Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Yaratıcılık artık duvarlarda yaşıyor

Dekorasyonun yaratıcı fikirleri duvarlara da uğrayınca ortaya hikâyeler anlatan duvarlar çıktı.

Haberin Devamı

Mimarinin en önemli tanımlayıcı elemanı olan ve evin boş tuvalleri olarak adlandırabileceğimiz duvarlar, boya firmalarının renk kartelaları, duvar kağıtları, sticker’ları ve tuğla, taş, beton gibi farklı efektler veren yapı malzemeleri ile zenginleşerek birer sanat eserine dönüşüyor.

Duvarlar, mekânları çevreleyen birer kabuk gibi tanımlayıcı, ayırıcı, bölücü ve koruyucu özelliktedir. İnsanın doğadaki malzemeleri kaynaştırarak süreç içinde geliştirdiği bu ihtiyaç, günümüzde gözle algılanmayan lazer güvenlik duvarı noktasına kadar ulaşmış durumda.
Malzemesi, ölçüleri, formu ne olursa olsun aslında duvarın varlık sebebi işlevidir. İç mekânlarda ise daha çok bölücü ve farklı ihtiyaç alanlarının ayracı durumundadır.
Son yıllarda boya firmalarının yıllık renk ve trend temaları açıklamaya başlamaları, duvar kağıdı üreticilerinin günümüzün değişen stillerine uygun desen ve teknolojide koleksiyonlar çıkarmaları, kolay ve hızlı bir değişim sembolü olarak gelişen “duvar stickeri” pazarı ve illustratörler yardımıyla duvarlara yapılan özel grafik uygulamalar sayesinde, duvarlar gerçekten eski sessiz kimliklerinden sıyrıldı; iç mekanların ana dekorasyon kararlarından biri haline geldi.
Boya
Boya firmaları işimizi çok kolaylaştırdı. Trendlere uygun renk kombinasyonları yapıyor, evlere servis veren ekipler kuruyor; boya rengi seçimini ve uygulamasını kolaylaştıran her türlü hizmeti sağlıyorlar. Renk seçimi konusunda en yararlı ürünlerden biri Filli Boya tarafından pazara sunuldu. “Duvarınızdaki renkler” isimli sistem sayesinde, artık bir boya kartelasında yan yana dizilmiş ufak renk karelerinden vermek zorunda değiliz kararımızı.
Filli Boya bayilerinden ulaşılabilen, içerisinde 21x18,5 cm. boyutlarında gerçek boya ile boyanmış renk kağıtları bulunan bu sistem, renkleri büyük boyutlarda görebilmek, karşılaştırabilmek, evinize götürüp duvara koyarak karar verebilmek için tasarlanmış. Işığın kaynağı, rengi ve miktarı, camların büyüklüğü, evinizin güney veya kuzey cepheye bakması gibi etkenlerle farklılaşan renkleri, bu sistem sayesinde hatasız bir şekilde seçebiliyorsunuz.
Renk seçimi sırasında zorlanan, tercih edeceği, kullanacağı rengi bulmak konusunda kararsız kalanlar ve 2009’un moda renklerini merak edenler www.duvarinizdakirenkler.com’dan bu sistemi inceleyebilirler.

Duvar kağıdı

Bir duvar kağıdı ile değiştiremeyeceğiniz oda yok. Bu alanda uzmanlaşan firmaların sunduğu seçenekler arasında, evlerde sessizliği  sağlayan akustik özellikli duvar kağıtlarından kendi özel deseninizi tasarlayıp yaptırabileceğiniz teknolojilere kadar çıkıyor karşımıza.
Fantastik malzemeler, masalsı desenler ve yeni renk paletleriyle tasarlanmış koleksiyonlar birbirinden sıcak dekorasyon temalarını evlere taşıyor. Yüzeyleri eskiyen banyo ve mutfaklarınıza bile seramikleri kırma ve moloz işleri ile uğraşmak yerine, çelik macunu ile üzerini sıvayıp, bir astar boya sürüp, seçtiğiniz duvar kaplamasını uygulayabilirsiniz.

Sticker

Dekorasyon trendleri yaşadığınız mekânlardaki her nesneyi ilginç şekillerde kullanmamızı söylerken, eskiden tek renk boyadığımız duvarlar önce renklendi, sonra desenlendi. Bu desenleri yaratmanın en kolay yolu ise tüm yapı-marketlerde kolayca bulunabilen sticker’lar. Evinizde yaratmak istediğiniz etkiyi veya kendi evinizin dekoratörü olma isteğini kolaylıkla verebilen, uygulaması çok kolay bir malzeme olduğu için oldukça revaçtalar.
Tüm yaş gruplarına göre tasarlanan bu vinil duvar çıkartmaları ile yüzeylere en sevdiğiniz karakterleri, motifleri ve renkleri taşımanız mümkün oluyor. Renk seçimine gelince; doğanın renklerinin yanında trend otoriteleri yeni sezonda insanlara kendini iyi hissettiren renk paletlerini öneriyor.

Haberin Devamı

Duvarları nasıl renklendirebilirsiniz

Haberin Devamı

Evler ve duvarlar renk konusunda sınır tanımıyor. Örneğin, vinilden yapılmış çiçekli çıkartmalarla beyaz bir duvarı oda boyutlarında bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz.
Boya rengi seçerken cesur olun. Hepsini yapamıyorsanız bile tek bir duvarı vurucu bir tonla mekanın odak noktası haline getirebilirsiniz.
Renklerin vurgulayıcılığından yararlanın. Tıpkı natürel renk bir duvarın önüne yerleştirilen fuşya rengi bir kanepenin çarpıcı tonu gibi.
Duvarlara yapıştırdığınız çıkartmaların aynısını, hazır alabileceğiniz tek renk yastık kılıfların üzerine ütüyle aktarabilirsiniz.
Bit pazarından veya mobilya-aksesuvar mağa-zalarından temin edeceğiniz çerçeveleri aynı tonda boyayıp duvara asarak şık ve kolayca değiştirilebilir bir duvar dekorasyonu sağlayabilirsiniz.
Şalları, eşarpları, anahtarlıkları duvar resimlerinin içinde sahneleyin. Bunun için tek yapmanız gereken, onları duvar kağıtlarından dairelerin üstüne yerleştirilmiş metal askılıklara asmak.

Yazarın Tüm Yazıları