CHP başarılı mı?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, "Artık AKP’nin iktidarda olması vatandaşlarımızı o kadar rahatsız etmiyor çünkü ’Her şeyi yapabilirler ama gidebilirler’ dediğini" aktardığı bildiriliyor.

Baykal bunları seçim sonuçlarını değerlendirirken söylemiş.

Baykal gerçi "halka" mal ederek söylüyor bunları, ama anlaşılan zihninin derinliklerinde "AKP artık gitmez" korkusu varmış.

AKP’nin 2007 seçiminde yüzde 46.7 oy alması onu bayağı panikletmiş olmalı. Şimdi vatandaş üzerinden moral buluyor.

Bunda şaşılacak bir şey yok. Çünkü, "Beni tekrar Genel Başkan seçmeniz dışında sizden hiçbir şey beklemiyorum" düşüncesiyle yönetilen bir parti örgütünden zaten fazla bir şey bekleyemezsiniz.

Oysa hem seçimlerin sonuçları hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin psikolojik galibi Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün söyledikleri, "daha pek çok şeyi" parti örgütünden beklemek gerektiğini ortaya koyuyor.

Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmelerine yer kalırsa değiniriz. Önce seçime giren partilerin genel durumuna değinelim:

Son seçimde vatandaşlar tam 2946 yerde yapılan Belediye Başkanlığı seçimi için oy kullandılar.

Adalet ve Kalkınma Partisi bu 2946 belediyenin tamamı için "aday" gösterdi. Bir başka deyişle bu 2946 yerde AKP seçime girdi.

Peki ülkemizin en eski, en köklü (86 yaşındaki) partisi CHP’nin durumu ne idi?

Söyleyelim... 101’i ilçe, 827’si belde olmak üzere tam 928 yerde CHP hiç aday gösteremedi. Dolayısıyla seçime giremedi. Yani belediyelerin yüzde 31’ini peşinen öteki partilere bıraktı.

İşin vahimi bu bağlamda CHP’den kötüsü yok. Çünkü örneğin MHP sadece 216 yerde başkan adayı gösteremedi. Saadet Partisi ise 342 yerde seçime girmedi.

Şimdi söyleyin lütfen... Şu resim 86 yıllık bir partiye yakışıyor mu?

Gelelim olayın bir başka boyutuna:

CHP’nin çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olmak üzere 25 ilde yüzde 5’ten az oy aldığını dün yazmıştık.

Bugünden başlayıp son 5 seçimde yani 1999, 2002, 2004, 2007 ve 2009’da CHP’nin hangi illerdeki oyu yüzde 5’ten aşağı imiş diye taradık.

Öyle ya... Siz bir ilde hadi bir keresinde, ikincisinde az oy almanızı mahalli koşullara filan bağlayabilirsiniz ama hemen hiçbir seçimde oyunuz yüzde 5’i bile geçmiyorsa, "Burada bir eksiğimiz yahut yanlışımız var" diyerek onun üstüne gidersiniz değil mi?

CHP Genel Merkezi böyle düşünmemiş. Daha doğrusu o illeri Türkiye sınırları içinde gibi görmemiş. O yüzden Bayburt’ta son beş seçimde; Ağrı’da, Batman’da, Diyarbakır’da, Erzurum’da, Muş’ta son dört seçimde CHP’ye nerdeyse hiç oy çıkmamış.

Ama CHP bunun farkına bile varmamış. O nedenle rahatsızlık da duymamış.

Ötekileri yani son üç seçimde CHP’ye oy vermeyen Bingöl, Bitlis, Çankırı, Siirt’i de yukarıdakilere ekleyiniz.

Son iki seçimde CHP’ye oy vermeyen illeri saymıyoruz. Çünkü o kadar yerimiz yok.

Nasıl? CHP’yi hálá "başarılı" bulanlardan mısınız?
Yazarın Tüm Yazıları