruşturması görüşülüyor. Soruşturma, Ankara’nın su sorununa yol açtığı iddiasıyla, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında gerekli işlemi yapmadığı düşüncesiyle, Başbakan Erdoğan için veriliyor.

SAVUNMA YAPMADI

Oturum başlıyor, konu görüşülüyor. Ancak, ilginç bir olay yaşanıyor.

Hakkında Meclis araştırması ya da soruşturması verilen başbakanlar ya da bakanlar, normal olarak savunmalarını yapıyor.

Oysa, Erdoğan konuyla ilgili hiçbir savunma yapmıyor, kürsüye çıkıp bu konuda tek kelime etmiyor.

Erdoğan gibi atak, boğazın dokuz düğüm olduğunu unutan bir kişilik için, bu pasif bir tutum. Onun kimliği ile bağdaşmıyor. Milletvekilleri ortak yorumda birleşiyor:

"Erdoğan kürsüye çıksaydı, ister istemez Melih Gökçek’i savunma durumunda kalacaktı, oysa Melih Gökçek’i gözden çıkardı, o nedenle savunma ihtiyacı hissetmedi".

GERİSİ DAHA İLGİNÇ

Lehte ve aleyhte konuşmalardan sonra, soruşturmanın oylamasına geçiliyor. Oylama gizli. Sonuç şöyle:

Kullanılan oy 472. Kabul 170. Ret 286. Çekimser 14. Boş 1. Geçersiz 1.

Meclis soruşturması açılması kabul edilmiyor. Normal bir sonuç. Ancak, normal olmayan durum var.

Oylamaya katılmayan milletvekillerinin partilere göre dağılımı bu anormalliğin ilk ipucu. Meclis tutanağına göre:

Oylamaya AKP’den 19 (oturumu yöneten başkanvekili ve TBMM Başkanı dahil), CHP’den 27, MHP’den 13, DTP’den 10, DSP’den 3, ÖDP ve BBP’den 1 ve bağımsızlardan 2 milletvekili katılmıyor.

AŞİL’İN TOPUĞU

AKP’nin 340 milletvekili var. Oylamaya katılmayan 19 düşülürse, Meclis tutanaklarına göre, oylamaya 321 AKP milletvekili katılıyor.

Ama, Erdoğan lehine oy kullananların sayısı 321 değil, 286.

Aşil’in topuğu burada. 321 eksi 286 eşittir 35. Yani, 35 AKP milletvekili Erdoğan hakkında verilen Meclis soruşturmasında, muhalefetle birlikte kabul, çekimser ya da boş oy kullanıyor.

Oylama gizli olduğu için, kimin, ne oy verdiğini bilmek mümkün değil. Ancak, hesap ortada. AKP’de kim, nasıl oy kullandı belli değil, ama 35 AKP’linin ret vermesi gerekirken, kabul oyu verdiği de ortada.

Yani, Erdoğan hakkında, Ankara’nın su sorunu nedeniyle, Meclis soruşturması açılmasını isteyenler arasında 35 AKP milletvekili de var.

Oylamaya katılmayan 19 milletvekili hariç. Hepsinin geçerli mazereti var mı, o da ayrı.

İKİ YORUM

Bu olayı iki biçimde yorumlamak mümkün.

1-Bazı AKP milletvekilleri Tayyip Erdoğan’dan rahatsız. Bu doğru ise, çeşitli nedenleri olabilir. Oysa, dışardan bakıldığında, Erdoğan kayıtsız şartsız partiye hakim görünüyor.

2-Rahatsızlık, sadece Ankara’nın su sorunu nedeniyle sınırlı olabilir. Asıl rahatsızlık Melih Gökçek’ten olabilir. Ama, o zaman Gökçek üzerinden Tayyip Erdoğan hakkında soruşturma açılması isteniyor demektir ki, pek mantıklı değil. Yine de, Gökçek’le ilgili Erdoğan’a bir uyarı olabilir.

Buna karşılık, yoruma yer bırakmayan bir gerçek var. 35 AKP’li, kritik bir oylamada, genel başkanlarına sahip çıkmıyor.

Nedeni henüz kamuoyuna yansımayan bir rahatsızlığın göstergesi.

Demirel’in bir sözünü hiç unutmuyorum: "Büyük Meclis grubu, insanı tek başına iktidar yapar, ama büyük grubu yönetmek kolay değildir".
Yazarın Tüm Yazıları