‘Bizim bürokratlar’ HSYK adayı

ADALET Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) adaylığı söz konusu.

Haberin Devamı

Personel Genel Müdürü Birol Erdem, HSYK’ya adaylığı söz konusu.
Eğitim Müdürü Ahmet Kaya, HSYK’ya adaylığı söz konusu.
Bu üç isim AKP Hükümetinin atamış olduğu üç bürokrat.
Yeni anayasa ile birlikte bağımsız hale geleceği savunulan HSYK’ya aday.
AKP zaman kaybetmiyor, daha ilk adımda kendine göre yargı oluşturmak üzere, kendi atadığı bürokratları HSYK üyeliği için harekete geçiriyor.
HUKUKEN SAKAT
Avukat Turgut Kazan dün bu yolda Danıştaya iptal davası
açıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bu adaylığa kapı açan genelgesini iptal için.
Kazan’a göre, Bakanlık bürokratlarının HSYK’ya seçilmeleri mümkün değil.
Çünkü, bürokratların yaptığı iş idari görev. Oysa, HSYK üyeliği için doğrudan savcı ve mahkeme yöneten hakim olmak gerek.
Aday olan üç bürokrat fiilen hakimlik ya da savcılık yapmıyor. Kabul edilen anayasa HSYK’ya kürsüde görev yapan hakim ve savcıların temsilini öngörüyor.
Üç bürokratın HSYK’ya adaylığı, AKP’nin kendi getirdiği anayasaya aykırı. Bu olayın hukuki aksaklığı.
DANIŞTAY BELİRLEYECEK
Hukuk aksaklığı yanında, bir de ayıp tarafı var, sosyal anlamda.
Bütün kampanya boyunca, bağımsız yargı için anayasa değişikliği isteyen AKP, daha ilk adımda bizim bürokratları HSYK’ya seçtirmeyi düşünüyor. Bizim bürokratların ağırlık taşıyacağı HSYK. Sonra da, Türkiye çapında ona göre hakim ve savcı atamaları. Gerçi, HSYK üyeliğine seçilecek hakim ve savcıları seçmek için on bir bin hakim ve savcı oy kullanacak. Üç bürokratın adaylığı onların seçileceği anlamına gelmiyor. Ama, bu yapılan siyaseten
hoş değil.
Hukuki durumu Danıştay belirleyecek. Danıştay YSK genelgesini iptal ederse, üç bürokrat aday olamayacak.

Haberin Devamı

CHP’de sessiz görevden almalar

CHP örgütü iyi çalışmıyor. Eski alışkanlıklar sürüyor. Ortada Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu oradan oraya koşuyor. Örgüt yan gelip yatıyor.
Oysa, önünde koca bir örnek var. AKP örgütü arı gibi.
CHP şimdi önemli illerde operasyon başlatıyor. Daha önce İstanbul örgütünü düzenliyor. Sonra Adana, İzmir, Hatay, Samsun örgütleri görevden alınıyor.
Eskiden olsa, kıyamet kopardı, şimdi sessiz ve derinden CHP örgütü yeniden düzenleniyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı süresi 2012 başında

BAŞBAKAN Erdoğan geçen hafta sonunda Cumhurbaşkanlığı süresinin beş yıl mı, yedi yıl mı olacağına “Yüksek Seçim Kurulu’nun karar vereceğini” açıklıyor.
Dün YSK Başkanı Ali Em’e
soruyorum. Em:
“Cumhurbaşkanının süresi gündemimizde yok. Bu konuda henüz hiç bir çalışmamız yok. Beş yıl mı, yedi yıl mı, süreyle ilgili farklı görüşler var, ama bu konu bizim gündemimizde değil.
Genel seçimler 2011’de. Sanıyorum biz konuyu 2012 başında ele alırız. Anayasaya ve genel hukuk ilkelerine göre bir karar veririz.”
Süreyle ilgili değişik görüşler ortaya atılabilir, zaten atılıyor da. Ama, hukuki durumun netleşmesi için en az bir buçuk yıl beklemek gerek.

Haberin Devamı

Listeler yarın ve 7 Ekim’de

BU defa askıya farklı bir liste çıkıyor, bu defa askıya sadece yargıç ve savcılardan oluşan seçmen listesi çıkıyor.
Her seçimde askıya seçme hakkına sahip vatandaşların listesi çıkıyor. Yarın çıkacak liste farklı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yeni anayasaya göre, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) üye seçecek savcı ve hakimlerin listesini yarın askıya çıkartıyor. Yaklaşık on bir bin hakim ve savcıyı içeren liste.
HSYK üyeliğine aday olanların listesi ise, 7 Ekim’de askıya çıkıyor. On bir bin savcı ve hakim yeni üyeleri o adaylar arasından seçecek.

TÜSİAD mahkemeye vermedi

AKP’nin arka bahçesi olarak faaliyet gösteren Hak-İş’in Genel Başkanı Salim Uslu referandum kampanyası sırasında çirkin bir söz söylüyor:
“Refarandumda taraf olmayanlar konsomatris gibi.”
Salim Uslu bu sözleriyle TÜSAD’ı hedef alıyor. TÜSİAD yönetimi bu sözünden dolayı bir ara Salim Uslu’yu mahkemeye vermeyi düşünüyor, sonra vazgeçiyor.
Pek çok kişinin değişik nedenlerle insanlara ve kurumlara hakaret etmesinin önüne geçmek için, birilerinin o sözleri söyleyenleri mahkemeye vermesi gerek. Meydan o kadar boş değil.
Bence verseydi.

Yazarın Tüm Yazıları