AKP mi, kral artık çıplak

AVRUPA’nın en yüksek mahkemesi AKP’yi fena halde deşifre ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) verdiği kararla, AKP’nin maskesini indiriyor.

O karar, AKP’nin uykularını kaçıracak türde. Ama, önce kısa özetle olayı anımsamak gerek.

Mecliste, genellikle yolsuzluk iddialarını içeren pek çok dokunulmazlık dosyası var. AKP dokunulmazlığa sığınıyor, bu dosyaları erteliyor.

Ertelemeye CHP Konya milletvekili Atilla Kart karşı çıkıyor. Kendisi ile ilgili dosya yolsuzluk değil, avukatlık döneminden hakaret dosyası. Kart, yolsuzluklarla anılmak istemiyor, yargılanmak istiyor.

AKP dosyaları rafa kaldırdığı ve iç hukuk yolları tükendiği için Atilla Kart AİHM’ye başvuruyor. Müthiş bir muhalefet örneği. AİHM, Kart’ın yargılanma isteğini kabul ediyor.

AKP buna itiraz ediyor, hayır yargılanmasın, diyor.

BAŞKA YERDE YOK

Şimdi, AKP maskesini indiren sahneler, AİHM kararından birkaç alıntı:

"Türk parlamenterlere tanınan dokunulmazlık, birçok açıdan, Avrupa’nın diğer ülkelerinde parlamenterlere tanınan dokunulmazlıktan daha geniştir".

Bizdeki her derde deva. Suç iddialarını örten ya da erteleyen bir uygulama. İşine geldi mi, "Yüce Meclis" lafını ağzından düşürmeyeceksin, sıkıştın mı, dokunulmazlık zırhına sığınacaksın.

AİHM devam ediyor:

"Dokunulmazlığın bu biçimde uygulanmasının nesnel hiçbir ölçüsü yoktur. Bu ölçütlerin esasen siyasi olduğu anlaşılmaktadır".

Siyasi, yani işine geldiği gibi. İşine gelmiyor, yolsuzluk iddialarının ortaya saçılmasını istemiyor, dosyalar onun için rafa kalkıyor.

YOLSUZLUK BAĞLANTISI

AİHM tam 12’den vuruyor:

"Milletvekili dokunulmazlığındaki kapsam, yolsuzluk bağlamındaki sorunların temel unsurlarından birisidir".

Yolsuzluk-siyasal bağlantı denkleminin tam göbeği. Dokunulmazlık kalkarsa, yolsuzluklar bu kadar rahat yapılamıyor. Diğer ülkeler buna örnek.

Bunun sonucu toplumsal kanama. Adalet yerine gelmiyor.

ADINDA ADALET VAR


Gülünç bir paradoks. Adının başında adalet olan bir parti, adaleti geciktiriyor. Geciktirmek için, her yola başvuruyor.

AKP, AİHM’in, Kart yargılanmalı, kararını AİHM’de üst kurula götürüyor. Neden? Kart aman yargılanmasın, yargılanmasın ki, bu arada biz de yırtalım, mantığı.

Yine de, pek yırtamıyor. AİHM kararından özetlediğim başlıklar, AKP için sonun başlangıcı.

AKP’nin sonu, ne laiklik tartışması, ne türban kavgası. AKP için son, Şaban Dişli, Deniz Feneri gibi yolsuzluk iddialarından, şimdi de, bu AİHM kararından geliyor. Karara itirazı, AKP’nin yolsuzlukları savunmasıyla eş anlamlı.

CHP için bulunmaz muhalefet malzemesi. Çünkü, itirazda çok mal var.

Komutan Babaoğlu istifa etmesin

AKTÜTÜN Karakolu’na saldırıdan bir gün sonra Antalya’da golf oynadığı için eleştirilen Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun istifa etmesini isteyenler var.

Saldırıyı geç duyması zaaf. Öyle bir günde golf oynaması ikinci zaaf. Ama, neden istifa etsin?

Gerçi, şan olsun, diye istifa edebilir. Örnek olsun, diye istifa edebilir. Belki, iyi de olur. Ancak, bu haksızlık.

Terör almış başını gidiyor, güvenlik, asayiş yerlerde sürünüyor, İçişleri Bakanı Beşir Atalay neden istifa etmiyor? Diyarbakır’da polis aracına saldırı oluyor, Diyarbakır Valisi neden görevden alınmıyor? Bunun gibi daha pek çok örnek var.

Yolsuzluk batağında Alman mahkemelerinin sanık sandalyesine oturttuğu Zahid Akman neden istifa etmiyor?

Orgeneral Babaoğlu’nu savunmuyorum. İstifa etse, eşitsizlik doğuyor. Etmezse, rahatsızlık yaratıyor. Türkiye’deki çarpıklık.
Yazarın Tüm Yazıları