Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Değerleri ile AKP’deler

MERKEZ partisi iddiasıyla vitrin düzenlemesi yapan AKP’nin yeni isimleri, kendilerini bağlayıcı önemli sözler söylüyorlar.

Ertuğrul Günay, Başbakan Erdoğan’ın önerisini, "Bugüne kadar inandıklarıma, aynı inanç ve KARARLILIKLA bağlı kalarak" kabul ettiğini açıkladı.

Günay, kendi değerleri ile AKP’ye geldiğini söylemek istedi.

Tabii, bu değerler sosyal demokrat değerler mi, yoksa ne olduğu henüz bilinmeyen Müslüman sol değerler mi bilemiyoruz; ama Günay, önemli, diyor.

Bildiğim kadarıyla Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da katılım töreninde Günay gibi konuşacağından bu durumun üzerinde durmak gerekiyor

HAYAL KIRIKLIĞI OLMASIN

AKP’nin yeni vitrinleri, içlerindeki burukluğu, düne kadarki yoldaşlarına, "Merak etmeyin, AKP’yi merkeze çekeceğiz" sözü vererek aşmak istiyorlar.

Erdoğan da yeni isimleri grubuna tanıtırken, "Aman zordayız, bu insanlara ihtiyacımız var; onlara yer açın" havasında olduğunu gizleyemedi.

Erdoğan’ın bu havası, iddiaları için yenilere yardımcı olabilir.

Zaten, bunu başarılması Türkiye için de kazanım, demektir.

Peki ama iki taraf açısından da samimi bir durum söz konusu mu?

Bence Günay, daha çok AKP’ye hoş gelecek sözler ederek bunu tam veremedi.

Örneğin, sosyal demokratların çok önemsediği, "demokrasi, laiklik olmadan yaşayamaz" anlayışına hiç vurgu yapmazken AKP’yi, demokrasinin neredeyse tek güvencesi gibi göstererek eski yoldaşlarına ciddi bir haksızlık yaptı.

Gelinen noktada bunun da üzerinde durmayabilir, Günay’la Çağlayan’ın neler yapacağını görmeyi bekleyebiliriz.

Ama, bu süreçte yenilerin, AKP kurulurken kendi değerleri ile ön saflarda yer alan ve o gün için ihtiyaç duyulanların, sonradan aradığını bulamayıp ayrıldıklarında yaşadıkları hayal kırıklığını hep anımsamaları şart.

Ayrılanları es geçseler bile, hálá AKP’de kalan merkezdeki isimlerin içinde bulundukları durumu gözden ırak tutmamalılar.

Onların deneyimleriyle, ki o isimlerin bazılarının yeni dönemde yeni bir tutum içinde olacaklarını düşünüyorum, AKP içindeki saflarını genişletebilir; Milli Görüş’e karşı önemli bir odak oluşturabilirler.

DEMOKRATLIK ÖLÇÜSÜ

Bütün bunlar bir kenara; ama ben kocaman bir "ancak" açıyorum.

Yeni isimlerin başarısı ancak Erdoğan üzerindeki etkilerine bağlı.

AKP tüzüğündeki en demokratik maddeleri iktidarın ertesi günü değiştiren; öğlen uzlaşmacı olduğunu söyleyip akşam demokraside güçler ayrılığı ilkesini unutan, hoşuna gitmeyen karar alan yargı ile kavga eden; kendilerine dayatma yapıldığını söylerken yüzde 34 oyla uzlaşmaksızın her kurumu ele geçirmek isteyen; sabah laiklikten, öğlen din ulemasından görüş almaktan söz eden Erdoğan’ı ikna edebilecekler mi?

Günay, AKP grubuna Erdoğan’la yan yana geldi, ayrı çıktı.

Hep böyle olur; katılan salona liderle girer, ayrı çıkar.

Dilerim hem Günay’ın yan yanalığı ilk günle sınırlı kalmaz, hem de AKP grubunda sözlerini bitirirken dediği gibi, Allah onu utandırmaz.

Bunun için de Allah’tan önce kendisine Erdoğan yardımcı olabilir.

NOT: Eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, mütevazılığı ile bağdaştırılmadığını yazdığım kamu araç tahsisi konusunun yönetmeliklerin, "taleplerine bakılmaksızın" hükmü gereği olduğunu bildirdi.
Yazarın Tüm Yazıları