Mitingler ve bir cümle ipleri kopardı

SON zamanlarda ortadan yok olan Abdullah Gül, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nda Edip Başer’in önüne, ona ait bir cümleyi koyuyor.

Edip Başer iki konuda taraf. Bunu, iki gün öncesine kadar üyesi olduğu Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nda açıkça dile getiriyor.

Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli orgeneral Edip Başer hükümet tarafından görevinden alınıyor. İlk anda sürpriz gibi. Ama değil. Uzun bir süredir rahatsız. Rahatsızlığı, hükümetle görüş farkından kaynaklanıyor.

Bu görüş farkı ya da onun taraf olduğu iki konu şu:

1-Kuzey Irak’a askeri harekat.

2-Cumhuriyet mitingleri.

İlki, doğrudan kendi görev alanına giriyor. İkincisi, AKP iktidarına yönelik kitlesel tepkide, hükümetle ayrı düşüyor. Göreviyle ilgisi yok.

HAREKATTAN YANA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt 12 Nisan’daki basın toplantısında, açıkça vurguluyor:

"Terörün önlenmesi için, Kuzey Irak’a askeri harekat şart, ancak bunun kararı siyasi iradeye aittir."

Başer de aynı görüşte.

Ne var ki, böyle bir harekat AKP’ye takılıyor, çünkü AKP, Amerika’ya takılıyor. Takılma devam ettikçe, PKK terörünün sonu gelmiyor.

Onun için, Başer basına "burada süs gibi durmanın anlamı yok" diyor. Abdullah Gül’ün, Yüksek Kurul’da Başer’in önüne koyduğu cümle bu. Hükümetin rahatsızlığını ifade eden cümlesi. İplerin koptuğu an.

ASKER BAŞTAN KARŞI

Amerika’nın terörle mücadele için emekli bir generali atamasına karşı, AKP de emekli bir general atıyor.

Ancak, sistem hiçbir zaman işlemiyor. Asker, başından beri bu sisteme karşı. Şimdi haklı olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü, mekanizma çoktan tıkanıyor. Bir takım etiketlerle oluşan bir kurum, Başer’in atanmasından bu yana, Eylül 2006, hiç bir işe yaramıyor.

Ayrıca, Başer’in açıklamaları, AKP gibi, Amerika’yı da rahatsız ediyor. Amerika’yı rahatsız eden bir kişinin, AKP’yi rahatsız etmemesi mümkün mü?

DİPLOMAT

Başer’in yerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Rafet Akgünay atanıyor.

Oysa, böyle bir görev Akgünay’ın işi değil. Gerçi, Akgünay’a Dışişleri Güvenlik Dairesi bağlı. Ancak, o daire MİT ve emniyetle işbirliği yapıyor, askerle değil.

Yani, Başer’den boşalan görev için, Akgünay uygun bir isim değil. Orada asker kimliği taşıyan birisi gerek. Bu göreve bir diplomatın atanması, ölü doğan bir kurumun cenaze töreni gibi.

Başer’in görevden alınma üslubu ise, e-muhtıra ile birlikte ortaya çıkan hükümet-asker gerginliğinin son halkası.

MHP her mitingde bir dosya

SESSİZ ve derinden giden MHP seçim kampanyasında çok ses getirecek gibi.

Aralarında OHAL eski Valisi Ünal Erkan’ın bulunduğu bir grup, terörün her türüne ilişkin çözüm önerileri hazırlıyor. Sadece PKK terörü değil, aynı zamanda kentlerdeki şiddeti, örneğin kapkaç, önleyecek bir paket üzerinde çalışıyor.

Ama, MHP’nin asıl etkili olacağı yer AKP’ye dönük yolsuzluk iddiaları içeren dosyalar.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli her büyük mitingde, bir yolsuzluk iddiası açıklama hazırlığında.

MHP örgütü, onları iktidar ortaklığına taşıyan 99 seçimlerindeki gibi, müthiş hareketli ve heyecanlı. Darısı AKP dışında kalan diğerlerinin başına.
Yazarın Tüm Yazıları