Eski Roma’dan Sayıştay’a

132 Sayıştay raporu var. Devletin çeşitli kurumlara ait harcamalarında usulsüzlük, yolsuzluk, aykırılık iddialarını içeren 132 rapor, 2011 yılına ait. Yasanın emretmesine rağmen, bunların hiçbiri Meclis’e gönderilmiyor. Devlet harcamaları Meclis denetiminden fiilen kaçırılıyor.

Haberin Devamı

Devlet harcamalarını Meclis’ten kaçıran bu fiili durum şimdi yasal hale geliyor. Sayıştay Yasası baştan sona değiştiriliyor. AKP yasa önerisi hazırlıyor, ama Sayıştay’ın görüşüne başvurulmuyor, Sayıştay’da kimseye bilgi verilmiyor. Yasa önerisine göre:
Sayıştay’ın denetim raporlarının Meclis’e gönderilmesi ve kamuoyuna ilan edilmesi kaldırılıyor. Böylece kamu kuruluşlarında ortaya çıkabilecek yolsuzluklardan kimsenin haberi olmayacak. Demokratik bir devlet yapısına bütünüyle aykırı bir durum. Meclis denetimi ortadan kalkıyor.
Eski Roma ve Yunan’dan 1215 Magna Carta’ya, 1781 Amerikan Anayasası’ndan bizdeki bütün anayasalara uzanan, demokrasiye uygun düşmeyen bir adım.

SEN, BEN, BİZİM OĞLAN

Devlet kurumlarını denetleyen Sayıştay denetçileri çok titiz bir elemeyle göreve başlıyor. Sınav, iki yılık eğitim, yeniden sınav, yeterlilik, ancak ondan sonra denetçi olabiliyorlar.
Oysa, şimdi öngörülen değişiklikle, dışarıdan denetçi atanması mümkün hale geliyor. Mantık basit. Sen, ben, bizim oğlan denetçi olacak, kamu kurumlarını denetleyecek, dostlar alışverişte görsün.
Denetçileri bağlayan bir başka değişiklik, raporların Sayıştay bünyesi içinde frenlenmesine ilişkin. 150 yıllık Sayıştay uygulaması değişiyor. Halen denetçi raporları bağımsız olarak Sayıştay’ın ilgili birimine gidiyor ve orada kesin karara bağlanıyor. Şimdi, Sayıştay Savcısı denetiminden geçerek, raporların ilgili dairelere gönderilmesi öngörülüyor.
O savcılar Sayıştay üyelerinden değil, Maliye Bakanlığı’nın önerisiyle dışarıdan atanacak savcılardan oluşacak.

REJİME TIRPAN

Haberin Devamı

Sayıştay aslında 2003 yılında AKP’nin yine hedefi. O tarihte yapılan değişiklik Sayıştay’ı zaten zayıf kılıyor. Ama şimdi Sayıştay adil yargı makamı olmaktan çıkarılıyor, keyfiliğe açık, idari yapıya dönüşüyor.
Sayıştay’ın bağımsızlığı ortadan kalkıyor. Bunun Türkçesi şu: Ödediğimiz vergileri iktidarın nasıl harcadığını bilmeyeceğiz. Harcamaların denetimi de son buluyor.
Onun için eski Roma ve eski Yunan, Magna Carta, onun için 1781 Amerikan Anayasası ve bizdeki ve başkalarındaki bütün anayasalar.
Sayıştay Yasası’ndaki değişiklik, Sayıştay’da değişiklik değil, demokrasiye ciddi tırpan.

Haberin Devamı

Samet’in göbeği

GÖMLEĞİ pantolonunun üzerinden sarkıyor. Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba anlaşılan böyle giyinmeyi tercih ediyor.
Arka arkaya yenilgilerle gol yeme rekoruna koşan, küme düşen takımlarla aynı sayıda gol yiyen Beşiktaş’ın teknik patronu 4-1’lik Akhisar faciasından sonra şöyle diyor:

“Oyuncular, teknik direktörler gelir geçer, önemli olan Beşiktaş’tır”.

Aybaba maç sırasında herhangi bir nedenle sevindiği zaman, sağa-sola koşuyor, ellerini havaya kaldırıyor, pantolonu üzerinden sarkan gömleği de, o sırada yukarıya sıyrılıyor ve karşınızda Samet’in göbeği. Bir, üç, beş, pek çok maçta.
Madem önemli olan Beşiktaş, Beşiktaş’ın teknik direktörünün böyle bir görüntü vermesine hiçbir Beşiktaşlının rıza göstermesi mümkün değil. Çirkin ve ayıp.
Maçları ve puan durumunu geçiyorum, ben Beşiktaş kongre üyesi olarak sıkıldım artık bu görüntüden. Samet’in takımdan önce pantolonunu toplamasını diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları