Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Haberci rüyalar

Kişinin içinde bulunduğu durum veya geleceğe yönelik haberler veren tipteki rüyalara ‘‘haberci’’ veya ‘‘mesaj’’ veren rüyalar denilmektedir. Bu tip rüyalar çok çeşitli biçimlerde görülmektedir.

Tamamen gelecekte yaşanacak bir olayın aynen rüyada görülmesinin dışında önceden tahmin edilmesi veya bilinmesi imkansız olan olayların ölmüş biri tarafından rüyada söylenmesi şeklinde de görülebilmektir.

Haberci rüyaların ilginç tarafı, kişinin hiç düşünmediği konularda geleceğe ait olayların olduğu gibi görülebilmesidir.

Örneğin, ‘‘Ölen babasının bıraktığı vasiyetnameyi bulamayan küçük oğul bu durumdan aşırı rahatsız olmaktadır. Ailenin diğer fertleriyle birlikte aylarca aranıp bulunamayan vasiyetname ile birlikte babasının son aldığı arazinin tapusu da kayıptır. Bir gece rüyasında babasını görür. Üzerinde eski paltosu ve fötr şapkasıyla karşısında duran babası üzerindeki paltonun cebinden vasiyetname ile birlikte tapuyu çıkartıp göstermektedir. O anda ter içinde uyanır ve sabaha kadar oturup düşünür. Ertesi sabah annesine gördüğü rüyayı anlatır ve babasının üzerinde gördüğü paltoyu tarif eder. Bunun üzerine eski eşyaları kaldırdıkları tavanarasına çıkarlar ve rüyada görülen paltoyu arayıp bulurlar. Paltonun cebine baktıklarında aylardır arayıp da bulamadıkları vasiyetname ve tapu ile karşılaşırlar.’’

Mesaj veren rüyalar genellikle bu örnekte olduğu gibi ya aynen görülmektedir, ya da kişiye özel sembollerle ifade edilmektedir. Ancak, haberci rüyalarda görülen bu semboller bilinen evrensel ya da geleneksel semboller olmayıp tamamen kişiye ait sembollerdir.

Bir gün tesadüfen tanıştığım bir hanımın bana anlattığı geleceğe yönelik mesaj veren rüyası hem çok ilginç hem de tamamen sembolikti. Dinlediğim zaman hem şaşırmış hem de düşünce boyutlarımı açmıştı. Şimdi gördüğü sembollerin bilinen anlamların dışında tamamen kişiye özel bir anlatımı olan bu rüyayı sembolik rüyalara ilginç bir örnek teşkil ettiği için aynen aktaracağım.

‘‘O gece rüyamda kocamın hiç bir zaman yanından ayırmadığı dolma kalemini hiç tanımadığım bir kadının elinde gördüm. Kadın bana doğru yaklaştı ve kocamdan bir haber ve bir de hediye getirdiğini söyledi. Hediyeyi aldım ve ardından kalemi istedim. Fakat, karşımda duran kadın kalemin kendisine ait olduğunu ve bana vermeyeceğini söyledikten sonra gülümseyerek uzaklaştı.’’

Bu gördüğü rüyanın yorumunu ise şöyle yapmıştı;

‘‘Gördüğüm kalem kocamın en sevdiği eşyaydı ve onu hiç bir zaman yanından ayırmazdı. Benim için o kalem kocam demek anlamına geliyordu. Kocam beni aldatıyordu ve gönderdiği hediye benden ayrılacağını bildiriyordu. Yani kısa bir zaman içinde kocam benden ayrılacaktı ve kanuni işlemlere hemen başlayacaktı.’’

O sırada gördüğü bu rüyayı bana böyle anlatıp yorumlamıştı. Ben de üzülmesin diye belki yanlış yorumluyor olabileceğini söylemeye çalışmıştım. Fakat, içten içe yeni tanıştığım halde karşımda duran hanımın değerlendirmesine hak veriyordum.

Aradan bir kaç ay geçmişti ki, bu hanım beni aradı ve tıpkı rüyasında gördüğü gibi eşinin kendisinden ayrılmak için işlemlere başlamış olduğunu söyledi. Tuhaf olan ise, sanki hiç etkilenmemiş gibi konuşuyordu. Ve ben biraz üzerine gidince, kendisinin böyle bir olayı önceden rüyasında görmüş olduğu için hazırlıklı olduğunu ve aradan geçen zaman zarfında kendisi için de bu ilişkinin bitiyor olmasının hayırlı olduğunu anlamış bulunduğunu söyledi. Zaten kendisi de büyük bir anlayışla kocasına karşı durumu kabullenmiş olması yüzünden dostça ayrılıyorlardı.

(Sürecek)






 








Yazarın Tüm Yazıları