Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Gül’ün AB için MHP planı

ALİ Babacan ara sıra, "Reformlar durmadı, müzakerelere hazırız" demese, bu ülkede bir AB başmüzakerecisi olduğunu anımsayan çıkmaz.

Türkiye’de Reform İzleme Grubu’nun adı neredeyse unutuldu.

Başta Ticaret Kanunu olmak üzere, binlerce maddelik yasaların TBMM’den ne zaman geçeceğine dair işaretler ise henüz yok.

Bu durumda, "Müzakerelere hazırız" cümlesini bir tek Babacan kurabilir; ama AB ile ilgili AKP’lileri dahi dinlese, umutsuzluğu görecektir.

Başbakan’ın isteğiyle Babacan’ın moralini bozmayalım, bunu da es geçelim.

Fakat bu ülkede gerçek bir başmüzakereci varsa, barışçı bir gösteride dimdik ayaktayken gözaltına alınan, üç gün sonra cezaevinden ölüsü çıkan Engin Ceber için ilk tepki koyan yetkili o olması gerekmez miydi?

Rastlantı ya, bu konuda konuşan ilk yetkili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül.

Doğrusu, başmüzakereyi Gül’ün yürüttüğünü, AB konusuna Babacan’dan daha çok ilgi gösterdiğini söylemek de pek yanlış olmaz.

Ne yapsın; belki de kendi inisiyatifi ile başmüzakereci olan Babacan’ın açığının ancak böyle kapatılabileceğini düşünüyordur.

KÖŞK’TE AB BULUŞMASI

İşte bakın aynı Gül, AB hedefi için yasama ve yürütmeye "gaz vermek" amacıyla yeni bir girişim yapacak, bu ayın sonunda iki erkin AB ile ilgili tüm isimlerini Köşk’te buluşturacak, "Hadi hızlanın" diyecek.

Ancak, ilginç ve yapılması doğru olan bir ayrıntı var bu buluşmada.

Normalde, TBMM AB Komisyonu’nu Başkan’la yardımcıları temsil edecekti.

Yaşar Yakış’ın yardımcıları AKP’li Lütfi Elvan ile CHP’li Onur Öymen.

Yani Köşk’teki zirvede CHP zaten olacaktı.

Konuştuğum Öymen de, "Bir davet gelmesi halinde giderim" dedi.

Davetliler arasında MHP’li tek isim yoktu.

Durumu fark eden Gül, "MHP’nin de temsili çok önemli. Formül bulun" dedi.

Danışmanlar formülü buldu da.

Buna göre, Köşk’e sadece AB Komisyonu, Başkanlık Divanı olarak davet edilecek, böylece Katip MHP’li Osman Çakır da toplantıya katılabilecek.

Çakır’la da görüştüm; resmi davet henüz yapılmamış olsa da gayri resmi bilgilendirildiğini söyledi, ancak bir anımsatma yaptı:

"Bize göre bu komisyon yasa gereği dönemini bitirdi. En geç hafta içinde yeniden seçilmesi gerek; ama AKP uyarmamıza rağmen bunun farkında değil görünüyor. Buna rağmen davet geldiğinde tabii ki gideceğiz."

MENAS KAYNAĞIMI AÇIKLIYORUM


Dengir Mir Mehmet Fırat ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında MENAS tartışması alevlenince, kaynak açıklaması yapmak zorunda kaldım.

MENAS haberlerini yapmamdan sonra, her buluşmamızda Fırat, "Dosyayı sana, bürona gelerek dosyayı hazırlayan Bayram Çolak bizzat verdi" deyip durdu.

Fırat,
bunu başka zeminlerde de tekrarlarken, geçen hafta bana e-mail gönderen MENAS’ın sahiplerinden Lerzan Gürüz de aynı iddiayı yineledi.

Kaynağımı hiç açıklamadım, hep sessiz kaldım; ama ısrarın sürmesi nedeniyle, Bayram Çolak’a yönelik bu ithamı ortadan kaldırmam gerekiyor.

İzin verdi açıklıyorum; kaynağım MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır.

Şandır, "Ben Mersin Milletvekiliyim, evet, o dosya ilk bana geldi" dedi.

Bir anlamı ve de daha fazla günah almak istemeyenler varsa, duyurulur.
Yazarın Tüm Yazıları