Yabancı konutu alıyor, oturma izni yetmiyor

İKİ hafta önce Nurteks’in sahibi Şahin Nalbant, bir buluşmada kendisine eşlik etmemi istedi:

Haberin Devamı

- Kütük Mermer’in sahibi Ali Kütük’ün ev sahipliğinde bir buluşma var. Birlikte gidelim, sohbet ederiz.
Enkay Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Yavuz’un öncülüğünde gerçekleşen “dost meclisi”nin ikincisinin davetini de o akşam alınca katıldım. Bu kez ev sahibi Hisar Çatal, Kaşık ve Paslanmaz Madeni Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Cengiz Erdoğan’dı.
Katılanların başında Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Gülaylar Group İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gülay, Tuna Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turan Tuna, Karagözlüler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Karagözlü, Gürbaşlar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir, Öntaş Mermer’in sahibi Niyazi Musaoğlu, Çetinkaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Çetinkaya, Prof. Mustafa Öz ve Eman Tur Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Özkan yer alıyordu.
Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik’e yabancılara konut satışının nasıl gittiğini sordum:
- Seramik şirketimiz Seranit, bütün uğraşlarımıza rağmen 50 milyon dolar dolayında ciro yapıyor. İran, Katar ve Dubai’de ofisler açtık. Oralardan kurduğumuz bağlantılarla yaptığımız konut satışı da kısa sürede 50 milyon doları buldu. Yani, yabancılara gayrimenkul satışında önemli cirolar ortaya çıkacak.
- Hükümetin mütekabiliyet konusunu çözmesi sonrasında uygulamada başka sorun kaldı mı?
- Genelkurmay ve MİT, güvenlik soruşturması yapıyor. Bu soruşturmalar 2 ay kadar sürüyor. Eskisine göre bu işlemler nispeten rahatladı.
- Sanırım oturma izinleri konusunda sorunlar yaşanıyor.
- Oturma izinleri şu anda önemli sıkıntı. Evini alan yabancı, en fazla 6 ay oturma izni alabiliyor. O izinle 90 gün kalabiliyor. Sonra belirli bir süre Türkiye dışında bulunması gerekiyor.
Avni Çelik, bu sorunların zamanla aşılabileceğini vurgulamak için Tüketici Yasası’ndan örnekler verdi:
- Zamanın birinde konut satışlarını da Tüketici Yasası kapsamına aldılar. Yasaya baktık, “Tüketici parayı peşin öderse, mal kısa sürede teslim edilir” gibi maddeler var. Ali Coşkun’un Sanayi Bakanlığı döneminden beri bu konuda düzeltmeler rica ediyoruz.
Konuyu anlattığı sırada Ali Coşkun’un aldığı notları anımsadı:
- Ali Bey o gün, “Tencere, tava, Avni Çelik” diye not almıştı.
- Neden öyle not aldı?
- Çünkü, kendisine konut satışıyla tencere tava satışının aynı kefeye konulamayacağını söylemiştim.
Kampanyalı satışlarla ilgili bir başka ayrıntıyı aktardı:
- Tüketici Yasası’na göre kampanyalı satış kapsamına konulan malların bedeli kadar teminat yatırmak gerekiyor. Şimdi bizim konut kampanyaları 2-2.5 milyar doları bulabiliyor. Bu kadar teminat yatırmak mümkün olur mu?
- Nasıl bir formül buluyorsunuz?
- Hükümet önümüzdeki günlerde bu konularda düzeltmeler yapmaya hazırlanıyor.
Sektör yabancılara gayrimenkul satışından oldukça umutlu görünüyor. Avni Çelik’in sözleri de bunu gösteriyor. Önümüzdeki hafta Monte Carlo’da gerçekleşecek gayrimenkul fuarı MIPIM’de Türkiye’nin “Onur Ülkesi” olarak öne çıkması da bu konuda yaşanacak hareketliliği işaret ediyor.

Haberin Devamı

Önce uzun yaşamanın sonra cennetin yolu

Haberin Devamı

ENKAY Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Yavuz, iki kişiyi takdim etti:
- ABD’deki gururumuz Dr. Mehmet Öz’ün babası, Prof. Mustafa Öz (87 yaşında) bize uzun yaşamanın yolunu gösterecek. Sonra da Eman Tur’un Yönetim Kurulu Başkanı, hac ve umredeki rehberimiz Bilal Özkan cennetini yolunu anlatacak.
Prof. Mustafa Öz, cerrah olduğunu anımsatıp, şu örneği verdi:
- Yüzlerce akciğer ameliyatı yaptım. Hepsi sigara kullanımına ilişkin vakalardı.
Ardından beslenme ve spor uyarısı yaptı:
- Beslenmenize dikkat edin, günde yarım saat spor yapın. Belinizin kalınlığı boyunuzun yarısını geçmesin. Bu konuda ben iyi örnek değilim. Aranızdaki en iyi örnek Fehmi Çetinkaya’dır. Çünkü, sporu hiç aksatmıyor.
Bilal Özkan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne atıfta bulundu:
- Kadınların rızası, erkeklere cennetin kapısını açar. 

Yazarın Tüm Yazıları