‘Ultra vires’ kalkıyor

ULTRA vires, 1 Temmuz 2012’den itibaren kalkıyor.

Böylelikle önemli bir sorun çözümlenmiş olacak.

Başlığı okuyan çok kişinin:

“Ultra viresin ne olduğunu bilmediğimiz için kaldırılması ‘iyi olmuş’ veya ‘kötü olmuş’  diyemiyoruz. Önce bu ‘ultra vires’ nedir onu anlatın” diyeceğini tahmin ediyorum.

Önce onu anlatalım.

ULTRA VIRES NE?

Ultra vires, özellikle anonim ve limited şirketleri yakından ilgilendiriyor.

1 Temmuz 2012 tarihine kadar yürürlükte olan Eski Türk Ticaret Kanunu’na göre, anonim ve limited şirketler, ana sözleşmelerinde sayılan faaliyet konuları dışında, başka işleri yapamıyorlardı. Bu kurala da “ultra vires” deniliyordu.

Bu kural nedeniyle, örneğin bir anonim veya limited şirketin ana sözleşmesinde,“özel okul işletmeciliği” yoksa, uygun koşullarda satışa çıkartılan bir özel okulu, işletmek için satın alamıyordu.

Özel okulu satın alabilmek için ise, genel kurul toplantısı yapmak ve şirket ana sözleşmesindeki faaliyet konularına “özel okul işletmeciliğini” de ekletmek
gerekiyordu.

YENİ TTK ÇÖZÜYOR

Yeni TTK, “ultra vires” olarak adlandırılan yukarıdaki kuralı kaldırıyor.

1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren, bir anonim ya da limited şirket, ana sözleşmesindeki “faaliyet konuları” arasında, sözgelimi “özel okul işletmeciliği” yer almasa bile satışa çıkartılan özel okulu alabilecek ya da kiraladığı bir binada, özel okul işletmeciliği yapabilecek.

Böyle olunca, şirket ana sözleşmelerinde “faaliyet konuları” yazılırken, “ileride belki şu işi de yapabiliriz, bu işi de yapabiliriz” düşüncesiyle, uzun bir liste halinde, çok sayıda faaliyet konusuna yer verilmeyecek.

BARDAĞIN DOLU TARAFI

Bu son derece olumlu bir düzenleme. Yeni TTK’ya, “bardağın dolu ve boş tarafı” benzetmesiyle bakıldığında, bardağın dolu tarafının yani olumlu yönlerinin daha fazla olduğu görülüyor.

Daha önce bu köşede dile getirdiğimiz, Yeni TTK’da yüksek tutarda adli para ve hapis cezalarını gerektiren, bardağın boş tarafları da gözden geçirilirse, 1 Temmuz’a sorunsuz bir Ticaret Kanunu ile girilebilir..

UZUN VADELİ MEVDUATA VERGİ AVANTAJI


HÜRRİYET’te 8 Ekim 2011 tarihinde “mevduatta vade uzadıkça, stopaj (vergi kesintisi) oranının düşürülmesi” şeklindeki önerimiz gerçekleşiyor.

Önümüzdeki günlerde ayrıntıları netleşecek olan yeni düzenlemede; şu anda her türlü mevduata yüzde 15 olarak uygulanan stopaj oranının, vade uzadıkça düşmesi ve üç yıllık vadede, sıfıra inmesi söz konusu.
Yazarın Tüm Yazıları