PKK ve Kürtçülük konusunda mavra atmak

KÜRT ileri gelenlerinin PKK diye bir sorunu yok. Oysa oradan başlamak gerek. PKK fesadı çözümlenmeden sorun çözümlenemez! PKK, ya silah bırakıp teslim olacak, ya TSK tarafından kökü kazınacak ya da PKK Türkiye’yi savaşta yenecek.

Bunlardan hangisi gerçeğe ve akla yakın! Şimdi olasılıkları birlikte düşünelim:

HANGİSİ AKLA YAKIN

1. PKK teslim olmaz ve kökü kazınmaz; 1984’te başlayan bu durum böyle devam eder.

2. PKK teslim olur, silah bırakır. Devlet ile özel sektör el ele verip bölgede özel bir kalkınma planı uygular. Kürt dili ve edebiyatı ilkokuldan itibaren seçmeli ders olarak okulların müfredat programına girer. Birkaç üniversitede Kürt filolojisi açılır.

3. Yeni anayasaya, Sırrı Sakık’ın hayal ettiği gibi, Türk ve Kürt sözcükleri "kurucu unsurlar" olarak girer. Türk+Kürt federasyonu kurulur. Nasıl kurulur? İki uluslu federasyonlar nasıl kurulursa öyle bir federasyon kurulur. Sonra? Sonrası Allah kerim!

4. Bir referandum ya da Kürtlerin silahlı ayaklanmaları sonucu Türkiye ikiye bölünür. Doğu ve Güneydoğu’da Sevr’e uygun bir Kürt devleti kurulur.

5. Türkiye, ABD ve AB, PKK’yı silah bırakmaya zorlar. Bugün yaşamakta olduğumuz tarih kesiti, Türkiye’nin PKK’yı silah bırakmaya zorladığı izlenimi uyandırıyor. Bunun gerçekleşmesi için, Barzani’yi baskı altında tutmak, korkutmak ya da yok etmek gerekebilir.

6. Bu olasılıklara başkaları da eklenebilir.

ALAY EDİYORLAR

ABD ile AKP hükümetinin ne yapacağı belli değil. TSK hükümetin işaretini bekliyor. Halk şehit cenazelerinde ve terör karşıtı gösterilerde içini döküyor. Ama neo-liberaller, 2. Cumhuriyetçiler şehit cenazelerini kaldıran gençliğe hakaret ediyorlar; terörizmi kınayan göstericilerle alay ediyorlar, AKP hükümetini korumak için durmadan yalan söylüyorlar. Oysa kimse Irak’ın kuzeyine saldırmak istemiyor. Halk Türkiye’nin onurunun, bağımsızlığının, özgürlüğünün korunmasını, savunulmasını istiyor. Ama "barışçılar" (!) PKK ile Barzani’nin terkisine binmiş, hayali bir barışın bayrağını sallıyorlar.

TASVİRİ BIRAKIN

Benim çözüm olarak tercih ettiğim olasılık 2 numaralı olasılık. Ulusal birliğin ve üniter devletin ancak bu şekilde korunabileceğine inanıyorum. Bölünmeye gidecek federasyon çare değil. Kürt aydınları ve ileri gelenleri bu öneriyi ciddi ciddi düşünmeli.

Şimdiye kadar barışçı yolları tercih etmiş olan Ertuğrul Özkök, bundan böyle Türkiye’nin hedefinin artık Barzani olduğunu yazdı. Başka çare kalmadığını söylüyor. Ama AKP basını ve ona kuyrukluk yapan malum çevre, PKK’yı bırakıp Ertuğrul Özkök’e karşı saldırıya geçti. Bir gazete de Ertuğrul Özkök’e orgeneral kıyafeti giydirdi.

Ben PKK sorunu konusunda çözüm yolunu yazdım. Herkes gevezelik ederken Ertuğrul Özkök de yazdı. Peki halkla, gençlikle alay edenler, cenaze törenleri, terör karşıtı gösterileri suçlayanlar ve zevzek tayfası PKK fesadı konusunda ne düşünüyor? Üniter devlet mi, federasyon mu, bölünme mi? PKK nasıl etkisizleştirilecek, düzen yeniden nasıl kurulacak? Suyuna tirit durum tasviri yapmayı bırakıp ne düşünüyorlarsa yazıp söylesinler de bütün Türkiye öğrensin artık!..
Yazarın Tüm Yazıları