Hamdolsun 41 bin işyeri kapandı

KARA liste, uzayıp giden tren yolları gibi. Kredi kartı borcunu ödeyemeyen, tüketici kredisini ödeyemeyen, işsiz kalan, çeki karşılıksız çıkan, senedi protesto edilenlerden oluşan bir kara liste. Mutsuz ve huzursuz, krizin en acı biçimde vurduğu kitle.

Kitle mutsuz ve huzusuz, kriz değişik biçimlerde vuruyor da, vuruyor, kimsenin ağzını bıçak açmıyor, ama Tayyip Erdoğan’a göre, "kriz inişe geçmiş durumda".

Oysa, iş dünyası ve çalışanlar ve istatistikler ve ekonomik veriler tam tersini söylüyor.

GERÇEK İŞSİZLİK

Geçenlerde işsizlik oranı yüzde 9.8 ve işsiz sayısı iki buçuk milyon kişi olarak açıklanıyor. Eksik.

Bilimsel tanıma göre, durum daha vahim. Kısa süreli çalışanlar, işsiz olduğu halde iş aramayanlar, mevsimlik çalışanlar dahil edilirse, işsizlik oranı yüzde 16.2, işsiz sayısı dört milyon 339 bin. Çok yüksek rakamlar. Krizle birlikte artan ve krizi bağıran rakamlar.

kapanan iş yerleri ekleniyor. 2008 Ocak-Ekim arasında 41 bin 95 iş yeri kapanıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre, kapanma oranında artış yüzde 49.9 gibi çok ürkütücü bir rakam.

BİREYSEL BORÇLAR

Kara listenin devamında ödenemeyen kredi kartları borcu ile bireysel kredi borcu var. İkisi de, artıyor.

Bireysel kredi borcunu ödeyemeyenler 241 bin kişi. Kredi kartı borcunu ödeyemenler 818 bin kişi. Son altı yıl içinde böyle yüksek rakamlar yok.

Karşılıksız çıkan çek oranı yüzde 12.2 artıyor. Protestolu senet artışındaki oran yüzde 14. Bunlar krizin kişisel boyutunu gösteriyor.

DÖVİZ KAÇIYOR

Krizin kişisel boyutu dışında, döviz boyutu var. Onu da, sıcak para gösteriyor.

Merkez Bankasının 19 Kasım 2008 tablosundan alıyorum. Bir yıl önce, Aralık 2007’de yabancı kaynaklı sıcak para miktarı 107 milyar 115 milyon dolar.

Eylül 2008’de bu miktar 82 milyar 506 milyon dolara, Ekim 2008’de ise, 53 milyar 880 milyon dolara düşüyor. On aylık düşüş ya da kaçış 53 milyar 880 milyon dolar. Dolar kriz nedeniyle kaçıyor, dolar onun için yükseliyor.

Göstergeler kriz çanları çalıyor. Yine de, Hamdolsun, kriz azalıyor.

Yolsuzluğun öteki kanıtı

DEVLET resmi istatistik kurumu TÜİK açıklıyor.

En çok suç işleyenler arasında, işsizler ilk sırada. Onları üst düzey yöneticiler, müdürler ve kanun yapıcılar izliyor. Suç işleyen işsizlerin sayısı 11 bin.

Suç işleyen yöneticilerin sayısı 10 bin. En çok dolandırıcılık ve İcra İflas Kanununa muhalefet, yani yolsuzluk.

Bunlar 2006 verileri. Yolsuzluk ve dolandırıcılığa bulaşan yöneticiler AKP döneminde göreve geliyor. Onların atamaları AKP imzalı. Belediyelerde ve kamu kurumlarında.

Yolsuzlukla mücadele sloganıyla iktidara gelip, yolsuzluktan enselenen geniş bir kadroyu iş başına getirmek, gerçek bir marifet.
Yazarın Tüm Yazıları