O çocuklar artık öfke küpü

GÖSTER bakalım elini, aç avucunu. Açıyor. Elinde taş izi var. 14-15 yaşlarında. Avuç kontrolü yapan polis, çocuğu gözaltına alıyor. Polise taş attı, gerekçesiyle. Hatta, örgüt üyeliği gerekçesiyle.

Şırnak, Diyarbakır, Batman ve birkaç Güneydoğu ilinde hafta sonunda yasa dışı gösteriler var. Gösterilerde avuç ve taş izi üzerinden gözaltına alınan çocuk sayısı iki yüz elliyi buluyor.

Aslında bütün inşaat işçilerini göz altına almak gerek. Mermerciler dahil. Hepsinin elinde taş izi var.

Türkiye 23 Nisan’ı Dünya Çocuk Günü ilan ediyor. Ama, Terörle Mücadele Yasası çocuk kavramını dikkate almıyor.

BATMAN’DAKİ SAHNE

Gösterilerden biri Batman’da.

Polis kalabalığa müdahale ediyor. Kalabalık arasında çocuklar var. Analar, babalar çocukları zarar görmesin diye, çocukların üzerine kapanıyor. Bu sahne etki yaratıyor. Devlet katında bile.

Bunun da etkisiyle, örneğin Diyarbakır’da gösterilere müdahale eden polislere, her yarım saatte bir, emniyet telsizinden aynı anons yapılıyor:

"Çocuklara hassasiyetimizi biliyorsunuz, müdahale etmeden önce, çocuk ve yaşlıları o guruplardan ayırın".

Çocukları o guruptan ayırıyorlar, ama daha sonra avuç içi üzerinden taş izi kontrolü ile çocuklar gözaltına alınıyor. O zaman o anonsun anlamı ne? Madem öyle iyi niyetli ve hukuka yakışır bir anons var, o zaman çocuklara avuç kontrolü ne?

HANGİ HUKUK

Türkiye Çocuk Hakları Sözleşmesine ilk imza atan ülkelerden biri. Taş izi üzerinden çocukları gözaltına alan ilk ülkelerden biri yine Türkiye.

Eline bakıyor, taş izi görüyor ve sen suçlusun, yargısıyla, gözaltına alıyor. Bütünüyle hukuka aykırı:

1-Şüpheli olandan kanıta gidiyorsun, kanıttan şüpheliye gitmek yerine. Taş izi eşittir örgüt üyeliği, gibi hukuk dışı bir denklem kuruyorsun.

2-Çocukları gözaltına alamazsın. Doğrudan savcıya götüreceksin. Bir psikolog eşliğinde.

3-Çocuk suçlu ise, Çocuk Mahkemelerinde yargılayacaksın.

4-Oysa sen, Terörle Mücadele Yasası kapsamında, özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılamaya götürüyorsun.

Bu hukuk dışı uygulamaların sonucunda, 12-18 yaş arasındaki çocukları suç işlemek için örgüt kurmak kapsamında, gözaltına alarak, belki tutuklayarak, daha bugünden devlet karşıtı haline getirdiğini hiç düşünmüyor musun?

İçişleri Bakanı Beşir Atalay? Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin? Şırnak, Diyarbakır, Batman ve gösterilerin yapıldığı illerin valileri?

KARARLIYIZ

PKK lehine gösterilerde çocukların kullanılması yeni değil.

Ama, senin görevin, "o aileler PKK’lı, çocuklarını bilerek öne sürüyorlar" mazereti arkasına saklanarak, çocuk avına çıkmak değil.

Mitingler yasaya ve hukuka aykırı. Polisin müdahale biçimi de, yine hukuka aykırı. Hele de, taş izinden örgüt üyeliğine atlamak, insan hakları ihlali.

Ama huzur içindeyiz. Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülkelerden biri biziz. 23 Nisan’ı dünya çocuklarına armağan eden yine biziz.

Ve kararlıyız. Çocuk avcılığı üzerinden Kürt sorununu çözmek için kollarımızı çoktan sıvamış bulunuyoruz.

İdrardan karakter tahlili, taş izinden örgüt üyeliği. Yakışıyor bize.

Skor dün 9-0 oldu

SABAH Ankara’da birkaç toplantı, o arada çeşitli telefon görüşmeleri ve kendine göre kararlar.

Öğle saatlerinde Türkiye’nin herhangi bir ilinde miting. Akşam İstanbul’da ya da Ankara’da yabancı bir devlet başkanı ile bir araya gelme. Arada kim bilir, kaç görüşme.

Tayyip Erdoğan’ın temposu müthiş. Siyasi hırsına denk bir tempo. Yerel seçimler nedeniyle düzenlediği miting sayısı dün dokuza yükseliyor. Hedefi yetmiş ilde miting.

Ya muhalefet? Henüz sıfır. Muhalefet meydanlarda henüz yok. TV’lerde demeçler, grup toplantılarında nutuklar, ayak üstü laflarla idare ediyor.

Oysa, meydanlara asıl çıkması gereken muhalefet değil mi? Ben böyle tembellik, başıboşluk ve sorumsuzluk bilmiyorum.

Başta CHP’si, MHP’si ve devamıyla sıfıra sıfır elde var sıfır.
Yazarın Tüm Yazıları